Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2013
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Decembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Udrea: „Rãmîne de vãzut cînd voi avea eu copii“

• prezentã la Roman, la festivitãtile de Ziua Nationalã, Elena Udrea a rãspuns întrebãrilor redactorului Monitorul pe marginea unor chestiuni de actualitate

A consemnat Flora ORDEAN

Reporter: Ati participat la botezul nepoatei presedintelui Traian Bãsescu, Sofia Anais. Fixarea evenimentului în ziua de Sfîntul Andrei si înaintea Zilei Nationale a României a fost întîmplãtoare?
Elean Udrea: Bunicul Sofiei, presedintele Bãsescu, a avut un cuvînt de spus în fixarea datei botezului în acea zi. Nasul Sofiei Anais este Dorin Chirtoacã, primarul Chisinãului, un mare luptãtor pentru unirea României cu Basarabia. Este clar cã este vorba de un nou proiect de tarã al presedintelui, acela de înfãptuire a Unirii. Fetita a fost foarte cuminte în bisericã. A plîns doar un pic cînd a fost bãgatã în cristelnitã. La masa restrînsã din familie am hrãnit-o chiar eu pe Sofia Anais si am avut bucuria sã demonstrez cã am talent si în a hrãni copiii. Cred cã mã pricep sã cresc copii. Rãmîne de vãzut cînd voi avea eu copii.
Rep.: În ultima vreme s-a comentat despre preocupãrile de a investi în agriculturã, dupã modelul presedintelui. Monitorul de Neamt v-a oferit cîteva sfaturi de la Culitã Tãrâtã, Vasile Balcan, Ioan Munteanu. Cît de utile vã sînt acestea?
E.U.: As vrea, dacã s-ar putea, sã cumpãr pãmînt si la Neamt, oriunde as gãsi de cultivat, iar sfaturile lor sînt binevenite. Cred cã România are o sansã extraordinarã sã-si rezolve problemele economice prin agriculturã. Românii au plecat sã munceascã în Occident, sau la oras, a devenit o rusine sã muncesti pãmîntul. Cred cã ar trebui sã fim un exemplu, sã îndemnãm tinerii sã munceascã în agriculturã. Nu sînt eu de talia marilor agricultori precum Culitã Tãrâtã, Adrian Porumboiu, Vasile Balcan, dar orice lucru are un început. La Roman, le mãrturiseam cã mã consider si eu deja din categoria agricultorilor, chiar dacã am cîteva zeci de hectare, iar ei au mii sau cîteva zeci de mii. De la 1 ianuarie 2014 vom fi obligati de UE sã vindem pãmînt strãinilor. E adevãrat cã nu pleacã cu pãmîntul, dar îl vor cultiva si vor scoate profitul din tarã. Si atunci de ce sã nu cumpãrãm noi pãmîntul? Sã încercãm sã sprijinim pe români sã ia credite cu dobîndã subventionatã de stat. Eu vreau sã mã apuc de pomiculturã. Pentru livezi, UE va aloca subventii de 80%.
Rep.: Ce sanse are legea pe care ati introdus-o în Parlament, referitoare la sprijinirea proprietarilor din clãdirile cu risc seismic ridicat, sã treacã de majoritatea USL?
E.U.: Eu sper ca si colegii de la USL sã înteleagã importanta acestor modificãri pe care le-am avut la Legea privind subventionarea lucrãrilor din clãdirile supuse riscului seismic. Este vorba despre modificãri importante care vor ajuta ca acei care stau în clãdiri supuse riscului seismic sã aibã si posibilitatea sã-si plãteascã lucrãrile de consolidare, de obicei foarte ridicate. Modificarea principalã ar fi ca proprietarii sã plãteascã doar lucrãrile de modernizare, nu si cele de consolidare.
Rep.: Ati mai initiat, la solicitarea primarului Laurentiu Leoreanu, o lege referitoare la stergerea penalitãtilor persoanelor cu dificultãti materiale, care au restante la întretinere, în cazul în care îsi plãtesc datoria de bazã...
E.U. : Legea a fost în vigoare în timpul Guvernului Boc, în 2010. Acest act normativ mi se pare foarte important la vreme de crizã, cînd primãriile, firmele si cetãtenii, acumuleazã datorii. Trebuie sã fie sprijiniti cei care nu din vina lor nu si-au putut achita datoriile. Important e sã-si achite datoria de bazã si apoi sã i se steargã penalitãtile, care ajung sã fie si mai mari decît datoria.
Rep.: Aplicarea unei asemenea legi nu va duce la faliment furnizorii de servicii? Acestea, la rîndul lor, plãtesc penalitãti cãtre Apele Române, E-ON Electrica, E-ON Gaz etc.
E.U.: Dacã legea aceasta va trece, ar urma ca toate penalitãtile, inclusiv ale societãtilor care furnizeazã utilitãti, sã se supunã acelorasi reguli - stergerea penalitãtilor de pe facturile lansate în circuitul financiar. Nu stim dacã Guvernul USL, care este unul de stînga, va întelege ratiunea acestei legi. În 2010 legea a functionat foarte bine si a rezolvat blocajul financiar. Este vorba de o lege care trebuie sã ajute mediul economic si pe cetãteni.

Articol afisat de 1449 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective