Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un copil trãieste - medici   devotati si voia Domnului

Un copil trãieste - medici devotati si voia Domnului

• Narcisa, fetita supranumitã „Degetica“, care s-a nãscut cu o greutate de doar 680 de grame, a plecat acasã • dupã trei luni si jumãtate s-a decis cã poate fi externatã • a fost un efort urias pentru salvarea fetitiei, iar medicii cred cã asupra ei si-a aplecat si Dumnezeu fata • „Lupta nu se încheie aici, ea a are nevoie de sprijinul tuturor“, a spus sefa Sectiei Neonatologie •

Anul 2014 începe sub bune auspicii la Spitalul Judetean Neamt. Dupã premiera recoltãrii de organe ce a avut loc aici în primele zile din ianuarie si ai cãrei protagonisti au fost chirurgii si anestezistii, iatã cã a venit rîndul neonatologilor sã bifeze în „portofoliul“ lor si al spitalului încã o mare victorie. Medicii nemteni au reusit sã externeze miercuri, 22 ianuarie, cel mai mic copilas pe care l-au îngrijit vreodatã, transformîndu-l dupã trei luni si jumãtate dintr-un copil cu 1% sanse de supravietuire într-unul perfect sãnãtos.
Pe data de 11 octombrie 2013, Alina Doroftei, în vîrstã de 33 de ani, din Roznov, nãstea la 24 de sãptãmîni de sarcinã o fetitã de doar 680 de grame. Micuta era a cincea sarcinã a femeii, pe celelalte patru pierzîndu-le dupã primele sãptãmîni. „Am muncit mult în timpul sarcinii pentru cã nouã ne stricase casa apa, la inundatiile de acum vreo doi ani. Am vrut ca înainte de a naste sã am totul pregãtit si am stat cu mîinile în apã si în lut pînã în ultimul moment. Dupã ce am nãscut, medicii mi-au dat copilul în brate si au spus cã sansele ei de a trãi sînt foarte mici. Am plîns toatã noaptea, m-am rugat si am sperat din tot sufletul sã trãiascã. A doua zi am întrebat dacã mai e vie, iar o asistentã mi-a spus cã da, cã luptã pentru viata ei“, a rememorat emotionatã mama micutei.

„Cred cã s-a nãscut sub o stea norocoasã“

Un prematur cu o greutate atît de micã trebuie, conform protocoalelor, sã fie tratat si supravegheat de medicii ieseni, maternitãtile de acolo avînd rang superior. Doctorii au refuzat-o însã pe micuta Narcisa Ioana, supranumitã „Degetica“, pe motiv cã sînt supraaglomerati. Astfel, Neonatologia Piatra Neamt s-a trezit în fata unui examen fãrã precedent: salvarea celui mai mic copil din istoria sectiei. „A fost o luptã continuã, zi de zi, pentru supravietuire. Fetita era efectiv strãvezie, iar venele ei erau cît un fir de atã. Ea necesita hrãnire prin perfuzii si timp de douã luni am fãcut acest lucru 24 de ore din 24. Asistentele spuneau uneori exasperate cã nu mai au unde sã îi gãseascã vene, dar insistau si luptau si astfel am reusit s-o hrãnim. Au fost momente dificile, zile cînd eram la un pas de a capitula, dar ne-am mobilizat si am reusit s-o scoatem la capãt. Pe de altã parte, acest copil a fost un luptãtor, s-a agãtat de viatã din toate puterile si cred cã s-a nãscut sub o stea norocoasã. Sînt convinsã cã si Dumnezeu a fãcut o minune pentru cã altfel nu ar fi mers lucrurile atît de bine“, a declarat medicul Corina Baltag, neonatolog la Spitalul Judetean.

Prima lunã, cea mai grea

Prima lunã a fost cea mai grea, medicii luptînd pentru aducerea fetitei pe linia de plutire. Dupã douã luni, cu mari eforturi, Narcisa a ajuns la 1,5 kilograme, iar acum, în momentul externãrii, micuta a ajuns sã cîntãreascã 2,52 kilograme, fiind ca orice nou nãscut normal. „Ne-am legat de acest copil pe care l-am considerat al nostru, al tuturor. Vreau sã le multumesc tuturor colegilor care s-au implicat total în salvarea micutei. La un moment dat am rãmas fãrã niste branule speciale, urmînd sã fim aprovizionati curînd. Fetele din sectie au cumpãrat singure din farmacie doar pentru a-i fi bine copilei. Din pãcate, lupta nu s-a încheiat pentru Narcisa. Din primele evaluãri, ea pare a fi un copilas perfect sãnãtos, dar are nevoie de evaluãri periodice la oftalmologi, orelisti, pediatri, are nevoie de evaluare neurosihiatricã etc. Are nevoie de un lapte special, de vitamine, de fier, de controale medicale ce pot fi fãcute doar la Iasi. Sper sã se implice si comunitatea în care trãieste aceastã familie, preotul, primarul, pentru cã pãrintii au posibilitãti materiale modeste. Noi îi vom ajuta cu tot ce se poate si vom fi permanent la dispozitia mamei sau a medicului de familie pentru ca fetita sã creascã sãnãtoasã“, a spus si medicul Sorana Iftimia, sefa Sectiei Neonatologie.

Narcisa a adunat în jur suflete mari

Miercuri, 22 ianuarie, pãrintii fetitei au venit sã-si ia copilul acasã. Asteptau emotionati s-o strîngã în brate si s-o aibã alãturi. „Fata mea este iubitã de Dumnezeu. Doctorii au fãcut o minune, iar de cînd am nãscut-o mai multi oameni cu suflet mare mi-au întins o mînã de ajutor“, a spus Alina Doroftei. Pãrintii sînt singuri pe lume, pãrintii lor murind în urmã cu multi ani. Nu au nici un fel de venituri stabile, sotul muncind pe unde apucã, singurii bani siguri fiind alocatia micutei. Cu toate acestea sînt hotãrîti sã-i ofere tot ce pot. Alãturi de pãrinti au fost si douã proaspete mãmici care au aflat de povestea micutei pe cînd erau la rîndul lor internate la Maternitate. Una i-a oferit micutei lapte, scutece, hãinute, iar cealaltã s-a oferit sã suporte drumurile la Iasi pentru controalele ulterioare si s-o ajute sã aibã un drum bun în viatã.

Narcisa, al doilea succes dupã Artur

ÃŽn urmã cu cîtiva ani, neonatologii nemteni au îngrijit un copilas care avea la nastere 900 de grame. Micutul Artur a fost refuzat de medicii ieseni si a rãmas aici. Dupã aproape 4 luni a fost externat ca fiind recuperat, iar acum este un copil perfect sãnãtos. Performanta medicilor pietreni a atras atunci mai multe sponsorizãri importante, „Salvati Copiii“ si UNICEF oferind echipamente si dotãri de mii de euro pentru a ajuta si la salvarea altor prematuri. Artur si Narcisa sînt dovada vie cã profesionalismul, îmbinat cu aparatura peformantã si cu credinta pot face adevãrate minuni.

Articol afisat de 2375 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective