Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Martie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Munteni exasperati de stupizeniile legii

Un nou conflict pe tema pãmîntului riscã sã izbucneascã în comuna Borca. La baza acestuia stau eternele nemultumiri ale celor 171 de îndreptãtiti a fi împroprietãriti în baza legilor fondului funciar, dar care se lovesc de ani buni de mari piedici. Dupã ani de asteptãri, o parte a veteranilor de rãzboi si mostenitorii acestora, cãrora li se cuvin de drept terenuri în baza Legii 187/1945, s-au trezit din nou cu dosarele invalidate de cãtre Comisia Judeteanã de Fond Funciar. Drept urmare, mai zilele trecute, o delegatie a oamenilor din Borca s-a deplasat la Prefecturã, unde primarul Ovidiu Nitã le intermediase o întrevedere cu prefectul George Lazãr. Dar, dupã 80 de kilometri de drum si o zi pierdutã, dezamãgire totalã. Prefectul era plecat asa cã, au fost primiti totusi de Ilie Petre, directorul Directiei Juridice, care dupã ce i-a ascultat, le-a spus cã nu se poate, pentru cã trebuie modificat un articol de lege. Ceea ce n-au înteles oamenii din Borca este cã, de ce trebuie modificatã legea pentru ei si nu este valabilã asa cum a fost pentru alti consãteni de-ai lor, care, cu aceleasi acte la dosar au primit pãdure? „Asta nu ne este clar. De ce pentru noi trebuie umblat la lege, cînd altora cu aceleasi situatii li s-a facut dreptate?“, a spus Dumitru Fedeles, om la 84 de ani, care a batut drumul instantelor de ani buni fãrã nici un rezultat. „Durerea noastrã constã în faptul cã, desi noi sau pentru o parte pãrintii, am fãcut rãzboiul, fiind trecuti în tabelul din 1945 ca îndreptãtiti a fi împroprietãriti cu teren, n-am primit nimic si batem drumul prin instante degeaba. Necazul este cã, în baza acelorasi drepturi, unora li s-a fãcut dreptate de multã vreme. Ne întrebãm, de ce pentru noi nu este dreptate?“, a afirmat Vasile Iepure, ginerele lui Vasile Iliescu, veteran de rãzboi, care la 88 de ani nu mai poate bate drumurile în cãutarea dreptãtii. „Si eu îl reprezint tot pe socrul meu, care ar trebui sã primeascã 5 hectare de pãmînt ca urmare a faptului cã a fost pe front în cel de-al doilea rãzboi. Judecãtoria Bicaz i-a dat dreptate, dar comisia judeteanã a fãcut recurs si n-am mai putut face nimic. Acum stãm si asteptãm sã vedem dacã se mai face ceva prin Parlament si dacã nu gãsim întelegere o luãm de la început“, ne-a spus Dorel Fedeles. Aceeasi soartã si-n cazul lui Vian Ursu, care este unul dintre cei patru copii rãmasi orfani ca urmare a pierderii tatãlui pe front. „Ni se spune cã nu a fost trecut pe tabelul cu îndreptãtitii. Dar unde si-a dat viata? Nu în rãzboi pentru apãrarea tãrii ãstia? Am adus hîrtie de la Pitesti, avem toate actele la dosar... Nu-i dreptate. Am 72 de ani. Am rãmas numai cu mama, rãzboiul ne-a nenorocit viata si cînd sã obtinem si noi un drept, cei de la judet ne pun bete-n roate. Halal viatã!“, ne-a povestit cu lacrimi în ochi omul.

Sperante de rezolvare

Cît îl priveste pe Dumitru Fedeles, acesta ne-a spus de-a fira-pãr întreaga sa peripetie a rãzboiului, pe care avea sã-l treacã în floarea vîrstei, ca premilitar. „Am fost chemati si trimisi la sãpat transee si la alte activitãti pentru front. Am ajuns pînã la Sibiu si am trecut prin vremuri grele, fiind amenintat cu pedepse aspre dacã am fi fugit din taberele de muncã. Am aceleasi drepturi ca si cei care au fãcut frontul“, a afirmat omul. Numai cã deocamdatã a rãmas cu povestea. Si lista nemultumitilor este lungã. Peste 170 de oameni numai în Borca, umblã pe drumuri pentru a cãuta dreptatea. ÃŽn actiunea lor îl au aproape pe primarul Nitã, care le întelege necazul, dar care desi se implicã nu poate face prea multe prin hãtisul birocratic al unor legi prost fãcute. „Zilnic vin oamenii la mine sã afle dacã mai am vreo veste. Ceea ce nu pot eu întelege este cum poti sã împroprietãresti pe unii care au fãcut zile putine de front, iar pe urmasii unuia care a murit în rãzboi, nu. Motivul, cã n-avea certificat de deces. Acum a fãcut bietul urmas rost si de un certificat legal. Nici în cazul ãsta nu se face dreptate. Este inuman. Dacã luãm 5 dosare validate de comisia jedeteanã, 5 validate de instantã si 5 dosare respinse, o sã constatãm cã toate sînt la fel. Ba astea respinse sînt mult mai complete. Si-atunci unde-i dreptatea?“, ne-a declarat primarul Ovidiu Nitã. Acesta ne-a mai informat cã acum cîteva zile pentru discutii cu oamenii din Borca a fost prezent asa cum promisese senatorul Liviu Bumbu, care, dupã ce a ascultat pãsul nedreptãtitilor, a promis cã va analiza situatia cu factorii de rãspundere din domeniu si va face propuneri de modificare a legislatiei, astfel încît sã fie rezolvatã si aceastã problemã. „Oamenii sînt dispusi sã mai astepte. Eu cred cã domnul Bumbu se va tine de cuvînt. De altfel, problema îi era cunoscutã, dar acum a luat act de ea direct de la oameni pe bazã de dosare. Sã sperãm cã nu va dura mult“, am mai aflat de la primar. Din discutiile cu oamenii am aflat cã în tabelele îndreptãtitilor de rãzboi au fost trecute 846 de persoane. La 574 de persoane li s-a fãcut dreptate, rãmînînd pe dinafarã, desi au luptat în cel de al doilea rãzboi, si parte din ei sînt trecuti pe piatra Monumentului Eroilor, 171 de oameni. Pentru acestia din urmã viata a devenit un calvar. Ce sã mai întelegem? ÃŽntrebarea fireascã pe care ne-o punem este cînd si cum se respectã dreptul unor oameni, care pînã la urmã nu cer altceva decît sã li se recunoascã ceva obtinut pentru cã au luptat pentru tarã? Dar se vede treaba cã pentru unii institutiile statului au fost mumã, iar pentru altii ciumã.

Articol afisat de 1401 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective