Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

DRAMELE UNOR COPII

50 de copii nemteni s-au trezit cã sînt abandonati pentru a doua oarã în viatã. Pãrãsiti de pãrinti, uneori chiar de la nastere, zeci de copii au ajuns în grija unor asistenti maternali, pe care i-au considerat familiile lor. Unii dintre acestia au considerat însã cresterea unor copii drept o afacere, iar în momentul în care salariul modest oferit de stat nu a mai corespuns nevoilor au demisionat. Astfel, copiii au reînceput drumul prin sistemul de protectie oferit de stat, fiind încã o datã abandonati de adultii care se joacã cu sufletele lor. Statisticile Directiei de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului aratatã cã, anul trecut, s-a înregistrat o scãdere a numãrului de asistenti maternali profesionisti prin retrageri sau suspendãri ale atestatelor, iar pentru cei 50 de copii aflati în plasament la acestia s-a dispus reintegrarea în familia biologicã sau lãrgitã în 5 cazuri, în trei cazuri au fost demarate procedurile de adoptie, doi dintre copii au fost dati în plasament familial, 29 au fost dati în plasament rezidential etc. La 31 decembrie în scriptele institutiei erau înregistrati 433 de asistenti maternali profesionisti, care se ocupau de cresterea, îngrijirea si educarea a 552 de copii.
Controalele numeroase si riguroase, dar si salariile mici îi descurajezã pe cei care vor sã devinã pãrinti de profesie pentru
copiii abandonati. Asistentul maternal este o persoanã atestatã, care asigurã, prin activitatea pe care o desfãsoarã la domiciliu, cresterea, îngrijirea si educarea necesare dezvoltãrii armonioase a copiilor primiti în plasament. Orice persoanã poate deveni asistent maternal, dacã îndeplineste conditii materiale, fizice si morale impuse de lege. Dupã ce întocmeste dosarul, urmeazã un sir lung de întîlniri si evaluãri (inclusiv psihologice) si, dacã totul corespunde cerintelor, se ajunge la cursul de pregãtire, care dureazã douã sãptãmâni si se încheie cu un examen. Trecut cu bine, acesta se materializeazã într-un atestat, valabil trei ani, cu posibilitate de înnoire. Asistentul maternal este plãtit cam cu 800 de lei lunar si îi merge vechimea. În plus, primeste alocatia copilului, în valoare de 42 de lei lunar, o sumã pentru hrana celor mici si periodic sume pentru haine si alte cheltuieli.

44 de copii au cui spune mamã

Adoptia reprezintã singura solutie pentru copiii care au fost abandonati de cãtre familia biologicã. Din pãcate, desi existã multi micuti care sînt abandonati, adoptarea acestora este un proces îndelungat si birocratic. Legislatia a mai suferit unele modificãri în ultima vreme, dar lucrurile se miscã tot încet. Institutia amintitã mai sus a evaluat pe parcursul anului trecut 39 de familii în vederea obtinerii atestatului de adoptie. Evaluarea reprezintã un proces complex, planificat, prin care se urmãreste istoricul solicitantului, evolutia, capacitãtile parentale, dar si starea materialã. Datele statistice mai aratã cã, în 2013, 44 de copii au fost aproape adoptati, instanta încuviintînd deschiderea procedurii adoptiei interne, acesta fiind ultimul pas înainte ca efectiv acestia sã intre în familiile care i-au dorit. Conform legislatiei, dupã un an, dacã pãrintii biologici si rudele pînã la gradul IV ale copilului nu pot fi gãsite sau nu colaboreazã, copilul devine adoptabil. De asemenea, dacã pãrintii si rudele pînã la gradul IV declarã în scris cã nu doresc sã se ocupe de cresterea si îngrijirea minorului, iar în termen de 60 zile nu îsi retrag declaratia, si în acest caz copilul este declarat adoptabil. Asa se face cã la finele anului trecut doar 44 de copii din judetul Neamt au devenit adoptabili. Dupã ce adultul sau familia primeste atestatul trebuie sã astepte pînã ce reprezentantii DGASPC îi prezintã un copil care sã corespundã cerintelor. Cei mai multi dintre viitori pãrinti îsi doresc copii mici, pînã în trei ani. Dupã ce copilul a fost încredintat familiei adoptatoare, urmeazã o perioadã de 90 de zile, timp în care pãrintii sînt monitorizati de psihologii si asistentii sociali din cadrul Directiei. La finalul celor 90 de zile, instanta, în functie de concluziile specialistilor, poate încredinta sau nu copilul familiei. În continuare, timp de doi ani, asistentii sociali si psihologii vor monitoriza evolutia copilului adoptat si relatiile dintre el si familia în care a ajuns.

Articol afisat de 1338 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective