Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2014
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Martie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SCOLILE DE CORECTIE, OARE NU AR FI BUNE?

Minorii cu vîrste sub 14 ani, care bîntuie pe strãzile municipiului Piatra Neamt si comit fel de fel de acte antisociale au fost subiect de discutie la Prefecturã, la propunerea prefectului Vlad Anghelutã. De fatã au fost toate autoritãtile care i-au contact cu delincventii juvenili. Discutiile au plecat de la minora agresatã de Cezar Filip, fostul sef al Politiei Piatra Neamt, si s-a ajuns la o analizã a situatiei cu care se confruntã toatã tara: lipsa cadrului legal în baza cãruia sã se înfiinteze centre de tip rezidential special. ÃŽn aceste locuri, minorii care au sub 14 ani si nu rãspund penal pot fi internati, încercîndu-se reabilitarea lor. Paul Tablan, seful Politiei Neamt, a spus cã numai anul trecut, politistii au lucrat la 149 de dosare, în care implicati au fost cei sapte minori din grupul în care era si fata. Numai cã, în lipsa legislatiei, nu se pot lua mãsuri împotriva respectivilor copii. Daniela Soroceanu, presedintã a comisiei care se ocupã de evaluarea copiilor cu probleme, a anuntat cã de cîteva zile, minora respectivã a fost internatã într-o unitate spitaliceascã. Membrii aceleiasi comisii de evaluare a minorilor au luat aceeasi decizie si în cazul altui minor. Pentru prima datã, dupã vreo patru ani, mama acestuia si-a dat acceptul pentru ca minorul sã fie internat într-o unitate specializatã, astfel încît sã nu mai fie pe strãzi, sã comitã acte antisociale. Revenind la zecile de copii de pe drumuri, autoritãtile au vorbit despre o grea problemã a societãtii: aparitia unei hotãrîri de guvern, dar nu si a normelor metodologice pentru aplicarea ei. „Legea spune cã dacã un minor sãvîrseste fapte antisociale, poate fi dus într-un centru de supraveghere, dar nu existã standarde în baza cãrora sã fie înfiintate astfel de centre. Problema nu este numai în Neamt, ci în toatã tara. Pentru a exista aceste standarde trebuie sã conclureze mai multe ministere, sã existe colaborare“, a spus Cristina Pãvãlutã, sefa Directiei pentru Protectia Copilului Neamt. Adjunctul ei, Dan Lospa, a sustinut cã e necesar sã se deblocheze si posturile, astfel încît sã se facã angajãri pentru astfel de unitãti: „Deocamdatã existã 3-4 astfel de centre în tarã, care functioneazã în afara legii, fãrã acreditare, licentiere, dar au rãmas de dinaintea legii care îsi asteaptã de ani de zile standardele, dar mãcar rezolvã unele dintre problemele locale“.
Prefectul Anghelutã a promis cã va face tot ce îi stã în putere, va sensibiliza toate ministerele cu atributii, pentru a apãrea pachetul de mãsuri atît de necesare pentru reducerea delincventei juvenile.
Comisarul sef Paul Tablan a declarat cã s-a încercat si sã se aplice amenzi pãrintilor minorilor care comit fapte antisociale, în speranta cã asa se vor mai linisti odraslele, dar mãsura a fost fãrã succes. Viceprimarul Aurelia Simionicã a atras atentia asupra faptului cã dacã nu se va intra pe un fãgas al educãrii acestor minori, în cîtiva ani, actualii copiii cu probleme grave de comportament vor ajunge adultii - spaima orasului. Ea a propus, în cazul în care ministerele nu vor începe lucrul la acele standarde pentru înfiintarea „scolilor de corectie“, sã se strîngã semnãturi de la oameni pentru impulsionarea autoritãtilor. S-a mai vorbit si despre faptul cã minorii problemã se mai potolesc dupã ce împlinesc 14 ani deoarece pot rãspunde penal. Pînã atunci însã, hãlãduiesc pe strãzi si dau în cap bãtrînilor.

Articol afisat de 1572 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective