Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Aprilie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

LEGUMA ZEILOR, DIN ANZI ÃŽN NEAMT

• pietreanul Gabriel Sandu este unicul fermier din tarã care a reusit aclimatizarea cartofului mov „Pasiunea mea pentru agriculturã nu are nici o legãturã cu studiile absolvite, ci e un hobby“, ne-a spus fermierul care a adus sãmînta din Peru si abia dupã 6 ani a reusit prima productie • anul trecut exotica legumã a mers integral la export • Gabi Sandu mai cultivã si usturoi negru korean • are acelasi gust cu cel autohton, dar nu miroase •

Cultivarea legumelor poate aduce profituri uriase, chiar si de 10 ori mai mari fatã de investitia initialã, cu conditia sã stii ce sã pui în pãmînt, sã depui pasiune în ceea ce faci si sã ai si o micã dozã de nebunie. Sau curaj, pentru cã munca în agriculturã nu garanteazã succesul imediat. Totusi, reteta succesului pare a fi fost descoperitã de un pietrean, Gabriel Sandu. De aceastã pasiune a acestuia aflati mai multe în ceea ce urmeazã, el fiind cunoscut mai ales prin prisma faptului cã este presedinte al Planet Carp, club de pescuit sportiv ce-si desfãsoarã activitatea la iazul Lates. Din ce am aflat, Sandu ar fi unicul fermier din tarã si unul dintre putinii din Europa care a reusit sã aclimatizeze cartoful mov de Peru, cãruia incasii îi spuneau Leguma zeilor. ÃŽn ultima vreme, pe pietele noastre au început sã aparã tot felul de legume exotice. Rosii negre sau galbene, ardei negri, vinete albe sau dovlecei de peste un metru fac deliciul consumatorilor, iar în restaurantele de fite sînt prezentate drept delicatese la preturi exorbitante. De curînd se vorbeste si de cartoful mov, care are nu doar o culoare deosebitã ci si o savoare aparte, fiind în plus si o legumã extrem de sãnãtoasã, chiar cu proprietãti vindecãtoare în unele boli grave. Tuberculii originali provin din America de Sud, ei fiind cultivati cu precãdere în zona lacului Titikaka, undeva la granita dintre Peru si Bolivia. Gabriel Sandu a reusit sã aclimatizeze cartoful peruan, astfel încît, dupã ani de asteptare, roadele muncii s-au vãzut în 2013. Ideea unei afaceri cu cartofi mov i-a venit acum sapte ani, dupã ce a vãzut un reportaj la televizor despre cei mai sãnãtosi cartofi din lume. Abia dupã un an a reusit sã facã rost de cîteva kilograme de tuberculi peruani. „Am început cu patru soiuri, din care doar douã au rezistat si am reusit sã le aclimatizãm. ÃŽn Peru, cultivarea cartofilor mov se face la altitudini de circa 3.000 de metri, planta fiind rezistentã la secetã si manã. Este sensibilã, la fel ca si cartoful obisnuit, la gîndacul de Colorado. Pasiunea mea pentru agriculturã nu are nici o legãturã cu studiile absolvite, ci e un hobby. M-am orientat spre un domeniu de nisã si dupã ani de muncã si rãbdare am reusit. Anul trecut am cultivat 6.000 de metri pãtrati si am obtinut o productie de circa 30 de tone. Productia medie este de circa 39 de tone la hectar, dar aceste cantitãti se obtin în conditiile unei agriculturi serioase, profesioniste, nu la nivel de amatori. Noi facem irigatii, tratamente, totul ca la carte, deci investitiile sînt destul de mari. Pe de altã parte si profitul poate fi pe mãsurã, sumele obtinute fiind de peste 10 ori mai mari decît cele investite“, a declarat fermierul pietrean.

Leguma anti-cancer

Toatã productia a luat anul trecut calea exportului, italienii fiind principalii beneficiari ai legumei exotice. Au fost cereri si din Olanda si Germania, dar nemteanul nu a putut produce pe cîte solicitãri a avut. Gabriel Sandu si-a propus ca în 2014 sã pãstreze 20% din productie pentru piata internã. Restul de 80% este deja antamatã peste hotare. Cu putin noroc, si restaurantele nemtene, dar si gospodinele cu dare de mînã îsi vor putea uimi oaspetii cu un piure violet. Dacã dau vreo 30 de lei pe kil. Cererea pentru cartofii mov a crescut în ultimii ani, dupã ce studiile au arãtat cã este cea mai sãnãtoasã legumã. Culoarea deosebitã este datã de continutul ridicat de antocianine, substantã activã ce se regãseste si la fructele de pãdure si care este recunoscutã ca avînd un puternic efect anti-cancer. „Desi pe piatã, în România, am vãzut cã au apãrut cartofi de culoare mov, acestia sînt modificati genetic, fãrã beneficii pentru sãnãtate. S-a schimbat doar culoarea, pentru a induce consumatorul în eroare. La nivel mondial, se stie cã doar soiurile conventionale de cartofi mov au proprietãtile mult cãutate“, explicã agricultorul. Desi în codul conventional movul reprezintã eleganta si rangul (sã nu uitãm de robele purtate de cardinali), cînd vine vorba de mîncare, culoarea mov aduce beneficii importante pentru sãnãtate. Legumele si fructele mov, cum ar fi vinetele, varza rosie, ceapa rosie, cartofii, strugurii negri, prunele, afinele si murele sînt doar cîteva dintre aceste bãnci de substante antioxidante. Unul dintre motive este si sursa culorii - pigmentii responsabili pentru ea se numesc antocianine si au un rol recunoscut în procesele de oxidare. Cercetãrile recente au confirmat efectul pozitiv al antocianinelor pentru tratarea unor boli grave, cum ar fi cancerul, diabetul si infarctul. ÃŽn tãrile în care se bea mult vin rosu, riscul de boli coronariene este mai mic decît în tãrile care nu au traditia consumului de vin rosu. De la legumele mov la fructele mov, se pot obtine o grãmadã de beneficii precum prevenirea îmbãtrînirii premature. Antioxidantii puternici reduc riscul de cancer, îmbunãtãtesc memoria si previn deteriorarea celularã. Cu alte cuvinte, cartofii mov nu reprezintã doar o mîncare deosebitã, cu un gust si o culoare exoticã ci sînt un adevãrat medicament. Despre Gabriel Sandu se mai poate spune cã este „pionier“ în Neamt si cu un soi de usturoi. Cel negru korean, cu gust identic ca cel autohton, dar care nu miroase a usturoi. Sã tot mãnînci fripturi fãrã grija unei întîlniri, nu neaparat romantice, dacã ai un astfel de ingredient la îndemînã.

Articol afisat de 1991 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE, Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective