Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2014
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Mai 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sefa Judecãtoriei, inculpatã de DNA

Presedintele Judecãtoriei Piatra Neamt, magistratul Iulia Paisa, a fost trimis în judecatã de procurorii DNA, fiind acuzat de 41 de fapte de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite, 40 de fapte similare în formã continuatã si sase infractiuni de fals material. ÃŽn acelasi dosar este inculpat si grefierul sef al instantei, Mirela Renghes, care este acuzatã de patru fapte de complicitate la abuz în serviciu si fals intelectual. Cel de-al treilea inculpat, Aurel Lazãr, este acuzat de 41 de fapte de abuz în serviciu cu primirea pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Speta a fost instrumentatã de procurorii anticoruptie din Constanta, deoarece acolo s-a înregistrat denuntul. ÃŽn rechizitoriu se aratã cã în perioada 5 iunie 2006 - 3 iunie 2009 magistratul, fiind sprijinit de ceilalti doi inculpati „si-a exercitat cu rea credintã atributiile de serviciu care decurgeau din functia de judecãtor în cadrul Judecãtoriei Piatra Neamt la judecarea a 41 de cauze civile. La solutionarea acestor cauze, inculpata si-a îndeplinit în mod defectuos, sau nu a îndeplinit mai multe acte, încãlcînd numeroase dispozitii procesuale, cu scopul de a-i deposeda pe pîrîti de terenurile situate în judetul Neamt, (o suprafatã însumînd 242.890 mp) care le apartinea, si de a procura un avantaj patrimonial inculpatului Lazãr Aurel. ÃŽn acest sens, inculpata a urmãrit pronuntarea, sau a pronuntat în mod abuziv hotãrîri netemeinice si nelegale, menite sã tinã loc de acte autentice de vînzare-cumpãrare între pîrîti si reclamantul Lazãr Aurel, avînd ca obiect imobilele apartinînd pîrîtilor“, conform comunicatului DNA. ÃŽn aceeasi perioadã, cu intentie, judecãtorul Paisa a stabilit valori diminuate ale taxelor judiciare de timbru care ar fi trebuit achitate de patronul Lazãr în 40 de cauze civile din cele 41 avute în vedere. ÃŽn acest fel, a fost provocat un prejudiciu în dauna bugetului local al Primãriei Piatra Neamt de 12.627 lei.

Expansiunea patronului Lazãr

ÃŽn plus, pe 13 decembrie 2006 judecãtorul Iulia Paisa, cu ajutorul grefierului Renghes, ar fi atestat împrejurãri neadevãrate în cuprinsul mai multor sentinte pronuntate în dosarele care îl aveau ca reclamant pe Aurel Lazãr. Este vorba despre procedura de citare a pîrîtilor, despre care s-a mentionat în fals cã ar fi fost îndeplinitã. Totul ar fi început în urmã cu 10 ani, în 2004, cînd Lazãr ar fi demarat o amplã actiune de achizitionare de terenuri în Dumbrava Rosie. Pentru asta a încheiat antecontracte sub semnãturã privatã cu proprietarii terenurilor, apoi a introdus pe rolul Judecãtoriei Piatra Neamt actiuni prin care solicita pronuntarea de hotãrîri care sã-i tinã loc de acte autentice de vînzare-cumpãrare. Douã actiuni au fost înregistrate pe 5 iunie 2006, ambele fiin repartizate judecãtorului Paisa. La unul din dosare, Lazãr a arãtat cã se va judeca cu 80 de pîrîti pentru 34 de terenuri ce însumau 217.900 de mp. El nu a initiat actiuni separate pentru a evita o altã repartizare a cauzelor, iar acestea nu ar mai fi fost judecate de Paisa. Magistratul nu a trimis cauzele spre o nouã repartizare, desi ar fi trebuit sã facã acest lucru. „Dacã inculpatul Lazãr Aurel ar fi urmat calea necontencioasã a autentificãrii actelor de vînzare-cumpãrare la un notar public (cu atît mai mult cu cît el a invocat existenta unei întelegeri cu promitentii vînzãtori), orice notar ar fi refuzat autentificarea actului în conditiile Legii nr.36/1995. ÃŽn schimb, întelegerea cu inculpata Paisa Iulia, care a pronuntat mai multe hotãrîri vãdit nelegale, i-a permis sã dobîndeascã terenurile respective, desi pîrîtii nu erau proprietarii terenurilor“, mai spun anchetatorii. S-a mai arãtat cã unii pîrîti au fost audiati în acele cauze în calitate de martori, iar parte dintre ei au dat declaratii identice, desi nu se stiau, ceea ce este imposibil. Se pare cã Lazãr a fost recunoscãtor, iar în 2008, cînd magistratul a luat un credit de 128.000 de franci elvetieni, atît el cît si sotia au garantat restituirea banilor cu o ipotecã asupra unui imobil al lor. Pe 3 decembrie 2010, Iulia Paisa a cumpãrat de la sotii Lazãr douã terenuri de 5.533 mp în Alexandru cel Bun pentru 22.000 de euro. Am contactat-o si pe judecãtoarea Iulia Paisa pentru a ne da un punct de vedere referitor la acuzele procurorilor anticoruptie, însã magistratul a precizat cã nu doreste sã comenteze aceastã situatie deoarece este o cauzã în curs de derulare, în care justitia trebuie sã-si spunã cuvîntul. Ieri, CSm a dispus revocarea din functie a magistratului.

Articol afisat de 2178 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective