Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2014
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ploi, vînt, inundatii   si destule probleme

Ploi, vînt, inundatii si destule probleme

• apa a pãtruns în beciuri, curti, a inundat terenuri agricole si pãsuni • la Piatra Neamt, cel mai mult au de suferit oamenii din Vãleni • cîteva strãzi au fost mîlite • la Crãcãoani, copiii nu au mai ajuns la scoalã, iar la Zãnesti, o tornadã a afectat acoperisurile a cinci case • de fiecare datã cînd plouã torential, sãtenii din comuna Ion Creangã se uitã cu inima strînsã la apele Siretului •

Ploaia abia trecutã a avariat în judetul Neamt sapte case, a inundat trei beciuri, 26 de curti si grãdini, a afectat sase poduri, douã podete au fost distruse, opt avariate, 239,5 hectare de terenuri arabile si alte 5,3 hectare de pãsuni. Pagubele s-au înregistrat la Piatra Neamt, Agapia, Bãltãtesti, Bicaz Chei, Bodesti, Crãcãoani, Gîdinti, Gîrcina, Grumãzesti, Hangu, Piatra Soimului, Tarcãu si Zãnesti. Cele mai mari probleme s-au înregistrat la Crãcãoani, unde sînt inundate 200 de hectare de teren si sînt avariate patru poduri. Pagubele sînt estimate la circa douãsprezece miliarde de lei vechi, la o primã apreciere, dar cel mai grav e cã au rãmas copiii din sat fãrã posibilitatea de a ajunge la scoalã pe o cale scurtã. Pînã se va rezolva problema cu podul distrus de peste pîrîul Cracãu, ei au de fãcut un înconjor de cîtiva kilometri. Conform unei informãri primite de la Inspectoratului Scolar, ieri, la Scoala „Gheorghe Sãvescu“ s-a luat mãsura întreruperii cursurilor, din cauza neprezentãrii unui numãr de 65 de elevi, din motive de sigurantã, avînd în vedere riscul reprezentat de traversarea rîului Cracãu. ÃŽn Piatra Neamt, comitetul local pentru situatii de urgentã, condus de viceprimarul Aurelia Simionicã, a intervenit pentru decolmatarea unui pod aflat în zona Vãleni, care traverseazã pîrîul Turcului. S-a intervenit cu utilaje pentru curãtarea albiei, prevenind astfel producerea de inundatii în gospodãriile din zonã. Una dintre situatiile cu potential de risc existã pe cursul rîului Cracãu, în zona Slobozia. Situatia este monitorizatã de cãtre specialisti din cadrul Serviciului de Gospodãrire a Apelor Neamt si personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã Roznov. Pentru evaluarea situatiei, la fata locului s-au deplasat prefectul judetului si conducerile ISU Neamt si Sistemului de Gospodãrire a Apelor. Tot în cursul diminetii de ieri, judetul Neamt a fost marcat de un fenomen extrem - o tornadã cu efect local, care a produs deteriorãri ale acoperisurilor mai multor locuinte din orasul Roznov si comuna Zãnesti. La fata locului s-a deplasat prefectul Vlad Anghelutã, însotit de sefii structurilor care gestioneazã situatiile de urgentã la nivel judetean, care au evaluat situatia. Prefectul judetului a numit o comisie de specialisti din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, Inspectoratului de Stat în Constructii si Consiliului Judetean, care au sarcina de a stabili ce e de fãcut în cazul respectiv.
Începînd de azi, în Piatra Neamt va începe curãtarea strãzilor pe care a ajuns mîl de pe versanti, se asigurã motopompe pentru scoaterea apei din subsolurile blocurilor inundate, se urmãreste decolmatarea albiilor pîraielor din zona Vãleni, pentru a se asiguta scurgerea apei.

Cu ochii pe Siret

De cîte ori plouã torential, primarul Petricã Prichici, seful administratiei publice din Ion Creangã, se gîndeste invariabil la cotele Siretului si la faptul cã sãtenii sînt în pericol de inundatii. Cotele apelor sînt zilnic monitorizate pentru a nu mai surprinde oamenii nepregãtiti, asa cum a fost la inundatiile din 2008 si 2010, cînd apele învolburate au mãturat multe locuinte, lãsînd oamenii fãrã agoniseala de-o viatã, mai ales la Recea si în cãtunul Gorovei. Autoritãtile locale au depus un proiect pentru un dig în zona Recea, dar banii nu au mai venit, ci doar multe promisiuni, fãcute înainte de alegerile de tot felul. Primarul Prichici urmãreste în fiecare dimineatã prognoza meteo, face vizite la malul Siretului pentru a vedea cît de mare este rîul, sau dacã a mai scãzut fatã de ziua anterioarã. Asa a procedat si în ultima perioadã, cînd Siretul a început sã-si umfle apele, si toatã lumea se uita spre cer a rugã ca Dumnezeu sã-i ocoleascã de necazuri. „Au fost multe dimineti cînd am mers personal la malul Siretului pentru a vedea cum se prezintã. A fost mare cîteva zile, dupã ploile de la munte si stãm cu inima la gît. Siretul este monitorizat în fiecare zi, pentru cã la Recea avem o balastierã, de unde cãrãm piatrã pentru repararea drumurilor din comunã. Am folosit pînã acum 1.000 de metri cubi de piatrã. Cît priveste realizarea digului la Recea totul a rãmas la stadiul de promisiune, nimic nu se miscã. Cînd vin ceva alegeri se fac promisiuni ferme, si dupã aceea nimic, nici un leu. Este pãcat cã au fost cheltuiti bani buni pentru proiectele pentru dig, pentru regularizarea malurilor Siretului si a cursului rîului, si nimãnui nu-i pasã cã pericolul ne pîndeste ori de cîte ori plouã torential si cresc cotele apelor. Documentatiile noastre zac prin sertare si se prãfuiesc, în timp ce noi ne rugãm la Dumnezeu sã nu mai plouã. Cîti ani trebuie sã mai treacã pînã vom scãpa si noi de aceastã grijã si sã redãm locuitorilor comunei siguranta cã nu vor mai fi vizitati de ape?“, se întreabã primarul Petricã Prichici.

Articol afisat de 2158 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ. C.CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective