Clientul nostru, fraierul nostru
• cele mai usturãtoare amenzi aplicate anul acesta de Protectia Consumatorului au fost înainte de Paste • din cei 56 de patroni verificati, 49 au fost gãsiti în abatere •
Comisarii din cadrul protectiei Consumatorului Neamt au fãcut bilantul verificãrilor întreprinse înainte de Paste, iar dupã ce s-a tras linie s-a constatat cã în mai putin de trei sãptãmîni au fost aplicate amenzi care au totalizat 88.500 de lei noi. Verificãrile au avut loc în perioada 1-18 aprilie si au vizat produsele specifice sãrbãtorilor pascale. Au fost controlati 56 de operatori economici si au fost depistate abateri la 49 din acestia. „ÃŽn urma acestor verificãri s-au aplicat 34 de amenzi de 88.500 de lei si 23 de avertismente. S-a mai dispus oprirea definitivã de la comercializare a 175 kg produse pascale în valoare de 2.906 si oprirea temporarã pentru 4.487 kg produse de 33.646“, a declarat Vlad Ciurea seful Protectiei Consumatorului Neamt. Mai exact comisarii au gãsit la raft mici formati si burtã de vitã, produs congelat, care era dezghetat în totalitate, sferturi de miel cu urme de fecale si pãr, sau parizer modificat organoleptic, ori foi de patiserie care contineau zahãr si ciocolatã, desi aceste ingrediente nu erau trecute pe etichetã. Mai grav este cã s-au gãsit pipote expirate de 22 de zile, mici formati cu data durabilitãtii minimale depãsitã cu 18 zile, salam sãsesc si scãritã afumatã iesite din perioada de consum de 1-2 zile. ÃŽn alte cazuri au fost depistate diverse sortimente de ciocolatã cu termenul depãsit între 6 zile si trei luni, ori fãinã albã si cornulete iesite din termen cu pînã la 30 de zile. Cele mai multe din abateri au fost cele de etichetare. Unele din informatiile de pe etichetã nu erau traduse în limba românã, alte ambalaje nu aveau informatii despre starea termicã a produsului (congelat sau refrigerat), sau produse vrac, ambalate în unitate, unde lipseau elementele de identificare si caracterizare. Referitor la conditiile de depozitare si comercializare, verificãrile au evidentiat faptul cã unitãtile supuse controlului erau amenajate si dotate cu vitrine frigorifice functionale, iar personalul urmãrea si înregistra temperatura. ÃŽn cazul unui singur operator economic nu se respecta temperatura de pãstrare impusã de producãtori. Referitor la modul de indicare a preturilor, s-a constatat neindicarea concomitentã în cazul produselor alimentare preambalate a pretului de vînzare si a pretului pe unitatea de mãsurã, pentru compararea cu usurintã a preturilor produselor.
|