Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2014
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

LEUCEMIE DE LA URANIU

• Vasile Caminschi suferã de leucemie, adesea pe stomacul gol si fãrã acoperis deasupra capului • s-a îmbolnãvit, cel mai probabil, din cauza locului de muncã - mina de uraniu de la Oravita • culmea, a aflat de boalã cînd a donat sînge pentru un pompier romascan suferind tot de leucemie • primarul Leoreanu a declarat cã se va implica în rezolvarea acestui caz •

Un romascan în vîrstã de 52 de ani trãieste în fiecare zi, clipã de clipã, în iad, viata acestuia fiind un sir de drame, care l-au adus, bolnav de leucemie în stare avansatã si fãrã acoperis deasupra capului, în pragul disperãrãrii. Vasile Caminschi are o poveste tristã, a transformãrii dintr-un om în putere într-o fiintã care are nevoie disperatã de ajutorul celorlalti. Ironia sortii face ca acesta sã fi aflat de cumplita maladie, care acum îi macinã ultimele puteri, în momentul cînd a vrut sã facã gestul nobil de a dona sînge. Suferindul si-a deschis sufletul opiniei publice prin intermediul cotidianului Monitorul, în speranta cã strigãtul sãu de ajutor va fi auzit. „La începutul anului 2013 am aflat din presã despre cazul unui pompier din Roman, care suferea de leucemie. Am vãzut apelul umanitar si am mers la centrul local de recoltare, pentru a dona sînge. Dupã cîteva zile, am primit rezultatele la analize, cu o veste pe care nu doresc nimãnui sã o audã. Eram suspectat de leucemie, fapt pentru care m-am internat, sã mi se facã analize amãnuntite. La momentul respectiv, aveam 26.300 de globule albe, pe cînd maximul admis este undeva pe la 3.000. Acum am cam 100.000 de asemenea celule... De anul trecut pînã acum am avut peste 10 internãri, la Roman si Iasi, unde mi-a fost confirmat diagnosticul de leucemie limfaticã, cronicã. ÃŽntre timp am suferit un traumatism cerebral, pe fondul circulatiei proaste la nivelul creierului si am fãcut si pneumonie“, a declarat Vasile Caminschi.
Romascanul a mai povestit cã pînã la începutul anilor ã\'90 a avut o viatã relativ normalã, turnura proastã intervenind în momentul în care a rãmas fãrã serviciu, odatã cu prãbusirea domeniului minier. Necãsãtorit si fãrã sã aibã copii sau rude apropiate acesta trãieste sub cerul liber sau este gãzduit, temporar, de prietenii pe care îi mai are.

Casã îi este spitalul

Spitalul este pentru romascan singura „casã“ însã, neavînd venituri, a trebuit sã apeleze la mila cadrelor sanitare. Chiar, pe unul dintre biletele sale de externare, doctorul a precizat faptul cã bãrbatul cumva forteazã internãrile, deoarece nu are un acoperis deasupra capului, fãrã ca asta sã însemne cã boala nu este în stadiu avansat. „Dupã armatã am muncit în minã, la Exploatarea Cãlimani si la Exploatarea de Uraniu Oravita, pînã ce s-au închis. Acum îmi dau seama cã lucrul cu substantele radioactive mi-a venit de hac, din cauza asta îmbolnãvindu-mã, cel mai probabil. Desi nu mai aveam pe nimeni aici, si nici locuintã, am revenit în Roman în 1995, cãutîndu-mi de muncã. ÃŽn 2005 am fost angajat la o fabricã de mobilã unde am primit si o locuintã de serviciu, însã am plecat din cauza unor neîntelegeri cu patronul, în 2013“, a mai spus Caminschi. Romascanul nu are nici un fel de venit, abia în sãptãmînile din urmã primind încadrarea în gradul II de handicap. Cea mai mare durere este cã nu are un acoperis deasupra capului, acesta apelînd la sprijinul autoritãtilor, recent Vasile Caminschi înscriindu-se în audientã la primarul Laurentiu Leoreanu si solicitînd o locuintã socialã. Edilul sef a mentionat cã îl asteaptã cu o cerere, însotitã de documentele care sã îi ateste conditia medicalã si situatia socialã, urmînd ca sã gãseascã rezolvarea problemei cît mai repede. Mai existã o urmã de sperantã, mai ales cã, dupã ce si-a atestat gradul de handicap, i-a fost aprobatã o pensie de handicap, de care va beneficia de luna viitoare. „Vreau sã lupt cu boala, medicii fãcîndu-mi o schemã de recuperare, care prevede inclusiv internarea la o clinicã de oncologie din Tîrgu Mures. Acolo ar urma sã beneficiez si de un tratament cu celule stem, însã nici mãcar nu am resurse sã ajung în acest oras. Fac un apel la toti oamenii de bunã credintã si cu sperantã în Dumnezeu, sã mã ajute“, a mai spus Vasile Caminschi. Pentru acest om, care are reputatia unei persoane linistite, care nu a fãcut probleme în comunitate, oricare dintre cititorii Monitorului poate face un gest umanitar. Avînd în vedere cã, momentan, romascanul nu are domiciliu si singura sa „avere“ sînt lucrurile pe care le poate purta asupra sa, orice donatie poate fi fãcutã prin intermediul redactiei, informatii suplimentare putînd fi obtinute la telefon 0233/74.14.14.

Articol afisat de 2006 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective