Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2014
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Iunie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CUMÃTRUã' DE LA ADRNE,  ÎN HORA MITEI LA PRIMAR

CUMÃTRUã' DE LA ADRNE, ÎN HORA MITEI LA PRIMAR

• Constantin Apostol este cercetat în cauza în care primarul de Bacãu, Romeo Stavarache, a fost retinut de procurorii DNA • seful ADRNE ar fi mijlocit un transfer de bani cu titlu de mitã cãtre edilul din Bacãu • Apostol mai are o condamnare într-un dosar instrumentat tot de procurorii anticoruptie •

Constantin Apostol, seful ADR Nord-Est, este cercetat penal de procurorii anticoruptie în dosarul în care ieri, 26 iunie, a fost retinut primarul de Bacãu, Romeo Stavarache, edilul fiind acuzat de luare de mitã. Trebuie spus cã cei doi sînt cumãtri. Apostol ar fi avut rolul de intermediar între firmele care ofereau bani si cel care primea aceste sume, primarul Stavarache. Procurorii anticoruptie au apreciat faptul cã Stavarache si Apostol le-ar fi sugerat oamenilor de afaceri sã cotizeze si sã sponsorizeze echipa de handbal din judetul vecin sau anumite publicatii media. Banii ajungeau în conturile care trebuiau, iar patronii care cotizau primeau cu dedicatie contracte din bani publici cu Primãria Bacãu ori cu ADRNE. „ÃŽn data de 12 decembrie 2013 DNA Bacãu a fost sesizat prin denunt de cãtre Rusu Viorel actionar si administrator al Conextrust Bacãu si Rustrans despre faptul cã în anul 2009, în conditiile în care a cîstigat o licitatie la Primãria Bacãu si se tergiversa semnarea contractului, a luat legãtura cu Apostol Constantin director al Agentiei pentru Dezvoltare Regionalã Nord-Est pentru ca aceasta sã ia legãtura cu primarul Bacãului în vederea solutionãrii favorabile a situatiei. ÃŽn aceste conditii Apostol Constantin i-a solicitat sã sponsorizeze echipa de handbal Stiinta Municipal Bacãu. Rusu Viorel a discutat si personal cu Stavarache Romeo care i-a solicitat sã ajute financiar echipa“, au apreciat procurorii DNA.

„Sponsorizãri“ uriase

Ar mai fi fost cereri de ajutor financiar pentru un post de televiziune si un cotidian din Bacãu prin încheierea unor contracte de sponsorizare sau de publicitate. Anchetatorii mai spun cã denuntãtorul ar fi achitat diverse sume de bani cãtre firmele media dar si cãtre Asociatia Top Sport, condusã de Constantin Apostol. S-a mai stabilit cã directorul ADRNE si Stavarache ar fi conditionat acordarea unui certificat de urbanism în cadrul unui proiect cu finantare europeanã de primirea unor sume de bani. „Rezultã indicii cu privire la faptul cã Apostol Constantin si Stavarache Romeo au conditionat eliberarea certificatului de urbanism de achitarea unor sume de bani de cãtre Cãsuneanu Costel în conturile Asociatiei Top Sport si Ligone International SRL Suceava“. Cãsuneanu ar fi virat în conturile celor douã firme 398.245 de lei, respectiv 421.000 de lei. Pe lîngã Romeo Stavarache a mai fost retinut fratele fotbalistilor Lucian si Dorin Goian, Liviu si un alt suspect, Liviu Vasile Cenusã. Anchetatorii au stabilit cã în perioada 2008 - 2011, primarul de Bacãu în mod direct, sau prin intermediul celorlalti doi inculpati a pretins si primit, de la patru oameni de afaceri importante sume de bani. ÃŽn primul caz este vorba de 810.670 lei, alt afacerist a cotizat cu 150.000 lei noi, al treilea a dat 1.259.789 lei, apoi au mai urmat alte douã „sponsorizãri“ de 70.000 si respectiv 100.000 de lei.

Apostol are si alte belele

Seful ADRNE si alte trei persoane cu functii de conducere în cadrul institutiei au fost condamnate la cîte doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru cã au acordat ilegal fonduri europene unei firme din Bacãu. Alãturi de Apostol au mai fost gãsiti vinovati Gheorghe Harja, director al Directiei organism intermediar POR, Ioan Romeo Sauciuc, sef Birou asistentã tehnicã si Ionel Popa, sef Birou evaluare, selectie si contracte din cadrul aceleiasi institutii. Patroana care a primit ilegal fonduri europene, Gabriela Ciubotariu, are si ea o sanctiune de doi ani cu suspendare, iar firma beneficiarã, Inter Print Bacãu a primit o amendã penalã de 54.000 de lei. Cei cinci au fost obligati la plata pagubei produsã prin infractiune, 689.581 de lei noi. Sentinta a fost contestatã, iar dosarul se aflã acum pe rolul Curtii de Apel Bacãu. Procurorii anticoruptie au stabilit cã, pînã în martie 2008, Ciubotariu a fost unic asociat si administrator la Inter Print Bacãu. Apoi pãrtile sociale ale firmei le-a cesionat cãtre menajera sa. Pe 16 iunie 2008, Ciubotariu a folosit la ADRNE mai multe documente false, inexacte si incomplete, pe care le-a semnat în numele reprezentantului legal al Inter Print (menajera), desi nu avea acest drept. Menajera a devenit manager de proiect, în mod fictiv. În baza acestor documente, pe 12 mai 2009, între Inter Print, ADRNE si Ministerul Dezvoltãrii Regionale s-a încheiat contractul de finantare, iar Inter Print a dobîndit pe nedrept 689.581 lei (echivalentul a circa 162.740 euro).

Articol afisat de 2081 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective