Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iulie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Canonizarea   pãrintelui Calciu

Canonizarea pãrintelui Calciu

• acest lucru este dorit de obstea Mãnãstirii Petru Vodã, care a început demersurile pentru canonizare • preotul Calciu Dumitreasa a stat 22 de ani în temnitele comuniste • a fost un apropiat al pãrintelui Iustin Pîrvu si este îngropat la mãnãstirea nemteanã • si medicul Dan Arvãtescu se implicã în canonizarea unui preot român, Iraclie Flocea, care a cunoscut prigoana sovieticã în Basarabia •

Reprezentrantii Mãnãstirii Petru Vodã au început demersurile pentru a-l canoniza pe pãrintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, decedat în 2006 si înhumat în lãcasul din Neamt. Reprezentantii lãcasului au emis un comunicat luni, 30 iunie, prin care îsi justificã demersul si prin care solicitã mãrturii ale credinciosilor care sã ateste calitãtile deosebite de duhovnic ale pãrintelui Calciu. „Credem cã pãrintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a fost un ales al Duhului Sfînt din urmãtoarele ratiuni: prezenta Duhului Sfînt în chip evident, permanent si crescãtor în viata sa; preotia de înaltã trãire, demonstratã si prin activitatea misionarã; mãrturisirea curatã a credintei ortodoxe, profunzimea si sfintenia scrierilor sale; pãtimirile vreme de 22 de ani în temnite - chinurile duhovnicesti, sufletesti si trupesti îndurate pentru mãrturisirea credintei ortodoxe si asumarea lor ca jertfã de bunãvoie; impactul asupra întregii lumi crestine si importanta pãrintelui Gheorghe ca simbol al demnitãtii umane; prezenta Duhului Sfînt (manifestat prin pacea haricã, buna mireasmã, revelatii, vindecãri trupesti, despãtimiri, exorcizãri) întru pomenirea numelui sãu si întru sfintele sale moaste, arãtat prin ajutorul dumnezeiesc pe care îl primesc oamenii care se i roagã, fie la mormînt, fie de departe. Oricine doreste sã participe cu mãrturisirea sa la întocmirea unui dosar de canonizare este rugat sã trimitã materialul sãu pe adresa Mãnãstirii Petru Vodã“, se aratã în comunicatul semnat de staretul Hariton, de la Petru Vodã.
Cãlugãrii mai spun cã în sprijinul ideii de canonizare a clericului stau si multele proorociri ale acestuia care s-au împlinit întocmai.
Pãrintele Gheorghe Calciu Dumitreasa s-a nãscut în 1925 la Tulcea si a murit în 2006, în SUA. A fost închis timp de 22 de ani în închisorile comuniste, singura vinã fiind credinta în Dumnezeu. ÃŽn 1985 a plecat în SUA (nu i s-a mai permis sã se întoarcã în tarã) unde a pus bazele mai multor lãcase de cult si a adunat în jurul sãu o multime de credinciosi. A fost foarte apropiat de pãrintele Iustin, de la Petru Vodã, motiv pentru care a si lãsat un testament prin care a arãtat cã vrea sã fie înmormîntat în Neamt, ceea ce s-a si întîmplat. ÃŽn acelasi testament, pãrintele Calciu a prevãzut cã la 7 ani de la decesul sãu, corpul nu va fi putrezit dar a cerut apropiatilor sã nu considere asta un semn de sfintenie si sã-l îngroape imediat la loc. Asa cum a prezis, în 2013, doi cãlugãri de la Petru Vodã, fãrã sã aibã acceptul staretului l-au dezgropat pe pãrintele Calciu si i-au gãsit trupul neputrezit. Dupã cîteva zile de scandal, trupul a fost reînhumat iar monahii rebeli au fost pedepsiti. „Rugãm comunitatea internationalã a ortodocsilor cinstitori ai pãrintelui Gheorghe Calciu ca acum si în generatiile viitoare sã mãrturiseascã sfintenia sufletului si a trupului lui întru biruinta Ortodoxiei“, mai stã scris în demersul obstii de la Petru Vodã.

Demers similar si la Roman

La Roman, o delegatie a Asociatiei Culturale Clepsidra, condusã de doctorul Dan Arvãtescu, a fost primitã în audientã, recent, de cãtre PS Ioachim Bãcãuanul, cãruia i-a fost prezentat nepotul preotului martir Iraclie Flocea, care a trãit si sfîrsit în Basarabia. Acesta s-a nãscut la Pojorîta, în judetul Suceava, la 1893 si a murit în Basarabia în 1964. „L-am cunoscut pe nepotul sãu, Vladimir Flocea, în peregrinãrile mele prin Bucovina. Mi-a fost de ajuns o noapte întreagã de taifas într-o cãsutã veche de peste o sutã de ani, cu muscate la fereastrã si iz patriarhal. De la acest urmas al cãlugãrului martir Iraclie Flocea, am aflat în acea noapte întreaga istorie a acestui brav cãlugãr în gulagul comunist din Basarabia. Si atunci, în acea noapte m-am hotãrît sã-l aduc la Roman, sã-l prezint Prea Sfîntului episcop-vicar Ioachim Bãcãuanul, care ne-a primit si si-a manifestat interesul pentru povestea vietii cãlugãrului. Acesta ne-a promis cã în calitatea sa de sef al Comisiei de canonizare a Bisericii Ortodoxe Române va propune canonizarea lui Iraclie Flocea. Ne-a solicitat sã pregãtim o lucrare în care sã prezentãm istoria vietii acestui cãlugãr si cele mai importante etape din cele trãite de el. De altfel, noi, avem în pregãtire la Editura Papirus Media o astfel de lucrare, asa cã ne vom grãbi sã redactãm acest document“, a declarat doctorul Dan Arvãtescu, director executiv al Asociatiei Culturale Clepsidra. Nepotul cãlugãrului, Vladimir Iraclie, în vîrstã de 77 de ani, care si-a fãcut un scop din a face cunoscutã viata unchiului sãu, a depãnat amintiri despre Iraclie Flocea. Acesta s-a cãlugãrit la o mãnãstire din Transnistria si a fãcut numeroase cãlãtorii la Muntele Athos, devenind egumen la Chisinãu. Este unul din marii polemisti în teologie, în martie 1945 fiind arestat de rusi pentru propagandã religioasã. A fost condamnat la opt ani de închisoare pentru propagandã antisovieticã, fiind reabilitat abia în 1992. Iraclie Flocea a murit în iulie 1964, lãsînd în urma sa o operã teologicã solidã.

Articol afisat de 1492 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, F. ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective