Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iulie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DEZASTRUL DIN PIATÃ,  GURA URBEI SLOBODÃ

DEZASTRUL DIN PIATÃ, GURA URBEI SLOBODÃ

• autoritãtile cred cã incendiul care a mistuit piata a fost cauzat de un scurtcircuit • lumea vorbeste în continuare de o mînã criminalã • un expert de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã va face o expertizã • „Lumea vorbeste multe, dar cîtã vreme nu avem pãrerea specialistilor, degeaba se fac speculatii“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionicã • valoarea pietei arse era de circa 10 milioane de lei, iar cea a asigurãrii, putin peste aceastã sumã • din pãcate, marea majoritate a chiriasilor sînt ruinati, neavînd asigurare pe marfã •

A doua zi de la marele incendiu de la Piatra Neamt, despre care s-a vorbit în toatã tara si care a lãsat orasul fãrã Piata centralã, a fost întesatã, la nivel de administratie localã, de întîlniri, sedinte, analize si prognoze. Autoritãtile au cãutat sã gãseascã solutii pentru comerciantii care au rãmas fãrã loc de muncã si sã analizeze ce e de fãcut, într-un timp cît mai scurt si cu cît mai putini bani. Ieri, cei care vînd fructe si legume aveau la dispozitie tonete, în preajma parcãrii de la Mall si spre fosta fabricã 8 Martie, unde îsi expuseserã marfa. Unii, mai norocosi, se fereau de razele dogoritoare cu ajutorul unor umbrele, dar altii stãteau în soare, chinuiti ca vai de ei, în speranta cã vor face un ban. Lumea care ajungea în zonã mai mult se minuna de ceea ce e acum Piata Cetralã, decît era interesatã de oferta de pe tarabe si trotuare. Angajati de pe la firmele primãriei bãteau de zor cuie în scînduri si cãpriori, în încercarea de a improviza niste mese, pereti despãrtitori ori suporturi pe care comerciantii sã îsi întindã marfa. „Oamenii stiu cã nu mai este piatã si nu mai vin încoace pentru cumpãrãturi, chiar dacã noi sîntem aici cu marfã. Ei vin mai mult sã se uite la ce a rãmas dupã dezastru. N-am crezut cã de la conditiile decente în care ne-am desfãsurat pînã acum activitatea, în halã, feriti de soare, ploaie, ger, putem trece la a face comert în aer liber“, a spus o comerciantã care se bucura de o tarabã umbritã cît de cît.

Urbanului, fix sã îi ardã piata îi lipsea!

Piata pietreanã este proprietatea societãtii Urban. Ea detinea clãdirea si terenul de sub aceasta, iar paguba apãrutã de pe urma incendiului din noaptea de sîmbãtã spre duminicã, tot în „patrimoniul“ Urban intrã. Ioan Fiterãu, director general al Companiei Municipale de Investitii Urban, a declarat cã pierderea pietei e o mare nenorocire pentru societate, pentru cã acum trebuie fãcut un alt obiectiv, cu acelasi scop, de a deservi mii si mii de persoane, zi de zi, dar nu existã bani. „Luni dimineatã (ieri - n.r.), la sediul primãriei a avut loc un comandament cu primarul Gheorghe Stefan, viceprimarul Aurelia Simionicã si sefi de deconcentrate, stabilind ce e de fãcut în perioada imediat urmãtoare. Prima grijã este sã asigurãm conditii de desfãsurare a activitãtii comerciale, atît la produsele agro-alimentare, dupã care le vom avea în vedere si pe cele industriale, în spatii convenite cu chiriasii, pe platforma parcãrii Cuiejdiului, pe stînga. Foarte rapid vom asigura conditii minime si pentru desfãsurarea activitãtii de comert cu produse industriale. Prioritar în acest moment este sã repunem activitatea de comert în miscare“, a declarat directorul Fiterãu. ÃŽnainte de a se transforma aproape în întregime într-un morman de fiare arse, piata valora circa 10 milioane de lei. La atîta se cifeazã pierderea suferitã de Urban, o societate care si asa se zbãtea în nevoi. Piata cu pricina este asiguratã contra sumei de 10,6 milioane de lei, dar nu e o certitudine cã acesti bani pot fi recuperati de la asiguratori. „Pierderile Urbanului sînt mult mai mari! Noi strîngeam de la chiriasi circa 50.000 de lei pe lunã, dar am pierdut posibilitatea de a reinvesti niste bani. La situatia financiarã pe care Urban o are, fix asta ne mai lipsea! ÃŽmpreunã cu conducerea primãriei vom cãuta o sursã de finantare, sã vedem cum putem face o altã piatã, pentru cã pe lîngã faptul cã aveam noi niste venituri, este vorba si despre asigurarea nevoilor cetãtenilor“, a mai spus seful de la Urban.

Se asteaptã expertizele

Raportul privind cauzele incendiului va fi efectuat de cãtre specialisti de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã, de la Bucuresti. „Au fost atîtea suspiciuni cu aceastã problemã, încît îi înteleg pe cei de la ISU Neamt, care au preferat sã nu fie implicati în efectuarea anchetei pentru stabilirea cauzei incendiului“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionicã. Azi, este asteptat un expert, care va evalua situatia si se va pronunta dacã scheletul metalic trecut prin foc si parã mai rezistã pentru a sustine zidurile unei noi piete sau nu. „Vom obtine în urma unui proiect o autorizatie de demolare, ca sã curãtãm zona în care este hala prãbusitã. Mentinem parcarea liberã, pentru cã acolo ne vom organiza cu santierul. ÃŽn principiu, viitoarea piatã depinde de expertiza tehnicã programatã pentru marti, 22 iulie. Noi am vrea sã pãstrãm partea din piatã unde au fost produsele din carne, pentru cã n-a fost distrus totul acolo, dar nu stiu dacã se mai poate folosi zona. Un prim specialist care s-a pronuntat sustine cã scheletul nu mai rezistã si cã trebuie demolat totul si pornit de la zero. A venit cineva din conducerea firmei la care era asiguratã piata, de la Astra, si tot pe 22 iulie va veni un reprezentant al acestei societãti de la sediul central sã vadã ce e de fãcut la Piatra Neamt. Dupã ce vom avea si raportul de la IGSU vom sti ce urmeazã. Din pãcate, chiriasii, în mare pare, nu aveau asiguratã marfa. Nu stiu cum se va întîmpla, dacã din polita noastrã de asigurare vom putea asigura despãgubiri mãcar celor mai afectati... Este prea devreme sã ne pronuntãm! Cert este cã au rãmas multi din cei circa 185 de chiriasi cu care aveam contracte încheiate, fãrã posibilitatea de a-si sustine familia“, a mai spus directorul Fiterãu.

„Lumea vorbeste multe“

Si ieri, lumea care era în piatã, cu sau fãrã treabã, vorbea despre un foc pus intentionat în mijlocul pietei, la parter. Oamenii nu gãseau explicatii la modul în care a putut arde o tarabã metalicã, pe care erau fructe si legume. Apoi, unii, care au venit la miezul noptii sã vadã cu ochii loc incendiul, povesteau despre modul în care izbucneau limbile de foc în toate directiile din halã. O vinã s-a dat pe uleiul de mãsline, care se gãsea din plin pe la mai multe tarabe si care arde extrem de tare. Altii contracarau cele auzite si sustineau cã incendiul a fost mocnit pînã s-au spart primele geamuri, cînd în prezenta oxigenului flãcãrile au cãpãtat proportii. „Lumea vorbeste multe, dar cîtã vreme nu avem pãrerea specialistilor, degeaba se fac speculatii. Reprezentantii firmei de asigurare au fost deja la fata locului, pentru cã trebuie sã stabileascã valoarea despãgubirilor. Printre primele mãsuri pe care le-am dispus noi a fost aceea de a izola complet zona pentru cã existã un risc foarte mare ca structura halei sã se prãbuseascã de tot. ÃŽmpreunã cu reprezentantii ISU si cu cei de la Urban, chiar în cursul zilei de duminicã, comerciantii de zona de carne au venit si si-au recuperat marfa congelatã si frigiderele pentru cã acea arie a fost cel mai putin afectatã. Pentru a nu pune în pericol circulatia si cumpãrãtorii am stabilit si care vor fi cãile de acces în piatã. Deocamdatã strada Baltagului rãmîne deschisã, dar dacã în urma expertizei se va decide cã hala se demoleazã o vom închide pentru a intra cu utilaje. De asemenea, pentru a nu exista nici o urmã de suspiciune în privinta anchetei pentru aflarea cauzelor incendiului a fost chemat un expert de la Bucuresti. Absolut toate deciziile si mãsurile care au fost luate s-au discutat atît cu domnul primar Stefan, cît si cu cei de la Urban si ISU. Din primele cercetãri la fata locului, desi presupuneri sînt foarte multe, si este si pãrerea mea personalã, incendiul a pornit de la un scurcircuit. Au fost analizate toate panourile electrice. Singurii însã în mãsurã sã spunã cauza de la care a izbucnit acest incendiu sînt cei din comisia de expertizã. Cît priveste asigurarea clãdirii, sosesc la Piatra Neamt si expertii evaluatori ai firmei la care a fost încheiatã polita si urmeazã sã se întocmeascã o serie de documente. Sînt niste proceduri care trebuie fãcute, dar numai dupã evaluarea la fata locului“, a precizat viceprimarul Aurelia Simionicã. ÃŽntre timp, de la o zi la alta, scheletul metalic al halei se tot lasã, ceea ce demonstreazã cã zona e un adevãrat pericol si din acest motiv nu este permis accesul nimãnui.

Articol afisat de 3197 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective