Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2014
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iulie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PIATA ARSÃ,   PROMISIUNEA   PRIMARUL STEFAN

PIATA ARSÃ, PROMISIUNEA PRIMARUL STEFAN

• primarul Stefan promite redeschiderea Pietei centrale la 1 decembrie • ieri, sefii administratiei locale au reinspectat zona ca sã vadã cum mai stau lucrurile • primarul Stefan si vicele Simionicã asteaptã rezultatul anchetelor aflate în desfãsurare, pentru a sti cum se va începe reabilitarea acestui obiectiv • autoritãtile au identificat trei surse în care îsi pun speranta cã ar putea cãpãta bani, dar în momentul de fatã sînt doar planuri • sãptãmîna viitoare ar trebui sã se anunte rezultatul anchetei care va elucida cauzele incendiului de la piatã •

Autoritãtile locale pietrene nu au lãsat nici ziua de ieri sã treacã fãrã a ajunge la Piata centralã, loc care se dovedeste a fi cel mai „cãlcat“ de cãtre reprezentantii primãriei de la incendiul din noaptea de sîmbãtã spre duminicã. ÃŽn jurul prînzului, la piata arsã au ajuns primarul Gheorghe Stefan si viceprimarul Aurelia Simionicã. Acesti s-au întîlnit la fata ocului cu seful Inspectoratului de Stat în Constructii Neamt, Marin Musat, directorul de la Urban, Ioan Fiterãu si conducerea Politiei Locale. Primarul si viceprimarul au mai inspectat o datã resturile din incediu si au urmãrit modul în care se organizeazã pietarii, prin zonele libere, acolo unde au primit acces pentru a-si instala tonete ori realiza chioscuri.

„ÃŽi asigur pe pietreni cã piata rãmîne piatã si nu se vinde, nu se construieste vreun supermarket“

Dupã o analizã a zonei, primarul Gheorghe Stefan a declarat cã asteaptã sã se pronunte specialistii care deruleazã anchetele care ar trebui sã elucideze cauzele incendiului, dupã care sã punã la punct planul de actiune pentru perioada urmãtoare. „Asteptãm sã se anunte rezultatele anchetei în privinta cauzelor incendiului, sã vedem cum se pronuntã evaluatorii si expertii din punct de vedere al rezistentei structuri metalice care a rãmas dupã foc. Astfel vom sti ce anume mai poate fi folosit la refacerea pietei si ce trebuie demolat. Am discutat cu proiectantul pentru reamenajarea pietei si de principiu existã solutia de a se realiza acoperisul sub formã de arc de cerc, copertine ondulate, si am stabilit ca termen pentru redeschiderea Pietei centrale 1 decembrie 2014. Aici va functiona doar piata agroalimentarã. ÃŽi asigur pe pietreni cã piata rãmîne piatã si nu se vinde, nu se construieste vreun supermarket, nu va exista aici altceva. Am discutat cu specialisti si avem posibilitatea de a mai folosi ceva din ce a rãmas si asta mã face sã cred cã vom termina reabilitarea în circa patru luni. ÃŽn aceste zile se lucreazã intens pe strada Muncii, unde va fi viitorul Bazar al municipiului Piatra Neamt. Tot ce ne dorim este sã le asigurãm, de pe 1 august, spatii pentru desfãsurarea activitãtii de comert pentru vînzãtorii de produse industriale. Pentru aceastã categorie de comercianti asigurãm spatii si în Mall-ul de lîngã piatã. Deci gãsim solutii pentru toatã lumea. Sã sperãm cã ne vom si putea misca, pentru cã avem tot interesul sã venim în întîmpinarea problemelor cetãtenilor“, a declarat primarul Gheorghe Stefan.

„Trebuie tinutã problema aceasta din scurt“

Cealaltã autoritate localã care a revenit ieri în piatã este viceprimarul Aurelia Simionicã. Aceasta a fost zilnic acolo de cînd a avut loc incendiu, pentru a vedea ce se întîmplã în zonã, cum îsi amenajeazã comerciantii noile spatii, cum poate dezamorsa unele conflicte care apar între pietari pe diverse considerente, unul fiind reprezentat de fumul de la un grãtar cu mici, care ajungea în ochii vînzãtorului de alãturi, care avea la tarabã fructe si legume. „Trebuie tinutã problema aceasta din scurt, pentru cã treaba este foarte serioasã. Pe de o parte trebuie sã gãsim solutii ca sã rezolvãm problemele sociale - locuri de muncã pentru atîtea familii de comercianti si posibilitatea oamenilor de a se aproviziona din piatã cu produse agroalimentare. Avem întîlniri cu constructori, cu proiectanti, cu diversi specialisti cu care ne punem de acord pentru planurile de reabilitare a pietei. Sperãm cã primim cît mai repede rezultatele anchetelor efectuate de cãtre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgentã, firma asiguratoare Astra, care a cerut sã vinã în zonã si un expert german, unde Astra este reasiguratã, si apoi vom trage linie si lua decizia care sperãm sã fie cea mai bunã. ÃŽmpreunã cu domnul primar am avansat data de 1 decembrie ca fiind termenul la care vom da drumul pietei si mã refer doar la piata de produse agro-alimentare, pentru cã restul, cele industriale, se vor vinde la Bazarul de pe Muncii“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionicã.

Primãria a identificat trei posibile surse de finantare

Primarul Gheorghe Stefan sperã ca pînã pe 1 august sã se anunte rezultatele expertizelor si în functie de concluzii vor demara cãutãri de fonduri. La ora actualã sînt luate în considerare trei posibile surse de finantare. „Avem trei variante la care ne-am gîndit si vom vedea ce iese pînã la urmã, dar eu sper cã vom gãsi o solutie. Prima ar fi sã recuperãm banii din asigurare si asta ar trebui sã se întîmple repede, fiind vorba despre o chestiune urgentã. Altã variantã este ca Primãria Piatra Neamt sã sustinã finantarea pentru noul proiect al pietei si ultima sansã e ca împreunã cu prefectul sã lucrãm la un proiect de hotãrîre de Guvern care sã fie trimis de cãtre Prefecturã la Guvern. Vom cere prin respectivul document sã se finanteze reconstructia pietei din Piatra Neamt. ÃŽn acest moment mergem pe toate cele trei piste si sper ca de pe 1 decembrie sã functioneze din nou piata de aliemnte“, a mai spus primarul Stefan.

Articol afisat de 1415 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective