Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2014
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Septembrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

AMR - cinci luni pînã la puscãrie

• Orlando, mucosul infractor, împlineste 14 ani pe 26 februarie 2015 • din acea zi legea va functiona altfel în cazul sãu • dacã va mai comite infractiuni, va putea fi tras la rãspundere penalã •

Ce nu pot rezolva autoritãtile va rezolva timpul, în cazul lui Paul B., minorul de 13 ani care a terorizat în ultimii doi ani orasul Piatra Neamt. Tot mai multi se întreabã cine si cum îl va linisti pe acest individ care, împreunã cu gasca sa, i-a bãgat în sperieti pe bãtrînii urbei. Cum Orlando, asa cum este alintat în anturajul sãu, nu a împlinit încã 14 ani, autoritãtile nu pot face mare lucru împotriva lui. Situatia este valabilã la nivel national, delincventa juvenilã devenind un adevãrat fenomen, care nu poate decît sã îngrijoreze. Existenta unui vid legislativ, reprezentat de faptul cã minorii cu vîrste sub 14 ani nu rãspund penal, iar centrele de reeducare, unde ar putea fi internati, nu existã, nu fac altceva decît sã dea frîu liber nelegiurilor comise de borfasii minori. Faptul cã Ministerul Muncii a elaborat recent un proiect de lege referitor la reînfiintarea scolilor de corectie, nu-i multumeste pe cetãteni. Si asta pentru cã va mai trece mult si bine pînã cînd proiectul va fi pus în aplicare. ÃŽn aceste conditii, politistii nu au altceva de fãcut decît sã astepte ca acesti infractori sã împlineascã 14 ani, moment în care faptele comise nu mai sînt trecute cu vederea de cãtre legislatie. Este si cazul lui Orlando, care va împlini 14 ani în data de 26 februarie 2015. La cum stau lucrurile, se poate spune cã bãtrînii orasului au sansa sã scape de teroarea acestui infractor abia peste cinci luni si cîteva zile. Orlando are în acest moment la activ zeci de fapte penale, tîlhãrii si furturi din buzunare. Pe tot parcursul lui 2013 si în cîteva luni din acestui an, a comis peste 70 de fapte, adicã mai bine de jumãtate dintre infractiunile comise de copiii cu vîrste sub 14 ani. Asa cum este bine stiut, tintele preferate ale micului infractor sînt persoanele în vîrstã, fãrã apãrare, pe care le tîlhãreste. Conform legii, minorii care nu au împlinit 14 ani si comit infractiuni nu rãspund penal. „Acesti minori nu pot fi subiecti activi de drept penal. Faptele penale pe care le-ar sãvîrsi nu au caracter penal, nu constituie infractiuni si nu atrag rãspunderea penalã. ÃŽn aceastã ipotezã, a minorului pînã la 14 ani, legea instituie o prezumtie absolutã de incapacitate penalã“, se aratã în legea care reglementeazã sistemul rãspunderii penale a minorilor.
Aceeasi lege stipuleazã cã minorii cu vîrste între 14 si 16 ani beneficiazã si ei de o prezumtie legalã de incapacitate penalã, însã, aceastã prezumtie este relativã, putînd fi înlãturatã prin probe care ar dovedi cã minorul a comis fapta cu discernãmînt.

Ce spun psihologii

Cu alte cuvinte, în cazul acestei ultime categorii, anchetatorii trebuie sã stabileasã dacã micii infractori au avut sau nu discernãmînt, lucru care poate fi clarificat doar dupã ce se efectueazã expertize psihiatrico-judiciare. ÃŽn functie de rezultatul acestora, infractorii minori cu vîrste cuprinse între 14 si 16 ani vor putea fi trasi sau nu la rãspunderepenalã. Si la Roman, oamenii legii sînt legati de mîini în cazul celor 20 de sesizãri legate de tîlhãriile comise în plinã stradã, de infractori minori. Psihologii sustin cã infractiunile minorilor infractori sînt stimulate de lipsa de reactie a societãtii civile, care preferã sã nu se implice, atunci cînd sînt martorii unor astfel de incidente. „Din pãcate, psihologul nu poate reeduca cu forta acest gen de copii. Este posibil ca în ciuda semnalelor de alarmã trase de media, societatea civilã, în mare parte, sã nu fie interesatã de acest gen de infractiuni, cu toate cã a citit sau vãzut la televizor asemenea lucruri. Opinia mea este cã s-a ajuns la stadiul desensibilizãrii societãtii, cãreia nu-i mai pasã cã vecinul sau unui trecãtor oarecare i s-a întîmplat sã devinã victima acestor derbedei. Cetãtenii nu se implicã si nu intervin în apãrarea unei victime, fie de teama de a nu cãdea el victima rãzbunãrii infractorilor, fie din indiferentã. Acest lucru trebuie constientizat la fiecare cetãtean, care trebuie sã ia atitudine si sã ajute la prinderea unui asememenea infractor minor. Asta pentru cã pînã ajunge politia, hotul dispare. Noi, din pãcate, din teama de a nu fi urmãriti, la rîndul nostru si a fi atacati preferãm sã nu ne implicãm si sã nu ajutãm la prinderea infractorilor si la darea lor pe mîna politiei“, a declarat psihologul Gabriela Pricope. Aceasta spune cã nu este normal ca de atîtia ani legiuitorii sã nu fi fost în stare sã punã la punct o strategie cooerentã, prin care sã se creeze institutii specializate de reeducare a minorilor. „Existã multe opinii care pledeazã pentru reînfiintarea centrelor de reeducare. Eu cred cã ar trebui reconstruite serviciile de reeducare, în functie de ceea ce eu, ca societate, vreau sã fac cu acesti minori. Nu cred cã minorul trebuie adus într-un spatiu în care îsi întãreste comportamentul deviant. Este important sã se creeze acel cadru legislativ de tragere la rãspundere a pãrintelui. S-a tot încercat în ultimii ani sã se gãseascã solutii coerente, dar odatã gãsitã ea este lesne abandonatã“, a mai spus Gabriela Pricope. Legislatia româneascã este incoerentã si nu reuseste sã adune, laolaltã, prevederile legislative si mãsurile luate din diverse directii, de institutii ale statului incapabile sã rezolve acest fenomen al delicventei juvenile din ce în ce mai alarmant. Pe de altã parte, Legea 272, a protectiei copiilor, elaboratã în 2004, nu are, nici la 10 ani de la votare, norme de aplicare prin care sã se înfiinteze centrele de reeducare.

Articol afisat de 1565 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective