Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2014
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Septembrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„N-a fost un moft,   ci o necesitate“

„N-a fost un moft, ci o necesitate“

Tenacitatea, încãpãtînarea dar si dorinta de a aduce sau reda un zîmbet si de a însenina vietile pacientilor loviti de cancer au fost factorii mobilizatori pentru medicii de la Sectia Oncologie care au trasformat clãdirea din temelii. Dintr-o sectie uitatã de vreme sub poale de Pietrica, înghesuitã, tristã si în care domina o atmosferã apãsãtoare, acum a devenit o alta, cu holuri luminoase, saloane primitoare, cu mobilier nou si cu un aer tonic si optimist. Cancerul este o boalã grea, care nu are leac si cu care medicii si pacientii duc o luptã surdã în încercarea de a o învinge sau mãcar de a smulge cît mai mult timp pentru viatã. Este evident de ce acesti pacienti au nevoie mai mult decît oricare altii de un spatiu de tratament decent, modern si în care sã fie întîmpinati într-un mediu familiar, cu cãldurã si culori vesele. Sectia de Oncologie functioneazã de multi ani într-un pavilion vechi. Pînã de curînd, acest compartiment a functionat doar la etajul imobilului, la parter fiind Sectia Dermatologie. La finele anului trecut s-a luat decizia mutãrii acesteia din urmã într-o altã clãdire iar parterul astfel obtinut a fost alocat Oncologiei. În acest spatiu nou, s-a dorit crearea de cabinete de consultatii si de tratamente pentru cei care necesitã internare de zi. Usor de zis, greu de fãcut în vremuri de vesnicã crizã financiarã. De unde bani pentru pardoseli noi, pentru zugrãveli vesele, pentru mobilier adecvat ori pentru televizoare, pentru cã bolnavul ce stã ore în sir cu perfuzia cu citostatice în brat sã mai uite de necazuri? Si, dupã mult efort si cu ajutorul unor oameni generosi, toate acestea au fost posibile iar sectia a fost inauguratã vineri, 19 septembrie, cadrele medicale prezentîndu-si noua casã pe care au si sfintit-o, preotii rugîndu-se pentru sãnãtatea pacientilor si a angajatilor. Acum totul aratã altfel, la etaj fiind saloane modernizate pentru internãri continue iar la parter cabinete de consultatii si tratamente. Aici pacientii îsi fac curele de ciotostatice stînd în fotolii confortabile, socializeazã, se uitã la televizor, totul în cel mai elegant mod cu putintã.

„Pacientii vin cu plãcere la tratament“

La eveniment au fost prezenti pe lîngã sefii spitalului, Mihai Hanganu, consilierul presedintelui CJ, Constantin Oprea, directorul economic al DSP Neamt, Radu Firãstrãu, presedintele Casei de Asigurãri dar si profesorul doctor Puiu Miron, de la Institutul Oncologic Iasi. Cea mai emotionatã si mîndrã totodatã era sefa acesteia, medicul Doinita Gavrilescu Vararu. „Sînt foarte multumitã cã dupã aproape un an am reusit sã inaugurãm noul spatiu. A fost un efort fantastic si am reusit sã ducem totul la bun sfîrsit cu multe rugãminti, cu multã insistentã, cu ajutorul unor firme si a unor oameni care ne-au oferit cu generozitate ajutorul pentru ca toate acestea sã fie posibile. Trebuie sã multumesc în mod special CJ si conducerii spitalului, domnului Echim de la Farmaciile Ardealul, reprezentantilor companiilor Bayer, Roche, Pfeiser dar si firmei Kober care ne-a oferit vopseaua pentru exterior si firmei GPH Construct, care a realizat lucrarea gratuit. Totul a început cu un bal de caritate organizat în decembrie 2013 de Rotary. Toate aceste modernizãri nu au fost un moft, ci o necesitate stingentã, bolnavul de cancer fiind un pacient special. Oamenii vin acum cu plãcere la tratament, dacã se poate spune asa. Vin cu un alt tonus si pleacã mai optimisti si mai hotãrîti sã se vindece iar acest lucru conteazã enorm“, a declarat medicul Vararu. Sectia are 45 de paturi si este deservitã de cinci medici, care nu se pot plînge de lipsã de activitate. Eforturile lor si felul în care aratã sectia au fost apreciate si de profesorul Puiu Miron: „Pentru regiunea Moldovei a fost o binecuvîntare deschiderea în urmã cu doi ani a Institutului Oncologic Iasi. Din pãcate, sîntem si noi aglomerati iar fãrã ajutorul colegilor din judetele vecine nu am putea face fatã. Tocmai de aceea apreciez eforturile si tenacitatera doamnei doctor Vararu de a schimba fata acestei sectii si de a ameliora conditiile de îngrijire a pacientilor. O felicit pentru energia dumneaei si îi doresc puterea de a continua ce a început“. Investitiile fãcute în sectie au însumat aproximativ 1 miliard de lei vechi. ÃŽn judet sînt în evidentele doctorilor putin peste 13.000 de bolnavi de cancer.

TEXT SEPARAT --- UNDEVA ÃŽN JOSUL PAGINII

Ce sciam acum vreo 5 ani

Despre cum stãteau lucrurile acum cîtiva ani la Oncologie, relevant este un articol publicat în Monitorul pe 30 octobrie 2009 si intitulat „Oncologia, locul unde Dumnezeu este implorat“. El fãcea parte dintr-o campanie de presã, SOS - Spitalul Judetean, a cotidianului pentru sprijinirea unitãtii sanitare, care se zbãtea cu lipsuri de tot felul: medicamente, materiale sanitare, alimente, etc. Si asa ne-a fost dat sã ajungem si la Oncologie. ÃŽn cele ce urmeazã publicãm o parte din acel articol.

Odatã ce treci puntea de metal ce face legãtura între curtea spitalului si Sectia Oncologie ai senzatia cã ai pãtruns în Infernul lui Dante. Pavilionul ce adãposteste aceastã sectie dedicatã nemtenilor chinuiti de maladii grave, de multe ori mortale, este vechi de zeci de ani. Si plin de bolnavi. Holurile sectiei sînt înguste, întunecoase iar saloanele meschine, lipsite de spatiu si aer. Atmosfera generalã este una tristã, deprimantã iar zîmbetele aproape cã nu existã. Poate în nici o altã sectie a spitalului nu este disperarea mai mare si nicãieri Dumnezeu nu este invocat mai des. Cei aproape 50 de de bolnavi care sînt internati nu fac altceva decît sã se roage, ca medicamentele care îi tin în viatã sã le mai ajungã si pentru lunile urmãtoare si, mai ales, sã spere cã vor învinge boala. Ca si cum nu ar fi deajuns atmosfera deprimantã, de vreo douã luni, bolnavii sînt nevoiti sã-si cumpere o parte dintre medicamente. Culmea este cã multe dintre citostatice, medicamente esentiale care le prelungesc acestor oameni viata si care sînt extrem de scumpe, se mai gãsesc dar lipsesc unele banale, destul de ieftine dar fãrã de care nu pot fi fãcute curele. Sefa sectiei, Doinitia Vararu, sustine cã în ultima perioadã este tot mai des fortatã sã trimitã pacientii sã-si cumpere medicamente sau materiale sanitare care lipsesc din spital. „Este foarte trist si mi-e jenã sã le spun acestor oameni, care si asa sînt chinuiti de o boalã necrutãtoare cã trebuie sã meargã prin farmacii ca sã-si cumpere ser fiziologic, solutii perfuzabile, antiemetice si altele. Oamenii sînt de cele mai multe ori sãraci iar medicamentele sînt foarte scumpe. Din fericire, acum avem citostatice dar ne lipsesc medicamentele banale. Nu avem antibiotice, am rãmas doar cu ceva oxacilinã si ampicilinã. Sînt bune si acestea dar nu acoperã un spectru prea larg si uneori infectiile nu cedeazã. Atunci ne-ar trebui medicamente de ultimã generatie. De unde sã le luãm? Sau ne lipseste dexametazona, un medicamentent care se face obligatoriu înaintea curelor de citostatice. Nu este foarte scump dar pacientii, de cele mai multe ori, nu-si pot permite sã si-l cumere. Atunci facem noi o chetã si astfel reusim sã facem rost de aceastã substantã. Sãrãcia se simte si în meniul acestor oameni. ÃŽn mod obisnuit, ei ar trebui sã primeascã o alimentatie de calitate, care sã continã toti nutrientii necesari. Cred cã un procent important din vindecarea unui bolnav de cancer îl reprezintã starea sa sufleteascã. M-as dori ca bolnavii sã se poatã uita la un televizor, sã aibã pe pereti un tablou, sã-si odihneascã ochii pe un petec de frumusete ca sã mai uite putin de necazurile lor...“, a declarat medicul Doinita Vararu.

Articol afisat de 1691 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective