Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2014
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Septembrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zimbru Safari cu italieni si olandezi

• douã italience si doi olandezi au mers în cãutarea zimbrilor liberi, alãturi de echipa de rangeri • în prezent se aflã 17 zimbri în libertate, dar nu stau toti în acelasi loc • cele sase femele aduse din Anglia se „tin“ cu un mascul autohton •

Zimbru Safari, oferta lansatã de Parcul Natural Vînãtori Neamt pentru turistii interesati de cãlãtorii pe urmele legendarelor animale, a stîrnit interesul unor cetãteni strãini. Pînã acum au mers în astfel de escapade douã femei din Italia si doi bãrbati din Olanda. Doamnele au fost primele care au profitat de inedita ofertã, rezervîndu-si din timp si o camerã la sediul Parcului Vînãtori. Au pornit în cãutarea zimbrilor însotite de rangeri, avînd si prilejul de a se bucura de privelisti naturale deosebite. Au venit apoi cei doi olandezi, care au ales sã rãmînã o noapte la cabana Chitele, în marginea codrilor din comuna Crãcãoani, la cîtiva kilometri depãrtare de ultima asezare umanã. Sebastian Cãtãnoiu, directorul PNVN, ne-a spus cã strãinii au fost foarte încîntati de experienta trãitã. Oferta pentru Zimbru Safari a fost lansatã în aceastã varã. Zona fiind singura din România si printre putinele din Europa unde se aflã zimbri în libertate, reprezentantii Parcului s-au gîndit sã atragã venituri organizînd cãlãtorii pe urmele legendarelor animale, care pot fi fotografiate si filmate chiar în habitatele lor. De regulã, astfel de expeditii se organizeazã în zilele de marti, dupã înscrieri prealabile, iar tariful este de 80 de lei de persoanã. Rangerii le sînt ghizi turistilor, învãtîndu-i cum sã determine pozitia exactã a turmei apelînd la monitorizarea prin radiotelemetrie, bazatã pe semnalele emise de „gulerele“ cu GPS pe care animalele le poartã la gît.

Se doreste eliberarea a încã douã exemplare

ÃŽn pãdurile Neamtului hãlãduie acum 17 zimbri liberi, dar nu stau toti în acelasi loc. „Cele sase femele aduse din Anglia si eliberate în luna iunie au avut o perioadã în care s-au deplasat zilnic, pînã au iesit din limitele Parcului Vînãtori. Dupã ce au stat o lunã în zona Hangu, au fãcut cale întoarsã si s-au cuplat cu un mascul solitar, la zimbri fiind sezonul de împerechere în perioada septembrie-octombrie. Celelalte femele stau în zona Valea Secu - Pipirig - Valea Agapiei. Agentii de teren au avut contact vizual cu o parte dintre ele, dar nu au reusit sã vadã dacã au mai apãrut noi pui pe lîngã cei doi vitei fãtati în perioada anterioarã. Vrem sã mai achizitionãm douã colare cu GPS, printr-un proiect cu fonduri norvegiene, fiindcã ne usureazã mult partea de monitorizare“, a mentionat Sebastian Cãtãnoiu. Acesta ne-a vorbit si despre posibilitatea ca în aceastã toamnã sã mai fie eliberati doi zimbri, dintre cei aflati în tarcul de aclimatizare. ÃŽn acelasi scop, se poartã si discutii pentru transferul unor exemplare de la Zimbrãria Neagra-Bucsani, cea mai mare rezervatie din tarã a Regiei Nationale a Pãdurilor. Conducerea Parcului Vînãtori vrea sã continue si în anii urmãtori aceste eliberãri, scopul fiind obtinerea unui nucleu viabil de 20-25 de exemplare, care sã facã fatã mai usor provocãrilor naturii sãlbatice.

Centrul Regional pentru Conservarea Zimbrului din România

Programul pilot de reintroducere în libertate a acestei specii legendare a fost derulat în România doar de cãtre Administratia Parcului Natural Vînãtori Neamt, fiind creat un precedent care începe sã fie fructificat si de alte organizatii din tarã. „Avem colaborãri cu colegii din Muntii Tarcului. S-au adus si acolo zimbri si s-au mutat într-un tarc de aclimatizare întins pe 140 de hectare. Colegii sperã ca la primãvarã sã facã si ei punerea în libertate“, a precizat Sebastian Cãtãnoiu. Implicarea în ultimii 10 ani a Administratiei Parcului Natural Vînãtori Neamt în managementul zimbrului, contactele internationale pe care le-a stabilit, mentinut si aprofundat în aceastã perioadã, colaborarea permanentã cu European Bison Pedigree Book si reprezentarea rezervatiilor de zimbri apartinînd de Regia Nationalã a Pãdurilor-Romsilva, în relatia cu aceasta, au fãcut ca, la propunerea European Bison Friend Society, în cadrul Parcului Vînãtori sã ia fiintã Centrul Regional pentru Conservarea Zimbrului din România. Obiectivul principal al acestuia este acela de a asigura, în tara noastrã, un statut de conservare favorabil speciei zimbru, urmãrindu-se si coordonarea procesului de mentinere a variabilitãtii genetice a speciei si de creare a unei platforme comune si unitare de comunicare între administratorii de zimbri din România, factorii de decizie, oamenii de stiintã si alti factori implicati.

Articol afisat de 1402 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective