Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Octombrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pinalti ar fi în hora licentelor Microsoft

Dosarul licentelor Microsoft, în care Directia Nationalã Anticoruptie a cerut Parlamentului începerea urmãririi penale în cazul a nouã ministri pentru fapte de coruptie, are ramificatii si în Neamt. Asta dupã ce martori audiati în cauzã au fãcut dezvãluiri conform cãrora în dosar ar fi implicat si primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Pinalti, împreunã cu Dorin Cocos, ar fi intervenit pe lîngã anumiti ministri pentru ca o anumitã firmã sã cîstige contractele bãnoase. Pentru aceste interventii partea primarului pietrean ar fi fost de 3 sau 4 milioane de euro, în timp ce Dorin Cocos ar fi cîstigat între 8 si 9 milioane de euro. „ÃŽn anul 2008, Cãlin Tatomir a fost numit director general la Microsoft. El a declarat cã a acceptat aceastã functie doar pentru a se ocupa împreunã cu Claudiu Floricã (reprezentantul Fujitsu Siemens România, n.r) de reînnoirea contractului de licentiere cu Guvernul României. (...) Claudiu Floricã nu a mai dorit sã foloseascã FSC, preferînd sã aibã direct control asupra firmei care va cîstiga noul contract. El a demarat un lobby intens cu ajutorul lui Dinu Pescariu, prin Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, asupra premierului Emil Boc si a ministrilor Gabriel Sandu si Gheorghe Pogea, pentru a obtine acceptul pentru reînnnoirea contractului de licentiere“, ar fi relatat anchetatorilor un martor, conform Mediafax. S-a semnat contractul, iar preturile licentelor ar fi fost mult mai mari decît costurile, pentru a se ascunde si mita. „Ca si în trecut, Claudiu Floricã a cesionat acest contract cãtre Unicredit România, a încasat suma pentru întreaga perioadã de 3 ani si a plãtit mita cerutã de autoritãti prin intermediul mai multor firme off-shore. Pe modelul din 2004, contractul a fost extins printr-un act aditional semnat în august 2011, cu licentele educationale pentru Ministerul Educatiei. Lobby-ul pentru ministrii Valerian Vreme si Daniel Funeriu a fost fãcut tot prin intermediul lui Dorin Cocos si Gheorghe Stefan“, a sustinut martorul audiat de DNA.

Discutii la hotelul lui Cocos

ÃŽn aceeasi cauzã un alt martor a fãcut relatãri despre sumele care le-au revenit celor care au intervenit acolo unde trebuie. „ÃŽn mod direct am fost implicat si în procedura de achizitii publice de cãtre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a licentelor Microsoft destinate utilizãrii în administratia publicã în anul 2009. (...). Am luat legãtura cu Dinu Pescariu pe care l-am rugat sã caute relatii în mediul guvernamental, cunoscînd posibilitãtile sale în acest sens. Dupã un timp, în cursul lunii ianuarie 2009, Dinu Pescariu mi-a fãcut cunostintã cu Dorin Cocos, care m-a primit în biroul sãu din Euro Hotel, situat lîngã Arcul de Triumf. Aici mai erau de fatã Gabriel Sandu, Ministrul Comunicatiilor si Gheorghe Stefan, vicepresedintele PDL. ÃŽn cursul discutiilor i-am informat despre intentia mea de a participa la procedura de achizitie a licentelor Microsoft destinate administratiei publice, iar cei trei s-au arãtat dispusi sã se implice în aceastã procedurã în schimbul unor sume de bani. Chiar au fost interesati de marja de profit si de procentul pe care urma sã îl ofer. Cu cei trei am avut mai multe întîlniri si atunci cînd am cunoscut cifra aproximativã a marjei de profit (în mai 2009) am stabilit sumele pe care puteam sã le ofer pentru influenta pe care Cocos si Gheorghe Stefan urmau sã o exercite asupra functionarilor publici. ÃŽn ceea ce-l priveste pe Gabriel Sandu procedura depindea si de el, astfel încît suma pe care a solicitat-o era cu titlu de mitã. Am convenit - de fapt Dorin Cocos a fãcut repartizarea sumelor (ca 2.300.000 euro sã ajungã la Gabriel Sandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlatã de prietenul acestuia, un anume Dan), suma de 4.000.000 la Gheorghe Stefan (prin intermediul societãtii DD Land Oil din Cipru) iar diferenta de circa 9.000.000 euro sã fie transferatã cãtre Dinu Pescariu. Din aceastã sumã urma ca Dinu Pescariu sã-i dea lui Dorin Cocos suma convenitã între ei“. ÃŽn cauzã sînt implicati fosti premieri, ministri si functionari din mai multe ministere, iar în total spaga obtinutã de acestia din programele de informatizare s-ar cifra la 60 milioane de euro. Am încercat sã-l contactãm pe primarul Stefan pentru obtinerea unui punct de vedere în acest caz, dar edilul nu a rãspuns la telefon.

Articol afisat de 2188 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective