Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2014
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Octombrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primarul Ion Rotaru „gropar“ de nevoie

Grijile unei primãrii sînt variate - de la cele ce tin de domeniul administrativului, al actelor, si pînã la îngroparea mortilor, atunci cînd nimeni nu-i revendicã si se impune ducerea lor la groapã. Una dintre primãriile rurale în care aceastã din urmã practicã este mai frecventã decît prin alte zone ale judetului este Alexandru cel Bun. Aici, rata mortalitãtii este mai ridicatã nu pentru cã ar fi comuna prea mare, ori prea îmbãtrînitã si cu oameni sãrmani, ci pentru cã pe teritoriul ei functioneazã Spitalul Bisericani, unde ajung bolnavi de TBC din toatã tara, iar unii dintre ei îsi dau aici obstescul sfîrsit si nu-i cautã nimeni sã-i ducã la tintirim. Asa cã, de voie, de nevoie, înmormînatarea lor se face pe banii bugetului local. Dupã cum a precizat primarul Ion Rotaru, altã solutie ca sã se rezolve problema mortilor nerevendicati nici nu existã, motiv pentru care înmormîntarea unor strãini a intrat în normalitate. „La Bisericani, multi dintre pacienti sînt oameni aflati pe ultimul drum, care abia mai suflã. Si fiind un spital cum mai existã unul singur în tarã, vin la tratament pacienti din multe judetene. Unii sînt trimisi la Bisericani si stau aici cu lunile, fãrã sã se intereseze cineva de ei, sã le trimitã un pachet, sã le facã o vizitã. Rãmîn uitati si dupã moarte, iar noi sîntem nevoiti sã îi înmormîntãm dupã ce parcurgem procedura legalã - sã informãm familia si primãria de care apartin decedatii. Dupã constatarea cã nu existã apartinãtor, iar primãria de domiciliu nu se implicã în transportul si înmormîntarea celui în cauzã, trebuie sã ne ocupãm noi de cele crestinesti. ÃŽn ultimii patru ani am avut peste douãzeci de astfel de înmormîntãri. Am stabilit la nivel de primãrie, împreunã cu consilierii locali, sã avem grijã de aceste suflete chinuite si sã facem cele crestinesti gospodãreste. Asa cã ne ocupãm de tot ce înseamnã înmormîntare, inclusiv asigurãm punti, gãinile care se dau la gropari, pomenirea de dupã înmormîntare, la care chemãm cîtiva oameni care se bucurã de o masã caldã. Asta e viata - pentru unii mai grea, pentru altii mai usoarã, dar toti meritãm un sicriu, o lumînare la cap, o pomenire mãcar în ziua înmormnîntãrii. Avem noroc în situatiile cu decesele de la Bisericani cã ne ajutã preotul si oficiazã serviciile religioase fãrã a avea pretentia sã fie plãtit pentru munca sa. Un loc în cimitir gãsim gratis, asa cã de la bugetul local se iau bani doar pentru cele care trebuie cumpãrate. Ce se face cu oamenii, se face din omenie“, a povestit primarul Ion Rotaru.

Boschetarii, „abonati“ la bugetul Pietrei pentru ultimul drum

Conform statisticilor de la Directia de Asistentã Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamt, anul trecut, cu bani de la bugetul local s-au îngropat cinci boschetari si tot atîtia si în 2014, dar perioada rece de-acum va veni si ar putea atrage dupã sine noi decese în rîndul oamenilor strãzii. „ÃŽn general cei înmormîntati de cãtre primãrie sînt persoane fãrã adãpost si care nu au apartinãtori. Cele mai multe decese se înregistreazã în perioada rece, cînd boschetarii sînt prinsi dormind în spatii neîncãlzite si îngheatã peste noapte. ÃŽn general, o astfel de înmormîntare ne costã cam cinci sute de lei, pentru cã trebuie sã cumpãrãm sicriu, cruce, obiecte de îmbrãcãminte si de încãltãminte. Locurile de veci sînt în cimitirul Pietricica“, a declarat Ana Berea, directorul Directiei de Asistentã Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamt.

Primarul Mazãre si-a „uitat“ un mort la Piatra Neamt

Cadavrele abandonate la morgã sînt rare, oamenii dînd dovadã de respect si fricã de cele sfinte, motiv pentru care vin si-si ridicã mortii pentru a-i îngropa crestineste. Din pãcate, existã si situatii în cadavrele zac în frigiderele Serviciului de Medicinã Legalã cu lunile, astfel de cazuri fiind persoane singure ori sãrmani, neamurile fiind atît de sãrace, încît preferã sã-i lase în grija statului pentru a-i duce la groapã. La Serviciul de Medicinã Legalã Neamt an de an existã cam 3-4 astfel de cazuri, cel mai adesea fiind vorba despre persoane fãrã adãpost. ÃŽn cazul în care Politia nu reuseste sã le gãseascã familiile, cadavrele ajung în grija primãriilor care, de voie-de nevoie, se ocupã de înmormîntare. Legistii nemteni s-au pricopsit anul acesta însã cu un cadavru de care au putine sanse sã scape. Este vorba despre un bãrbat din Constanta, care si-a dat obstescul sfîrsit la Piatra Neamt. Omul a ajuns în primãvarã pe meleaguri nemtene, a cãzut în stradã si a fost dus de Ambulantã la Spitalul Judetean. Aici, dupã cîteva zile de la internare, a murit din cauza unei infectii generalizate. Medicii au considerat cã se impune autopsia, motiv pentru care cadavrul a ajuns la Morgã. Dupã ce legistii si-au fãcut treaba au început demersurile pentru a scãpa de cadavru. „Am anuntat Politia, iar oamenii legii si-au anuntat colegii din Constanta pentru a-i fi gãsitã familia omului ca sã-l ridice de la noi. Nu stiu exact dacã nu avea familie, ori dacã aceasta a refuzat sã ia cadavrul, cert este cã nu a venit nimeni dupã el, stînd de vreo 4 luni la noi, în frigider. Cum legea prevede cã în astfel de situatii este de competenta primãriei de domiciliu sã se ocupe de înhumare, am luat legãtura cu edilii de la Constanta. Avînd în vedere probabil distanta si dificultatea transportului, nu am primit nici un rãspuns, astfel încît nu stiu cine se va ocupa în final de acest caz“, a precizat legistul Serghei Ciuchilan, de la Medicina Legalã Neamt. Doctorii sperã ca administratia constãntanã sã îsi ridice cadavrul, dacã nu, este foarte posibil ca tot Primãria Piatra Neamt sã îngroape si acest amãrît. Recordul de pãstrare a unui cadavru la Piatra Neamt a apartinut unei septuagenare, sotul mai tînãr cu vreo 30 de ani lãsînd-o la morgã mai bine de un an. ÃŽntr-un final, a înmormîntat-o crestineste dar trebuia sã achite cãtre S.M.L aproape 15.000 de lei, costul unei zile de pãstrare la frigider fiind de 38 de lei. Sotul a achitat cam jumãtate din datorie, restul urmînd a fi plãtit în rate.

Articol afisat de 1898 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective