Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2014
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2014
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Strigãte sfîsietoare de mamã îti rup sufletul“

Medicul Dorice Albu împlineste astãzi, 2 decembrie, un an de cînd a preluat sefia Serviciului de Ambulantã Neamt. A fost numitã manager interimar anul trecut dupã ce întreaga echipã de conducere fusese demisã de cãtre Ministerul Sãnãtãtiii. Schimbãrile din fruntea unuia dintre cele mai importante servicii medicale s-a fãcut cu destul de mult zgomot si au bulversat lumea medicalã, poate si pentru cã era prima dupã 17 ani, practic de la înfiintarea Ambulantei ca instituitie de sine stãtãtoare. Doctorita Albu, desi foarte tînãrã, avînd doar putin peste 30 de ani, si-a vãzut de treabã discret astfel încît institutia a functionat ireprosabil în continuare. La un an de mandat, medicul Dorice Albu este seninã si plinã de optimism desi viata ei pare pusã pe „repede înainte“. A intrat la Medicinã din „prima“, în 2000 absolvind sase ani mai tîrziu. Pînã în 2008 a urmat un master iar apoi a dat rezidentiatul, alegînd sã concureze pentru un post la Ambulanta Neamt. ÃŽn ultimul an de rezidentiat, în 2012 a început sã lucreze la Piatra Neamt, moment în care s-a întors definitiv acasã împreunã cu sotul si fetita de 5 ani. A finalizat în 2013 rezidentiatul în medicinã de familie iar în decembrie anul trecut a devenit managerul Ambulantei, ceea ce a implicat o multime de responsabilitãti suplimentare si gãrzi. Anul acesta doctorita Albu a ales sã urmeze o a doua specializare, în Cardiologie, studiile urmînd a fi fãcute pe parcursul a trei ani si jumãtate, deoarece un an si jumãtate i-a fost echivalat din primul rezidentiat. Pe lîngã toate aceste responsabilitãti, sefa Ambulantei este mamã si sotie cu normã întreagã, dedicîndu-si putinul timp liber familiei. „Am o viatã foarte «plinã», dar nu mã plîng. Consider cã a fi medic înseamnã o permanentã specializare iar toate aceste cursuri pot sã le fac doar cu ajutorul familie. Fãrã sprijinul mamei, al surorii mele care este farmacistã si al unei mãtusi nu m-as descurca. Sotul care lucreazã în Terapie Intensivã mã întelege si mã ajutã iar fetita a înteles situatia desi mereu îsi doreste sã petrecem cît mai mult timp împreunã. Mi-a fost greu anul trecut cînd am preluat ca interimar functia de manager la Ambulantã dar am avut în jurul meu o echipã care m-a ajutat enorm iar personalul operativ a functionat ireprosabil. Cu totii am fost constienti cã functiile sînt trecãtoare, important este ca serviciul de urgentã sã functioneze iar viata pacientilor este prioritarã“, ne-a spus medicul Dorice Albu.

„Viata este un miracol si meritã sã lupti pentru ea“

Desi este ocupatã zilnic cu treburile administrative si în fiecare weekend face gãrzi, fiind medicul de pe masinile tip C1-C2, adicã cele mai performante. Pentru a putea salva vieti, si-a creat un mecanism de autoprotejare, reusind sã nu se lase impresionatã de cazuri. Dar sînt si situatii cînd emotiile o coplesesc. „ÃŽn momentul în care ajungem la o urgentã, nu stãm sã analizãm emotional despre ce este vorba. Lucrãm ca o echipã, contracoronometru, scopul fiind de a salva viata celor care sînt în mîinile noastre. Cazurile în care sînt implicati copii, oricît ai fi de tare, te impresioneazã. Am avut accidente rutiere în care pãrintii au fost salvati, iar copiii nu. Strigãtele sfîsietoare de mamã îti rup sufletul, efectiv. Nu poti sã nu încerci iar si iar sã pornesti inima micutului desi ratiunea îti spune cã este tardiv. Cînd, din pãcate, moartea este mai tare decît noi, resimt acut emotiile la revenirea în bazã. Apoi, ajunsã acasã, nu pot decît sã-i multumesc lui Dumnezeu cã am un copil sãnãtos. Au fost cazuri în care m-am convins cã deasupra noastrã, a medicilor, existã o putere divinã care uneori decide viata. ÃŽmi amintesc un accident de tren la Tasca unde am convingerea cã Dumnezeu a fãcut o minune. Cînd am ajuns la locul nenorocirii, masina era un morman de fiare iar soferul era încarcerat. Ne-am gîndit cã nu mai este nimic de fãcut pentru el. Dupã ce a fost scos, am fost cu totii socati sã constatãm cã omul nu avea nici o zgîrieturã. Este clar cã a avut sansã iar cineva, acolo Sus, l-a iubit. ÃŽn aceste conditii nu pot sã nu cred cã viata este un miracol si meritã sã lupti pentru ea“, s-a destãinuit sefa Ambulantei.

Articol afisat de 2354 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective