Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 19 Ianuarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Visul lui Ze Maria: „Jucãtorii de la Ceahlãul sã fie ca brazilienii“

• dupã prezentarea oficialã de vineri, antrenorul Ze Maria a acceptat fãrã probleme un interviu în seara aceleiasi zile • a vorbit despre visurile pe care le are pentru Ceahlãul, despre ce vrea de la jucãtorii sãi, despre cum îi vrea în teren si-n afara acestuia • amintindu-si de trecut, a scos în evidentã fotbalisti spectaculosi cu care s-a intersectat si cu care a împãrtit vestiarul •

Antrenamentul de vineri searã nu s-a încheiat la sase fix, dar pentru cã avea programat un interviu, Marcelo Ze Maria si-a lãsat colaboratorii sã munceascã si a pãrãsit terenul. A spus „Bunã seara!“, dai si cã îi este frig, ceea ce nu prea îi place, si am intrat în sala în care echipa avea sã mãnînce o orã mai tîrziu. A vorbit deschis, a zîmbit cînd a fost cazul si a explicat pe îndelete cum vede fotbalul si munca la Ceahlãul. Si-a prezentat concluziile de dupã o sãptãmînã petrecutã la Piatra Neamt. Ca antrenor, Ze Maria stîrneste acum curiozitate. Poate ne va face pe noi nemtenii, sã ne stîrneascã mîndria de a-l avea pe banca tehnicã a acestei echipe. Românii din jurul sãu încep sã vorbeascã numai de bine despre felul în care îsi face meseria. Este primul brazilian ajuns în Liga 1 în aceastã functie si vrea sã arate cã este la fel de bun ca si fotbalist. CV-ul ca jucãtor este impresionant, iar titlurile cîstigate îl ajutã sã fie ca nume peste ale celor care au jucat cîndva fotbal si apoi au antrenat în România. Numai cã a fost coleg de echipã cu Romario sau Ronaldo, Figo sau Robert Carlos, iar Cafu i-a fost rezervã la nationalã, spune multe despre nivelul la care a jucat Marcelo Ze Maria.

Rep: Din 24 de ore ale unei zile, cîte alocati fotbalului?
Ze Maria: În prezent timpul dintr-o zi acordat fotbalului este 100%, iar asta din mai multe motive. Am multã treabã acum la Ceahlãul pentru cã vreau sã stiu totul despre echipã, despre fiecare jucãtor. Trebuie, de asemenea, sã pregãtesc fiecare antrenament în parte. Vorbesc foarte mult si cu colaboratorii mei, cu antrenorii secunzi, deci încep munca la ora 8 si o termin la ora 23. Fac totul în mod accelerat în prezent si asta pentru cã vreau sã ajungem repede la ceea ce-mi doresc de la echipã.

Rep: Veti urmãri multe meciuri ale Ceahlãului pentru a vã sti jucãtorii si adversarii din Liga 1?

Ze Maria: Am urmãrit deja o serie de partide ale Ceahlãului din turul campionatului si voi mai vedea cîteva înregistrãri. Nu stiu dacã voi avea timp sã le vãd pe toate, dar nu mã intereseazã deloc rezultatele acelor meciuri. Mã intereseazã sã vãd cum se comportã jucãtorii în timpul partidelor. Si sã stiti cã fac asta deoarece sînt jucãtori care în antrenamente au un tip de comportament, iar în meciul un altul. Unii se comportã diferit în rãu, altii în bine. Fiecare discutie pe care o port despre ei mã ajutã. Fiecare imagine înregistratã si fiecare moment la antrenament îmi vor fi de folos în luarea deciziilor viitoare.

Rep: Care este sistemul de joc ce vã place si de ce?
Ze Maria: Eu am crescut cu Brazilia din 1982. Ce juca acea echipã atunci, joacã în prezent FC Barcelona si Bayern Munchen. Este filozofia mea despre fotbal, cu mijlocasi care sã caute mereu atacul, cu fundasii laterali care sã urce cît mai mult în jumãtatea adversã si care sã aducã un plus ofensiv mereu. Eu i-am vãzut atunci pe Socrates, pe Zico, pe Falcao, iar fundasi ca Junior si Leandro urcau si ofereau solutii. Asa îmi doresc sã joace si echipa mea, asa îmi doresc sã vãd fotbal. Românii sînt brazilienii Estului. Ei stiu sã joace foarte bine. Ei sînt tehnici. Ceahlãul are nevoie de un impuls psihologic în primul rînd. Jucãtorii au nevoie de încredere în fortele proprii. Situatia din clasament nu li se datoreazã doar lor. Stresul conducerii administrative, probleme lor s-au transmis echipei si, în final, s-au vãzut pe teren si-n rezultate. Vreau sã-i izolez de astfel de discutii si probleme, deoarece sînt un grup foarte bun, chiar dacã asta nu se vede în clasament acum.

Rep: Sistemul de joc pe care îl veti aplica la echipa mare va fi aplicat si la echipele de tineret si juniori ale clubului?
Ze Maria: Ceahlãul are un sector de tineret puternic. Sînt 300 de copii si juniori, asa cum au si echipe mari ale Europei. Ceahlãul trebuie sã ajungã sã trãiascã din pepiniera proprie ca FC Barcelona si Ajax Amsterdam. Copiii trebuie crescuti cu grijã pentru ca mai apoi sã ajungã la echipa mare si sã aducã profit clubului. Dupã revenirea din cantonamentul din Italia vom avea o întîlnire cu toti antrenorii din club pentru a le transmite noile obiective de urmãrit. Toti trebuie sã jucãm în acelasi sistem, în mãsura posibilitãtilor, nu numai echipa a doua si prima echipã.

„Faceti ce vã spun, în caz de esec, vina este a mea“

Rep: Ce mesaj le transmiteti fotbalistilor Ceahlãului acum la început de drum?
Ze Maria: Primul mesaj este acesta: faceti ce vã spun, pentru cã în caz de esec vina este în totalitate a mea. Am început munca si nu le este usor. Lucrãm diferit din punct de vedere fizic si le este mai dificil. Vãd însã cã îsi dau silinta. De aceea sînt foarte multumit. Vãd cã se antreneazã la capacitate maximã, dar v-am mai spus, nu este vina lor în totalitate cã sînt asa jos în clasament.

Rep: Cum trebuie sã fie un fotbalist al unei echipe pe care o antrenati, în timpul liber?
Ze Maria (zîmbeste): Sînt tineri, dar trebuie sã aibã un tip de comportament în conformitate cu ce înseamnã Ceahlãul. Pe oriunde merg ei în afara programului echipei reprezintã tot Ceahlãul, tot imaginea clubului. Deci, trebuie sã fie demni de culorile acestui club. Sã nu uitãm însã cã am în vestiar jucãtori cu vîrste de la 16 la 33 de ani, deci cu probleme total diferite. Nu putem fi duri cu ei, au si ei drepturile lor. În timpul cantonamentului din Italia le vom prezenta un regulament pe care trebuie sã-l respecte, altfel vor fi sanctionati.

Rep: Cum este vãzut fotbalistul român în strãinãtate, în campionatele puternice?
Ze Maria: Depinde mult de individ. L-am avut adversar pe Chivu si pe altii si am înteles repede cã sînt jucãtori foarte buni din punct de vedere tehnic, au personalitate. Sînt însã usor de manipulat psihic, se enerveazã foarte repede si apoi, ca un animal, atacã. Cînd dau de greu însã, renuntã foarte usor. Românii care au reusit în campionatele puternice, la echipe puternice, au fãcut-o pentru cã mental au stat foarte bine. Au ajuns la acel nivel si nu s-au oprit, si-au impus alte obiective, mai importante. Le-au atins si au vrut mai mult. Sã vã explic ceva. Dacã luãm un brazilian si un african, ambii sînt foarte buni din punct de vedere tehnic. Brazilianul cînd ajunge sus cautã sã fie si mai bun, dar africanul este multumit cu ce a realizat. Asta pretind si aici: jucãtorii de la Ceahlãul sã vrea sã fie ca brazilienii.

Rep: Care a fost cel mai greu moment al carierei de fotbalist?
Ze Maria: Momentele cele mai grele le-am trãit din cauza problemelor medicale. Unul a fost în sezonul 2005-2006, cînd am stat trei luni pe margine din cauza unei accidentãri la genunchi. Un altul a fost în primãvara lui 1998. Din cauza unei pubalgii n-am mai jucat si am ratat prezenta la turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Franta. Atunci, rezerva mea la echipa nationalã era Cafu.

Rep: Dar cel mai plãcut moment al vietii de fotbalist?
Ze Maria: Prima convocare la echipa nationalã a Braziliei pentru care am jucat 46 de meciuri. De asemenea, titlul de campion al Italiei cu Internazionale Milano, în 2006, cîstigarea medaliei de aur la Copa America în 1997. Plus cã mai este si victoria cu Perugia în Cupa UEFA Intertoto, cînd am învins Wolfsburg. Sînt cîteva momente foarte plãcute în careira mea.

Rep: Medalia de bronz la Jocurile Olimpice din 1996...
Ze Maria: Nu. Asta nu. Desi este o distinctie importantã, pentru noi nu a însemnat mare lucru atunci. Aveam o echipã foarte bunã care nu s-a bucurat de medalie foarte tare. Am jucat cu Nigeria în semifinale, iar în minutul 78 aveam 3-1, scor stabilit încã de la pauzã. Pînã la final s-a fãcut 3-3, iar imediat dupã începerea prelungirilor ne-au marcat încã un gol. În 15 minute am pierdut cu 4-3.

„Cel mai bun coleg de echipã si cel mai bun adversar a fost Ronaldo“

Rep: Care sînt cei mai buni fotbalisti pe care i-ati avut colegi în carierã? Dar adversari?
Ze Maria: Oooooo. Cel mai bun coleg de echipã si cel mai bun adversar a fost Ronaldo. Brazilianul (zîmbeste, lãsînd parcã sã se înteleagã cã în nici un caz Cristiano Ronaldo). Am jucat cu Ronaldo, cu Romario, cu Bebeto, cu Rivaldo, cu Roberto Carlos, cu Figo, cu Veron. Iar lista se poate prelungi.

Rep: Ati avut colegi români în carierã?
Ze Maria: Am avut un coleg român la Inter. Era tînãr, foarte tehnic, arãta foarte bine din punct de vedere fotbalistic. Nu mai stiu cum îl chema.

Rep: ... Ianis Zicu...
Ze Maria: Da, Zicu. Din cauza lui n-a rãmas si n-a progresat. Nu credea în potentialul sãu. Asta nu vreau de la elevii mei.

Rep: Ati jucat pentru Brazilia între anii 1996 si 2001. Cum priveati voi, jucãtorii acelei nationale, formatia României din aceasi perioadã în care jucau Hagi, Popescu, Petrescu, Adi Ilie?
Ze Maria (zîmbind si dînd din cap cã lista jucãtori foarte buni ai României de atunci poate continua): Erau atunci douã echipe nationale foarte puternice si foarte spectaculoase. România trebuia respectatã, România trebuia tratatã cu maximã seriozitate pentru a fi depãsitã. Asa priveam România. Dar nu ne era teamã de nimeni. Avantajul nostru era cã ne cunosteam foarte bine. Stiam fiecare ce are de fãcut pe teren. Stiam cã sîntem foarte puternici si cã avem un obiectiv pe care doream sã-l atingem. Încercam sã dãm totul pe teren, sã gãsim solutiile cele mai bine, sã gîndim si sã reusim. Asta vreau si de la Ceahlãul: sã fie o echipã care cîstigã.

interviu realizat de Marcel MIHALCEA

Articol afisat de 1396 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Marcel MIHALCEA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective