Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dreptate pentru dascãlii navetisti

• Tribunalul Neamt le-a dat cîstig de cauzã cadrelor didactice care au cerut achitarea navetei plãtitã din propriul buzunar în 2011, 2012 si 2013 • deocamdatã au apãrut sentinte în 89 de dosare si mai sînt asteptate decizii pentru încã 200 • profesorii vor primi în plus si o dobîndã la sumele cu care au creditat bugetele locale •

89 de sentinte de la Tribunalul Neamt a primit, ieri, Sindicatul Liber din ÃŽnvãtãmînt, în favoarea dascãlilor navetisti din opt scoli nemtene, pentru care instanta a decis cã si vor recupera pînã la ultimul leu banii cu care din 2011 pînã în 2013 au creditat bugetele locale. Sirul vestilor bune va continua în perioada urmãtoare, pentru cã liderii de sindicat au dus în instantã 289 de dosare si avînd în vedere cã este vorba despre aceeasi spetã, sperantele cã si viitoarele sentinte vor fi în favoarea dascãlilor navetisti sînt maxime. Mai este un hop de trecut, acela al recursurilor care ar putea fi fãcute de cãtre scoli, în asociere cu consiliile locale gãsite ca fiind bune de platã, sau doar de cãtre administratiile publice locale, dar, teoretic, acest demers n-ar putea decît sã mai întîrzie punerea în aplicare a actualelor sentinte. „Am primit primele pronuntãri în procesele pentru decontarea navetei colegilor nostri si din 289 de dosare depuse în instantã, avem sentinte la 89. Spre bucuria noastrã, la toate am primit sentinte favorabile, dar încã nu am primit comunicãrile. Asteptãm sã ne ajungã prin postã si apoi vom înstiinta administratiile publice locale cã trebuie sã aloce fonduri pentru colegii nostri cãcrora nu le-a fost decontatã naveta în anii 2011, 2012 si 2013, sau pe anumite perioade din acesti ani. Consiliile locale trebuie sã punã în aplicare sentinetele judecãtoresti. Prin cererile de chemare în judecatã, noi am solicitat decontarea transportului colegilor în toti cei trei ani, dacã asa a fost cazul, sau pe perioade mai scurte. Acum, în functie de cît timp si-au sustinut singuri naveta, vor fi despãgubiti. Desigur, asteptãm sã vedem dacã nu se va face apel de cãtre fiecare consiliu local în parte sau împreunã cu scoala angajatoare“, a declarat Gabriela Grigore, secretar al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.

Deocamdatã, cel mai mare datornic e Primãria Pîngãrati

Cele 89 de dosare cu sentinte favorabile angajatilor din scoli fac referire la cinci consilii locale din judet. Conform situatiei centralizate la SLI Neamt, Consiliu Local Pîncesti trebuie sã dea pentru optsprezece cadre didactice suma de 18.158 de lei, Consiliul Local Piatra Neamt are de achitat cãtre trei navetisti de la Scoala nr. 3, suma de 8.595 de lei, singurului dascãl navetist de la Colegiul National Calistrat Hogas, suma de 1.352 de lei, pentru nouã angajati ai Scolii nr. 2, un total de 8.633 de lei, iar pentru 12 navetisti de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ, suma de 27.876 de lei. Altã administratie localã bunã de platã este cea de la Roman, care pentru singurul navetist de la Scoala de Artã Sergiu Celibidache are de achitat 2.245 de lei. Pentru 11 angajati ai scolilor din comuna Poienari primãria trebuie sã plãteascã 2.624 de lei, iar Consiliul Local Pîngãrati este lider în actuala situatie, avînd de restituit 75.843 de lei. „La aceste sume se mai adaugã cîteva, care vor reprezenta dobînda legalã. ÃŽn fiecare scoalã, contabilul va avea sarcina de a calcula aceastã dobîndã, pentru cã diferã de la caz la caz. Instanta de judecatã a decis cã navetistii vor încasa o dobîndã la sumele cu care au creditat bugetele locale“, a mai spus Gabriela Grigore.

La Pîngãrati, primul ricoseu este în investitii

Primarul comunei Pîngãrati, Petru Lungu Bordea, nu s-a arãtat deloc fericit de decizia instantei, dar cum o sentintã definitivã si irevocabilã trebuie pusã în aplicare, e convins cã în cîteva luni, cînd actualele decizii ale instantei vor fi învestite cu aceastã formulã, vor trebui respectate. „Noi strîngem niste bani la bugetul local de la oamenii din comunã, dar nu putem sã dãm de acolo, cã sînt altele de fãcut cu ei. Vom tãia investitiile, ca sã plãtim cadrele didactice. Abia le-am dat niste bani la sfîrsitul anului... Acum, altii! ÃŽn sfîrsit, dacã asa zice instanta, ce poti face... Voi vorbi si eu cu contabila, sã vedem ce e de fãcut!“, a spus primarul de Pîngãrati. Gabriela Grigore a mai tinut sã atentioneze autoritãtile locale cã aceste sume nu se pot acorda esalonat, ele nefiind din categoria „cîstiguri salariale“, care fac obiectul altor procese si pe care instantele au acceptat sã le încaseze cei în drept, în mai multe etape. Doar cadrele didactice pot decide dacã acceptã sã ia banii cu tîrîita sau nu. De cînd au existat procese pe aceastã spetã, a decontãrii navetei dascãlilor, SLI Neamt nu a pierdut nici un proces în care si-a reprezentat membrii.

Articol afisat de 1693 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective