Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Februarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dracuã' nu-i negru, ci ar fi gri spre alb

• în opinia primarului interimar Dragos Chitic, situatia financiarã a Primãriei Piatra Neamt nu este una chiar dezastruoasã • întrebat dacã „dracu-i negru la primãrie“, primarul a rãspuns cã nu, „ci este gri spre alb“ • proiectul de buget, votat ieri de consilieri, prevede la capitolul venituri 157,3 milioane lei, iar la cheltuieli 160,6 milioane lei • primãria trebuie sã facã fatã ratelor la bãnci si doreste sã achite 6 milioane de lei din datoria cãtre E-ON • prioritate vor avea lucrãrile edilitare de întretinere, investitiile fiind lãsate pe seama fondurilor europene •

ÃŽn lipsa lui Gheorghe Stefan, primarul suspendat al orasului Piatra Neamt, care se aflã în stare de arest preventiv, alesii locali au aprobat, ieri, bugetul pentru anul în curs. Cel care a oferit explicatii presei a fost Dragos Chitic, primarul interimar. ÃŽntrebat dacã, din punct de vedere financiar, dracu-i negru la Primãria Piatra Neamt, Dragos Chitic a precizat cã nu-i asa de negru, ci mai degrabã gri spre alb, semn cã echipa de conducere este optimistã. Consilierii locali au avut nevoie de doar cîteva secunde pentru a vota bugetul pe 2015, însã asta nu înseamnã cã nu au fãcut-o în cunostintã de cauzã. Proiectul a fost publicat pe site-ul institutiei la sfîrsit de ianuarie, alesii avînd posibilitatea sã-l analizeze si sã voteze în cunostintã de cauzã. Oricum, forma finalã a bugetului va fi suspusã aprobãrii pe 13 februarie, consilierii avînd la dispozitie 10 zile pentru a depune amendamente. Trebuie precizat cã existã obligatia ca bugetul sã fie votat în cel mult 45 de zile de la aprobarea bugetului national. La realizarea „pusculitei“ pe anul în curs s-a tinut cont de prevederea care stipuleazã cã propunerea bugetarã nu poate depãsi executia anului anterior. „Proiectul de buget îmbinã nevoile orasului cu posibilitãtile de finantare. Ca valoare, bugetul propus este egal cu executia bugetarã din 2014. Deci, practic orasul va functiona cel putin la parametrii de anul trecut“, a declarat primarul Chitic. La capitolul venituri a fost prevãzutã suma de 157.325.190 lei, veniturile proprii avînd o contributie de 84.820.000 lei. La capitolul „cheltuieli“, bugetul are prevãzuti 160.609.190 lei, aproape cu 3 milioane de lei mai mult decît veniturile. Pentru cheltuieli de personal a fost prevãzutã suma de 66.364.000 lei. Pentru creditele contractate, primãria va achita rate si dobînzi de milioane de lei, iar o partedin datoria cãtre E.ON trebuie si ea plãtitã.

Se mizeazã si pe fonduri europene

„Am prevãzut sume pentru toate zonele pe care primãria le gestioneazã. Sînt prevãzute sume pentru deconturi curente, sume pentru achitarea ratelor la bãnci, precum si o sumã pentru achitarea unei pãrti din datoria cãtre societatea E-ON“, a mai afirmat primarul.
Edilul estimeazã cã în 2015 va fi achitatã suma de 6 milioane de lei cãtre E-ON, însã reprezentantii primãriei vor solicita o esalonare a datoriei în 24 de rate si cã existã deja discutii în acest sens. Cum bani de investitii nu prea sînt, executivul primãriei sperã sã atragã fonduri europene, singura sansã de altfel de dezvoltare a orasului. Sursa citatã a mai opinat cã prioritare în acest an vor fi lucrãrile edilitare de întretinere: „Prioritate vor avea lucrãrile edilitare de întretinere, mai putin investitiile din bugetul local, investitiile fiind directionate spre finantare din fonduri europene. Au fost prevãzute sume la cofinantare si realizarea documentatiilor initiale, proiecte de fezabilitate... Au fost alocate sume pentru realizarea documentelor în vederea absorbtiei fondurilor europene pentru lista de proiecte pe care am prezentat-o deja“. ÃŽn rest, primãria va functiona la parametri normali, activitãtile importante neavînd de suferit. „Au fost bugetati bani pentru functionalitatea serviciilor sociale pe care le oferim, atît prin centrele sociale, cît si ajutoarele pe care primãria le dã. Sînt sume alocate pentru asigurarea în bune conditii a serviciilor publice de salubrizare, iluminat public, reparatii strãzi, întretinere spatii verzi, reparatii locuri de joacã si mobilier stradal, precum si pentru partea de semnalizare rutierã. Sînt prevãzute fonduri pentru lucrãrile edilitare pe care le-am anuntat deja, ce au fost prinse în agenda 2015, inclusiv pentru asfaltarea a cel putin 5 kilometri de strãzi, dintr-un total de 30 kilometri de drumuri neasfaltate din Piatra Neamt. Au fost alocati bani si pentru finantarea parteneriatelor, finantare care va respecta procedura pe care am anuntat-o. Aici ne dorim o economie. Vom finanta strict acele parteneriate si activitãti pe care comisia constituitã le va considera utile pentru Piatra Neamt“, a mai spus primarul. Acesta a dat asigurãri cã au fost alocate sume si pentru învãtãmînt, pentru functionarea celor cinci crese care sînt finantate integral de la bugetul local. Nu a fost uitatã nici Politia Localã, sumele alocate fiind suficiente. Politistii îsi vor primi si norma de hranã, drept aprobat la finele anului trecut. Vor fi finantate în continuare centrele de permanentã si, foarte important, au fost alocati bani pentru finalizarea PUG-ului, o prioritate a municipalitãtii pentru acest an.

Articol afisat de 1432 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective