Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Februarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ZVON FALS! NU-S MÃRITE AMENZILE

• completãrile aduse Codului Rutier, în ceea ce priveste transportul copiilor în masinã, nu au adus amenzi mai mari • noile contraventii se sanctioneazã cu 4-5 puncte amendã, punctul fiind de la 1 ianuarie 97,5 lei • nici vorbã ca trecerea pe culoarea rosie a semaforului sã se taxeze cu 40 de milioane de lei vechi sau cu 96 de milioane nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea feratã •

Guvernul a emis o hotãrîre prin care au fost fãcute cîteva modificãri în ceea ce priveste regulile care se referã la transportul copiilor si nimic mai mult. ÃŽncãlcarea noilor prevederi se încadreazã în categoria contraventiilor si vor fi sanctionate cu 4-5 puncte, un punct amendã fiind, de la 1 ianuarie, 97,5 lei. Comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere Neamt a confirmat faptul cã Directia Politiei Rutiere a comunicat în teritoriu aceste noi reguli, însã a infirmat cã amenzile pentru anumite contraventii ar fi crescut. ÃŽn ultimele douã zile au apãrut în spatiul public mai multe informatii care arãtau cã modificarea Codului Rutier a adus amenzi mai mari pentru anumite contraventii, de genul trecerea pe culoarea rosie a semaforului (amendã 4.000 lei), nerespectarea regulilor la tercerea la nivel cu calea feratã (amendã 9.600 de lei) etc. „Nu am primit nimic de la Bucuresti cu privire la cresterea cuantumului amenzilor. Ceea ce am primit la Serviciul Politiei Rutiere sînt noile reguli privind transportul copiilor în masinã. Atît si nimic mai mult. Nerespectarea noilor reguli atrage sanctionarea cu trei puncte penalizare si patru-cinci puncte amendã“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei. Trebuie precizat cã în septembrie 2014 Codul Rutier a suportat cîteva modificãri, în sensul cã s-a impus obligativitatea purtãrii centurii de sigurantã de cãtre minori si interzicerea transportãrii copiilor mai mici de 3 ani în vehicule care nu sînt echipate cu sisteme de sigurantã. Noile norme se referã la transportarea copiilor cu vîrstã de pînã în 3 ani si sînt incluse în Hotãrîrea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgentã nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Noile reguli prevãd, printre altele, cã minorii care au o înãltime de pînã în 135 cm pot fi transportati în autovehicule care au sisteme de sigurantã (centuri) pentru sofer si pasageri numai dacã sînt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Anul trecut s-au dat 62.428 de sanctiuni contraventionale

Regula se aplicã si pentru copiii care au o înãltime mai mare de 135 cm, dar pentru acestia existã si varianta purtãrii centurii de sigurantã.
Legea prevede cã minorii cu o înãltime de peste 135 cm pot fi transportati în autovehicule echipate cu sisteme de sigurantã doar dacã poartã centuri de sigurantã pentru adulti, reglate astfel încît sã nu treacã peste zona gîtului sau fetei, sau dacã sînt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Dispozitivele de fixare în scaune trebuie sã fie musai omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Acestea pot fi instalate pe locurile din spate sau pe locul din fatã. ÃŽn cazul locului din fatã, instalarea este permisã doar dacã instructiunile dispozitivului permit acest lucru si doar dacã airbagul este dezactivat ori daca nu existã airbag pentru acest loc. ÃŽn cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau al taxiurilor, aceste norme nu se aplicã, însã este obligatorie supravegherea copilului de cãtre o altã persoanã, în afarã de sofer. ÃŽn cazul în care vehiculul nu este dotat cu sisteme de sigurantã, copiii de pînã în 3 ani nu au voie sã ocupe scaunul din fatã si trebuie sã fie supravegheati de altã persoanã în afarã de sofer. Asadar, nerespectarea noilor reguli introduse în Codul Rutier va aduce un plus la bugetele la bugetele locale prin amenzile care vor fi acordate. ÃŽn 2014, politistii rutieri nemteni au adus la buget sume considerabile. Din datele Politiei Rutiere reiese cã lucrãtorii acestui serviciu au aplicat 62.428 de sanctiuni contraventionale, valoarea totalã a amenzilor fiind de 7.097.743 lei. Banii au intrat, în cazul în care amenzile au fost aplicate, în bugetele locale ale primãriilor pe raza cãrora a fost constatatã contraventia. Ca si în anii anteriori, cele mai multe sanctiuni au fost acordate pentru nerespectarea limitei de vitezã, semn cã investitia în MCV-urile dotate cu aparate radar a dat roade. De altfel, se poate spune cã „investitia“ în fãcutã pentru achizitionarea MCV-urilor a fost amortizatã rapid, banii pentru achizitionarea lor fiind recuperati în maxim doi ani de la darea lor în folosintã. Tot în cursul anului trecut, au constatate 1.054 infractiuni, cu 62 mai multe fatã de anul anterior si retinute 2.505 premise auto.

Articol afisat de 1627 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective