Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Februarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nãpãstuiti de soartã

• un bãrbat din Oglinzi, Rãucesti, trãieste de azi pe mîine si este îngropat în necazuri • sotia este tintuitã la pat, iar fiul si nepotul sînt bolnavi • în Vinerea Mare fiul i-a dat foc la casã i-a acum trãieste într-un bordei improvizat • la Roman, familia Brînzã n-a mai avut bucurii de ani de zile • tatãl si una din cele douã fetite au grave probleme medicale •

„Bãtrînete haine grele!“, spune o zicalã dar sînt si cazuri în care pe lîngã vîrsta înaintatã, neputinta fizicã de a rezolva problemele curente, mai vin si alte necazuri ce fac din viata de zi cu zi un calvar. ÃŽntr-o astfel de situatie se aflã Constantin Arhir, de 78 de ani, din Oglinzi, comuna Rãucesti. Acasã este si bãrbat si femeie, dupã ce sotia i-a fost tintuitã la pat de boalã. A trebuit sã tinã în spate, numai el stie cum, întreaga gospodãrie, dar n-a avut parte de liniste. ÃŽn Vinerea Mare, înainte de Pastele de anul trecut, fiul sãu, care este schizofrenic, i-a dat foc la casã. Nu a mai rãmas cu mare lucru, astfel încît acum trãieste într-un fel de bordei. „Baba mea are 77 de ani, dar este la pat, nu se poate deplasa, nici mãcar nu poate mînca singurã. Are toate boalele pãmîntului, asa cã eu trebuie sã mã ocup si de ea, si de ce a mai rãmas din gospodãrie. Noi nu am avut copii, iar la putin timp dupã ce ne-am cãsãtorit, am înfiat unul, un bãiat. Este nãscut în 1961. Eu cu baba am trãit bine, nu am avut a ne plînge de nimic, dar bãiatul ãsta al meu mi-a fãcut mare necaz chiar în Vinerea Mare. Pentru cã baba nu putea coace si venea Pastele, eu m-am ocupat si de treaba asta. Am plãmãdit, am frãmîntat si am fãcut ceva cozonaci si pascã, ca la tot crestinul. Era pe 18 aprilie, am terminat pe searã, iar în cuptorul din spatele casei a rãmas jar. Am mers si m-am culcat, mort de obosealã, iar la un moment dat, peste noapte, am auzit ceva trosnind. Cînd m-am uitat am vãzut flãcãri. Am apucat baba din pat si am tîrît-o afarã, altfel ardeam amîndoi. Usa era în flãcãri, m-am ars pe spate si mîini, la fel si sotia, care a suferit arsuri în zona fetei“, si-a povestit amarul Constantin Arhir. Pompierii nu au mai putut salva mai nimic, flãcãrile mistuind casa. Acesta a mai adãugat cã atunci cînd s-a salvat din flãcãri si-a vãzut feciorul si nepotul. Ulterior a aflat cã cel care-i dãduse foc la casã era fiul lui, Doru, bolnav de schizofrenie.

Copilul a fost luat de la o strãinã

„El m-a lãsat în sapã de lemn si a dat foc la casã. Am auzit cînd spunea cã «o murit si Dumnezeu si dracii ãstia nu mai mor». Acum nu mai am nimic, iar din cauza incendiului si nepotul, de 17 ani, care si el este schizofrenic, nu si-a mai revenit. De atunci a stat o vreme internat la Piatra Neamt, iar acum e internat la Roman“, s-a mai destãinuit bãtrînul. ÃŽn urma incendiului nu a mai rãmas decît cu hainele de pe el. Peste varã si-a construit un acoperis deasupra capului: „E un bordei închipuit, e frig, nu am lemne, iar acolo stau numai eu si baba mea, Mariea, fiul meu Doru a rãmas într-o anexã în spatele fostei case, dar si acolo e frig, e vai de noi. Nici mîncare nu e, dar din ce am trebuie sã-i dau si bãiatului, îmi cere si trebuie sã-i dau de fricã“. Omul a mai povestit cã, proaspãt însurat fiind si locuind cu pãrintii, la ei a venit o strãinã care le-a cerut voie sã-si înfese pruncul în casa lor. La un moment dat, femeia a cerut sã mergã la toaletã, a lãsat bãiatul pe pat si dusã a fost prin grãdinã. Copilul a rãmas în grija lor vreo patru ani, cînd soarta a fãcut ca sã se întîlneascã cu strãina la bîlci, în Tîrgu Neamt. „Am vãzut-o si am recunoscut-o, si ea pe noi, se uita lung la bãiat. Mai eram cu niste oameni care ne-au spus sã o luãm pe mamã, sã mergem la notar si sã facem acte, sã-l înfiem pe copil. Asa am fãcut, pentru cã de fapt tot timpul stãtuse la noi. Apoi eu cu Mariea nu am avut copii, l-am crescut pe Doru, care ne-a dat doi nepoti. Are o fatã care e plecatã în Italia si bãiatul de 17 ani, bolnav de schizofrenie. Nu avem nici un ajutor, Doru a dat foc la casã si e bolnav. Am chemat de cîteva ori salvarea, dar nu l-au luat cã nu ei rezolvã astfel de cazuri. Acum la bãtrînete nu avem nici un sprijin. Nici eu, si nici baba nu avem rude. Am pãmînt dar nu-l pot lucra, iar bãiatul nici atît. Nu am animale, nimic“, am mai aflat de la Constantin Arhir. Are pensie de CAP, dar a obtinut si o micã pensie, de refugiat, de circa un milion de lei vechi. Si nevasta are tot pensie de CAP. Bãtrînul a depus acte la Casa Judeteanã de Pensii si pentru sotie, în ideea cã va primi si ea o îndemnizatie de refugiat. N-a fost sã fie, dosarul fiind respins.

Familie nãpãstuitã

Pentru o familie din Roman putine bucurii s-au întîmplat în ultimii ani. Vasile Brînzã si-a schimbat des locul de muncã, apoi s-a îmbolnãvit si nimeni n-a mai vrut sã-l angajeze. Sotia a devenit capul familiei, îngrijindu-si bãrbatul, dar si pe cele douã fetite, dintre care una suferã de sindromul Down. Cele patru suflete locuiesc în casa unei rude care poate decide oricînd sã-i evacueze si sã caute un cumpãrãtor. „Eu am mai lucrat, dar acum mi se spune cã suflu greu, cã sînt bolnav, deci nu mai are nimeni nevoie de mine. Sînt calificat ca fierar betonist si mecanic de utilaj greu. Avem probleme si cu locuinta, cã nu e a noastrã, ci a tatãlui meu. Dacã vrea sã ne lase sã locuim aici - ne lasã, dacã nu - sunã dimineatã la poartã sã ne spunã cã vinde casa. Am întrebat la primãrie, ni s-a spus cã avem datorii la bugetul local, deci nu ne pot da o locuintã. Sînt zile în care-mi vine sã las totul si sã mã duc în lume, unde oi vedea cu ochii“, spune Vasile Brînzã. Sotia, Gina, e asistent personal, banii primiti de la stat pentru cã-si îngrijeste copilul bolnav fiind cea mai importantã sursã de venit a familiei. Suma e insuficientã pentru tratamentul de care are nevoie mezina familiei. „Anual, fac drumuri la comisie la Piatra Neamt, merg cu fetita unde pot, fac tot ce pot... Mi se recomandã tratamente diverse pentru recuperarea fetitei, dar cu ce cîstig abia reusim sã ne întretinem si sã cumpãr cîteva medicamente recomandate de medicul specialist“, spune femeia. La fel ca si sotul ei, Gina ar vrea sã munceascã, pentru a mai aduce mãcar un salariu în casã. „Reusim doar sã supravietuim cu ce avem. Utilitãtile le plãtesc singurã, lemnele la fel... Sotul ar vrea sã mã ajute, dar lucreazã pe unde gãseste. Mi-as dori sã mai lucrez ceva, sã am grijã de un bãtrîn, sã fac ceva. E foarte greu sã ne descurcãm“. Orice sprijin pentru aceastã familie va fi primit cu mare bucurie sufleteascã, fie cã este vorba despre locuri de muncã pentru cei doi pãrinti, bani, alimente sau hãinute pentru cele douã copile. Contul pentru donatii este deschis pe numele Ginei Brînzã: RO61BPOS28210942972RON01, iar familia poate fi contactatã telefonic la 0730.445.703.

Articol afisat de 1495 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, A. NISTOR)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective