Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Februarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Disparitii tragice, o arestare si interese

• 2014 a fost de departe cel mai fierbinte an din administratia nemteanã • în CJ au fost tot felul de dispute, certuri si interese • presedintele legislativului a decedat fulgerãtor, la fel si doi consilieri • Gheorghe Stefan, unul dintre cei mai cunoscuti primari din tarã, a ajuns în vizorul DNA • starea de sãnãtate i s-a agravat, dar n-a scãpat de detentie • din CJ au dispãrut toti pedelistii, iar în CL Piatra Neamt a mai rãmas unul •

Calmul care dominã sedintele Consiliului Judetean acum ne-a determinat sã ne amintim ce-a fost în 2014, de departe el fiind anul în care în administratie s-au petrecut cele mai multe schimbãri de situatie, unele tragice, ireversibile, altele fiind mutãri în favoarea celor care au recurs la ele. Din pãcate, unele astfel de schimbãri au legãturã cu moartea a trei alesi judeteni - unul nominal si doi pe liste de partid. Este vorba despre presedintele Culitã Tãrâtã, care s-a stins la sfîrsitul lui noiembrie, în urma unei boli necrutãtoare, si a doi consilieri judeteni. Primul care s-a stins a fost uneperistul Doru Spiridonescu, care a murit în februarie, învins de cancer. În a doua parte a lui august, penelistul Neculai Andone, de la Tîrgu Neamt, avea sã sfîrseascã strivit de un bustean, în curtea locuintei. Cronologic, cu cîteva zile înainte de a împlini 62 de ani a murit presedintele CJ, Culitã Tãrâtã. Tot anul trecut, pe 2 aprilie, a sfîrsit neverosimil primarul comunei Mãrgineni, Ioan Surdu. Acesta era cu barca pe un lac din localitate, împreunã cu alti trei bãrbati. La vremea respectivã s-a afirmat cã ei merseserã pentru a tãia stuf. Oricare ar fi fost motivul, cert este cã la un moment dat barca s-a rãsturat si doi dintre ocupantii ei - primarul - sot al directoarei Scolii Mãrgineni, si un alt angajat al primãriei, tatã a trei copii, au decedat.

Primarul Stefan a dat de necazuri

O informatie ce avea sã facã înconjurul întregii tãri a apãrut la finele lui octombrie, atunci cînd Gheorghe Stefan a fost retinut de cãtre procurorii DNA în megascandalul Microsoft, spunîndu-se cã a fost beneficiarul unei mite de circa 4 milioane de euro. Primarul de Piatra Neamt a fost timp de 10 ani în fruntea administratiei, timp de douã mandate si aproape jumãtate. Gheorghe Stefan a cãpãtat notorietate mult înainte de a intra în politicã din mediul de afaceri, si mai ales din fotbal, prin implicarea sa la echipa Ceahlãul. ÃŽn 2009, un prieten apropiat a înregistrat porecla „Pinalti“ la OSIM, ca un cadou pe care primarul l-a primit la împlinirea vîrstei de 56 de ani. Prima aparitie a lui Stefan în zona politicã a avut loc în 2000, atunci cînd a fost convins sã candideze ca independent pe lista de consilieri propusã de PD. A activat în consiliul local doar un mandat, iar din 2004 a devenit primar al municipiului, candidînd sub sigla Aliantei D.A., iar în 2008 a devenit primar PDL. ÃŽn iunie 2012 a reusit sã cîstige cel de-al treilea mandat, într-un scrutin pe care l-a cîstigat la limitã în fata contracandidatului Cãtãlin Drãgusanu (PC). N-a mai apucat sã îsi ducã utlimul mandat la final, fiind arestat. ÃŽnainte de a intra în noua „erã“, a valorificat prevederile Ordonantei traseistilor si a plecat din PDL si s-a fãcut independent, dar cu afinitãti pemepiste. Trebuie spus cã Stefan are mari probleme cu justitia, fiind cercetat penal si în alte dosare. ÃŽntre timp, starea de sãnãtate i s-a degradat, a cerut de nenumãrate ori arest la domiciliu sau control judiciar, dar cererile i-au fost respinse.

Schimbãri de culoare politicã

Aparitia Ordonantei 55/2014 a permis trecerea multor alesi locali de la partidul pe listele cãruia au candidat la alte formatiuni politice. Pepededistii au dat tonul, primul caz fiind al Monicãi Anton, care dupã o perioadã în care a fost independentã s-a declarat penelistã. Cît îi priveste pe pedelisti, 11 consilieri judeteni s-au reorientat cît timp s-a aflat în vigoare ordonanta respectivã. În legislativul judetean, primii care au decis sã se lepede de partidul pe lista cãruia au fost alesi consilieri au fost Stefãnut Ploscaru si Adrian Smarandei, de la PPDD. Acestia au ales sã treacã în rîndul UNPR-istilor. Pedelisti la origine, Cristian Tapalagã, Claudiu Stafie, Mircea Pintilie, Dionisie Dumitrascu, Florin Andronache, Aurelian Jora si Lucian Pascariu s-au dezbãrcat de haina politicã, alegînd independenta. Aceeasi decizie a luat-o si penelistul Gabriel Pavãl. Ultimul consilier judetean care si-a anuntat optiunea a fost Andrei Ignat, acum partener cu fostii pedelisti. La fel au fãcut si portocaliii din CL, în frunte cu actualul primar interimar, Dragos Chitic. Unul singur nu s-a dat la traseism, Gheorghe Diaconu, el preferînd sã rãmînã pedelist, chiar si fãrã colegi.

Un an de panaramã în CJ

Rare au fost sedinte din legislativul judetean în care atmosfera sã nu fi fost una de scandal, cu sau fãrã temei. Întîlnirile s-au dovedit ocazii pentru alesi de a-si arunca sãgeti otrãvite si de a-si etala forta asiguratã de majoritate. Multe proiecte nu au trecut sau au suferit modificãri esentiale fatã de cum fuseserã initiate de cãtre fostul presedinte Culitã Tãrâtã pentru cã nu conveneau majoritãtii reprezentatã în cea mai mare parte de cãtre PSD. La propunerea consilierilor social democrati si cu sustinerea celor care erau în PDL s-au dat bani cu nemiluita în cadrul unor asocieri cu entitãti sportive, astfel cã la un moment dat sumele n-au putut fi cheltuite de cãtre beneficiari si au fost redirectionate. La sfîrsitul lui noiembrie 2014, cu votul tuturor consilierilor, a fost ales pe post de sef interimar uneperistul Constantin Iacoban. Pentru cã a fost martor la toate certurile de peste an si din tot acest mandat, la finele lui 2014 si la prima sedintã de CJ din acest an, presedintele Iacoban a închis, respectiv, deschis sedinta, cu urarea de a-si da toti alesii silinta sã functioneze ca o familie care vrea binele judetului. Ce va mai fi, vom vedea.

Articol afisat de 2444 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective