Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Februarie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Profesor, deces   fulgerãtor la orã

Profesor, deces fulgerãtor la orã

• profesorul de fizicã Mircea Gligor de la Roman-Vodã i s-a fãcut rãu ieri dimineatã în timpul orei • acesta a decedat într-un laborator de la parterul Corpului A al CNRV • se bãnuieste cã moartea s-a datorat unui infarct • Mircea Gligor era doctor în fizicã, premiat de Academia Românã si cercetãtor la Universitatea din Liege •

Profesorul romascan Mircea Gligor, doctor în fizicã si cercetãtor recunoscut pe plan mondial, a decedat ieri dimineatã, la doar 52 de ani, în fata elevilor clasei a VI-a, de la Colegiul National Roman Vodã. Tragedia s-a petrecut cu putine momente dupã ora 8, într-un laborator de la parterul aripei estice a Corpului A al institutiei unde studiazã elevii de gimnaziu. Din relatãrile scolarilor, martori la scenã, profesorul a acuzat o stare de ametealã si s-a asezat pe scaun, moment în care, cel mai probabil, inima i-a stat. Cadrul didactic s-a prãbusit fãrã suflare, copiii alertînd, imediat, profesorii din clasele vecine. Acestia au sunat la 112 iar la fata locului a fost trimis un echipaj de Ambulantã cu medic. Sanitarii au început imediat monitorizarea pacientului, aflat în stop-cardio-respirator si au demarat procedurile de resuscitare. Cîteva zeci de minute, medicul si asistentii s-au strãduit sã reporneascã inima profesorului, dar nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva. În jurul orei 9 a fost declarat decesul, spre stupefactia tuturor celor de fatã. Sotia lui Mircea Gligor, director la Liceul Vasile Alecsandri Sãbãoani, a sosit si ea la locul nenorocirii, rãmînînd împietritã de durere. Cei doi soti au un copil, elev de gimnaziu, aflat ieri la ore chiar în liceul unde s-a petrecut tragedia, iar pentru protectia lui a fost trimis acasã, cu un însotitor. Mircea Gligor mai are si o fiicã adolescentã, dintr-o cãsnicie anterioarã. Nimeni nu-si putea explica ieri cum de s-a putut stinge un om atît de tînãr, socul cuprinzînd întreg colectivul de cadre didactice si pe elevii aflati la ore, multi dintre ei învãtãcei ai profesorului. Din cîte se pare, sãptãmîna trecutã, dascãlul ar fi acuzat dureri cardiace, acesta suferind si un preinfarct, în week-end. La locul tragediei a sosit o echipã de la Politia Municipiului Roman, însotitã de un medic legist. Oamenii legii nu au evidentiat urme care sã indice altceva decît un deces subit, pe fondul unei afectiuni cardiace acute. Trupul neînsufletit a fost transportat la Medicinã Legalã, în vederea efectuãrii necropsiei. Cazul a intrat si în atentia ITM Neamt.

Un exemplu de profesionalism

Vestea mortii regretatului profesor de fizicã a circulat ca un fulger, ieri, în Roman, mai ales în institutiile de învãtãmînt, dar si în mediul educational nemtean, unde Mircea Gligor s-a bucurat de maximã apreciere. Inspectorul general Viorel Stan, fost profesor la CNRV, s-a declarat stupefiat de moartea prematurã a celui care i-a fost nu numai un bun coleg, ci si un prieten devotat. „Domnul Gligor a lucrat la CNRV încã din momentul de cînd a iesit de pe bãncile facultãtii. A fost, pentru toatã lumea un exemplu de profesionalism si dãruire la catedrã. Mi-a fost, mai mult decît atît, unul dintre cei mai apropiati colaboratori si prieteni, încã din momentul în care, în anul 1990, am ajuns si eu la aceastã unitate. Nu este nici o exagerare cînd spun cã s-a remarcat, în primul rînd, ca un om foarte respectat de cãtre colegi dar si de elevi, unul dintre pilonii de bazã ai performantei în învãtãmînt. Nu trebuie uitat faptul cã domnia sa a primit unul dintre cele mai prestigioase premii ale Academiei Române pentru lucrarea sa, Econofizica, si recunoastere internationalã la cel mai înalt nivel stiintific. Si mie mi-a fost un real sprijn în momentul în care mi-am realizat lucrarea de doctorat. Este o mare pierdere pentru învãtãmîntul nemtean si pentru noi toti, cei care l-am cunoscut si iubit. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!“, a declarat Viorel Stan. Profesorii si conducerea de la CNRV nu aveau cuvinte prin care sã îsi exprime durerea si compasiunea pentru familia îndoliatã, toti spunînd, printre lacrimi, doar: „Dumnezeu sã-l ierte“ si promitînd cã-i vor fi alãturi sã-l petreacã pe ultimul drum.

Profesor pemiat de Academia Românã

Mircea Gligor a fost una dintre cele mai preminente figuri ale mediului academic din România în ultimii ani. S-a nãscut pe 13 mai 1963 la Sãrmas, judetul Maramures si a fost abosovent al Facultãtii de Fizicã, din cadrul Universitãtii Babes Bolyai Cluj Napoca, promotia 1986. Acesta a pregãtit, între anii 1997 si 2003, o tezã de doctorat în domeniul fizicii aplicate în economie si stiinte sociale, absolvitã „summa cum laudae“, ceea ce i-a atras inclusiv o largã recunoastere pe plan international. A primit premiul Stefan Procopiu al Academiei Române. Meritele sale în domeniul cercetãrii i-au adus admiterea cu o bursã postdoctoralã la Universitatea din Liege, avînd ca îndrumãtor un nume celebru în lumea stiintificã, profesorul Marcel Ausloos. ÃŽn timpul activitãtii de aproape 30 de ani ca profesor la CNRV, Mircea Gligor a pregãtit generatii întregi de tineri, o parte dintre acestia urmîndu-i pasii în stiintele exacte. Mai mult decît atît, regretatul dascãl a îndrumat si elevi care au ajuns în fazele finale ale olimpiadelor scolare. Cu doar cîteva zile în urmã, profesorul de fizicã precizase, în ultimul sãu interviu oferit presei, rezultatele deosebite obtinute la faza judeteanã a olimpiadei de fizicã de elevii pe care i-a pregãtit. George Chiriac, elev în clasa a VI-a la CNRV, pregãtit de Mircea Gligor, s-a calificat la faza nationalã a olimpiadei de fizicã, dupã participarea la faza judeteanã a competitiei, pe 14 februarie. „Mã bucurã cã la clasele mici sînt foarte multi copii talentati, care doresc sã facã stiintã. Numãrul lor este mai mare decît cel din anii precedenti, deci preconizez cã vom avea o «pepinierã» de specialisti foarte rodnicã“, au fost printre ultimele aprecieri ale regretatului Mircea Gligor la adresa învãtãceilor sãi.

Articol afisat de 3149 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(T. CIOBOTARU, F. ORDEAN, A. NISTOR)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective