Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Martie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

LA INVESTIGATII CRIMINALE, SATISFACTII SI INSATISFACTII

• „Am vrut sã fiu politist pentru cã mi-au plãcut corectitudinea si legalitatea“, spune comisarul sef Benone Besu, cel care conduce Serviciului de Investigatii Criminale • astãzi, cînd se împlinesc 193 de ani de la înfiintarea Politiei Române, ofiterul le transmite tinerilor: „Meseria de politist este una plãcutã, îi asteptãm cu drag sã ni se alãture“ •

Are 41 de ani, iar de patru conduce Serviciul de Investigatii Criminale, unul dintre cele mai dificile compartimente din Inspectoratul Judetean de Politie Neamt. Cãsãtori si tatã a doi copii, Vlad Benone Besu îsi împarte putinul timp liber între familie si hobby-urile sale, sportul ocupînd primul loc la acest capitol. Comisar sef din 2012, ofiterul este absolvent al Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza Bucuresti, promotia 1997, iar în 2013 a obtinut doctoratul în Ordine publicã si sigurantã nationalã. Dupã terminarea facultãtii a fost repartizat la Politia de Frontierã Bihor, unde a lucrat pînã în 1998 cînd, în urma unui concurs, a obtinut un post la Academia de Politie Bucuresti. ÃŽn 2002 a solicitat si a obtinut transferul la Politia Piatra Neamt. ÃŽncepînd cu 2003 activeazã în cadrul Compartimentului Omoruri a Serviciului de Investigatii Criminale, iar în 2011 cîstigã concursul pentru functia de sef al serviciului. „Nu m-a determinat nimeni sã-mi aleg acest drum în viatã. A fost decizia mea si am ales sã fiu politist pentru cã mi-au plãcut si-mi plac corectitudinea si legalitatea. Am considerat cã pot sã fac fatã în acest domeniu de activitate. Eu am fost cel care mi-am ales viitorul. ÃŽmi amintesc cã dupã ce am terminat liceul mi-am spus cã locul meu este la Academia de Politie. Am dat examen, m-a ajutat Dumnezu si am intrat“, a declarat Benone Besu. Ofiterul spune cã meseria îti oferã si satisfactii, si insatisfactii. Cele din urmã sînt legate, în special, de acele dosare cu autor necunoscut în care sînt stiuti infractorii, dar din cauza lipsei probatoriului acestia nu pot fi inculpati. Este vorba de dosare vechi, unele datînd de mai bine de zece ani. „Trebuie sã recunosc cã asteptãrile au fost pe mãsurã. ÃŽn perioada cît am lucrat la Omoruri ne-am strãduit cu totii sã nu avem dosare penale cu autor necunoscut, iar în perioada de cînd sînt sef de serviciu am avut o serie de rezultate foarte bune. Am promovat oameni cu care am lucrat la municipiu, adevãrati profesionisti cu ajutorul cãrora am reusit sã rezolvãm cazuri deosebit de complexe. As aminti dosarul tablourilor furate, din anul 2011, un caz în care s-a lucrat profesionist iar rezultatele au fost pe mãsurã. Autorul a fost prins, iar tabloruile recuperate. ÃŽn dosarul jafului la masina Postei s-a lucrat aproape un an pînã am demonstrat cu probe cine sînt autorii. A fost un caz foarte greu si bine pus la punct de cãtre autori. Acestia mai comiteau furturi si tîlhãrii, dar aici, la jefuirea masinii, au avut un plan foarte bine pus la punct. Pînã am ajuns la ei a durat douã luni, iar probatoriul a fost administrat destul de greu“, a declarat seful SIC.

Dosarul Elodia, instrumentat în proportie de 90% de politistii nemteni

Unul dintre cele mai grele dosare instrumentate de cãtre politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale a fost uciderea tinerei Georgeta Pruteanu, din Tasca. Numit de jurnalisti Dosarul Elodia II, cazul a socat opinia publicã si a fost mediatizat intens si la nivel national. „Lucrarea a fost a noastrã si finalizatã în proportie de 90% de noi, pînã cînd a fost preluatã de Parchetul de pe lîngã ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie. S-a reusit probarea activitãtii infractionale a autorului, acesta fiind condamnat la 22 de ani de închisoare. Decizia nu este definitivã, mai existã o cale de atac, care se judecã. S-a lucrat foarte mult, am mers în fiecare zi în zonã. Ne-am axat cãutãrile în lacul Bicaz pentru cã sîntem convinsi cã acolo a aruncat autorul cadavrul. Am uzat si de un sonar perfomant, folosit de specialisti olandezi o datã la 15 ani pentru a face teste la baraj. Aparatura a fost una performantã, dar din pãcate nu am reusit sã gãsim cadavrul“, a declarat ofiterul. Acesta spune cã în cazul Georgetei Pruteanu, politistii si-au dat seama cã au de-a face cu o faptã deosebitã de gravã la putin timp dupã ce au demarat ancheta: „Tînãra mai lipsea de acasã, însã niciodatã nu trecea atît de mult timp fãrã sã-si sune bãiatul. Ne-am dat seama repede cã s-a întîmplat ceva rãu, pentru cã înainte de disparitie, cu o sãptãmînã, fostul sot a chemat-o la el acasã pentru a discuta despre partaj, respectiv despre casa pe care o construiserã. Fata nu a fost de acord cu propunerea lui, iar de aici si problemele care au apãrut ulterior. A doua noapte dupã ce a fost sesizatã disparitia a nins abundent si nu am reusit sã mai facem nimic. Lacul a fost înghetat pînã în aprilie si, la fel, nu am putut face cãutãri. ÃŽn schimb am fãcut tatonãri, l-am dus pe suspect la poligraf, am continuat investigatiile. A fost unul dintre cele mai grele dosare, pentru cã în majoritatea cazurilor de omor, autorii sînt identificati rapid. Aici a fost vorba despre altceva, însã usor-usor fãptasul a fãcut greseli si le-am exploatat“.

Cadavrul din hazna

Crima comisã de o femeie din Hangu în 2003, faptã descoperitã dupã 10 ani, reprezintã unul dintre cazurile care l-au impresionat pe comisarul sef Besu. „M-a mirat cum pãrintii victimei nu si-au dat seama timp de zece ani cã fiul lor nu mai trãieste. Cei drept, oamenii sînt destul de în vîrstã, iar autoarea a avut grijã sã le dea scrisori care ar fi fost trimise de fiul plecat în Italia. Omorul a fost descoperit întîmplãtor. Femeia, în 2013, a trãit în concubinaj cu un tip din Tupilati, iar la despãrtire bãrbatul a reclamat disparitia unor bunuri. Cînd politistii au mers la ea acasã, mama bãrbatului dispãrut a mers la ei si le-a spus cã nu mai stie nimic de fiul ei din 2003. A doua zi, colegii de la Urmãriti au mers la Hangu si au demarat verificãrile pentru a stabili ce s-a întîmplat cu bãrbatul. Au luat fiecare scrisoare în parte, iar în una dintre ele persoana dispãrutã spunea cã s-ar fi întîlnit cu niste consãteni în Italia. I-am contactat pe respectivii si n-au confirmat. Atunci ne-am dat seama cã avem de-a face cu o faptã gravã. ÃŽntr-un final, femeia a spus adevãrul, cum l-a transat pe sot si l-a aruncat în haznaua din curte. ÃŽn urma analizãrii cadavrului au fost identificate niste lovituri sã le zic asa retezate, de profesionist cã am crezut, la un moment dat, cã a mai fost cineva implicat. Am aflat ulterior cã femeia lucrase ca mãcelar o vreme timp si asa se explica precizia loviturilor de satîr“, a conchis comisarul sef.

Articol afisat de 2305 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective