Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2015
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Politist cu mitã iesit la... pensie

• cercetat pentru luare de mitã, agentul Vasile Brînzei s-a pensionat • inspectorul sef i-a semnat cererea de pensionare în data de 6 aprilie • „colegul“ de dosar al agentului, comisarul Ioan Catanã, asteaptã sã primeascã liber la pensionare peste o sãptãmînã • într-un alt caz, politistul Stanciu Pardos s-a predat si a fost încarcerat • el are 2 ani de detentie de la niste permise false •

Agentul Vasile Brînzei, care este cercetat de procurorii anticoruptie pentru luare de mitã, a iesit la pensie. Subofiterul a înaintat o cerere în acest sens cãtre conducerea Politiei Neamt, iar inspectorul sef a aprobat-o. S-a întîmplat pe data de 6 aprilie, iar fostul politist urmeazã sã primeascã prima pensie. ÃŽn cazul comisarului sef Ioan Catanã, „colegul“ de dosar al agentului Brînzei, lucrurile sînt putin mai complicate, în sensul cã cererea sa de pensionare trebuie aprobatã de ministrul Ministerului Afacerilor Interne, lucru care este asteptat sã se întîmple în data de 24 aprilie. ÃŽnsã la cum stau lucrurile, ofiterul nu are motive sã-si facã griji, legea fiind de partea sa, în sensul cã nimeni nu se poate opune doleantei sale, atîta vreme cît întruneste conditiile de a iesi la pensie. De altfel, cei doi politisti au vîrsta care le permitea sã se pensioneze, iar faptul cã se aflã într-o situatie delicatã, fiind anchetati pentru fapte de coruptie, nu înseamnã cã nu au dreptul la pensie. Pînã cînd va primi decizia de pensionare, Ioan Catanã este pus la dispozitie, fiind detasat la Politia Municipiului Piatra Neamt, unde are voie sã desfãsoare numai activitãti care nu implicã în nici un caz contactul cu publicul. Numai cã ofiterul nu a ajuns si, probabil, nici nu va trece pe la noul loc de muncã, întrucît de la izbucnirea scandalului a intrat în concediu de odihnã. Comisarul sef Catanã si agentul Vasile Brînzei sînt cercetati de DNA pentru cã ar fi pretins si primit de la sotia unei persoane încarcerate bani si bunuri. ÃŽn schimbul acestora, arestatul, respectiv Sorinel Voroneanu, ar fi trebuit sã beneficieze de un tratament preferential, dar si de informatiile pe care o altã persoanã le furniza anchetatorilor. ÃŽn comunicatul DNA se precizeazã cã, în noiembrie 2014, Ioan Catanã, în calitate de sef al Centrului de retinere si arest preventiv din cadrul IPJ Neamt ar fi pretins si primit de la persoana denuntãtoare suma de 500 de euro si o carcasã de oaie. ÃŽn aceeasi perioadã, agentul Brînzei, sef de turã în cadrul Arestului IPJ, ar fi primit de la acelasi individ 400 de lei si produse alimentare în valoare de 90 de lei pentru ca, prin încãlcarea atributiilor de serviciu, sã faciliteze comunicarea dintre persoana respectivã si sotul acesteia, arestat preventiv. Interesant este cã denuntãtorul din acest dosar apare într-o altã cauzã penalã care a dus la retinerea si arestarea altor doi politisti, agentii Blagocin si Alistar, lucrãtori în cadrul Birorlui de investigatii criminale a Politiei Piatra Neamt, acuzati de trafic de influentã. Sorinel Voroneanu este un client mai vechi al politistilor nemteni, avînd un cazier mai mult decît bogat. Individul a fost cercetat si condamnat în mai multe dosare penale, iar recent a fost condamnat într-un dosar de coruptie.

Politistul cu permisele s-a predat

Condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, într-un dosar privind fapte de coruptie, politistul Stanciu Pardos s-a predat la Politia Neamt. La cîteva ore dupã ce Curtea de Apel Bacãu s-a pronuntat definitiv si irevocabil în acest dosar, respectiv joi searã, Pardos s-a prezentat la sediul IPJ Neamt pentru a fi încercarat în vederea ispãsirii pedepsei. Alte douã persoane cercetate în acelasi dosar, Gheorghe Lãcãtus si Valericã Cojocaru, din Tîrgu Neamt, condamnati la 3, respectiv 4 ani de închisoare, s-au predat, tot joi searã, la Penitenciarul Vaslui.
Problemele agentului Pardos, angajat în cadrul SPCRPCIV Neamt, au apãrut în urma unui denunt fãcut la DNA de cãtre Teodor Posmosanu, din Brusturi. Bãrbatul s-a plîns cã i-a dat politistului 2.500 de euro, dar nu a mai primit permisul de conducere promis. Cercetãrile procurorilor anticoruptie aveau sã confirme plîngerea nemteanului. Mai mult decît atît, anchetatorii au identificat si trei persoane care au beneficiat de „serviciile“ ilegale ale politistului. Este vorba de cei doi tîrgnemteni care au fost condamnati, plus un al treilea, Mihai Dumitru, în cazul cãruia instanta a dispus rejudecarea. Cele trei permise obtinute prin metode ilegale au fost anulate prin dispozitia instantei de judecatã. ÃŽn urma cercetãrilor, procurorii au constatat cã agentul Pardos a reusit sã le facã rost celor trei de permise speculînd o „scãpare“ a sistemului. Politistul stia cã evidenta electronicã a posesorilor de permise de conducere a apãrut dupã anul 1996, anterior acestei perioade detinãtorii de permise figurînd în registre pãstrate în clasoare. Politistul le-a sugerat „clientilor“ sã declare pierdute permisele pe care le-ar fi obtinut înainte de 1996 si sã solicite eliberarea unor noi documente. Dupã aceastã manevrã, agentul completa dosarele cu date false, iar „clientii“ intrau în posesia permiselor. Acest lucru se fãcea contra cost, inculpatii plãtindu-l boiereste pe politist pentru serviciile sale.

Articol afisat de 2277 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective