Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2015
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Mai 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„E cert, elevi si profesori, avem o pasiune comunã: cãrtile si studiul“

„E cert, elevi si profesori, avem o pasiune comunã: cãrtile si studiul“

• 184 de tineri si profesorii lor de la Rares au trãit momente unice, la rãscruce de drumuri • absolventii Generatiei 2015 au participat, miercuri, 27 mai, la cursul festiv • mai frumosi si emotionati ca niciodatã, tinerii au fost cei care au primit „bobocul vietii“ de la profesorii diriginti • traditionalul trandafir al absolvirii a înfrumusetat chipurile ce-au strãlucit la Palatul Administrativ, acolo unde a avut loc despãrtirea oficialã • un discurs emotionant, în care a vorbit despre „nostalgia unui tip consolidat de intelectualitate“, a sustinut în fata absolventilor directorul Raresului, profesor Luminita Georgeta Vîrlan •

ÃŽn viata fiecãrui licean, printre amintiri frumoase, unele care stîrnesc rîsul, altele care îl rãscolesc si-ar vrea sã poatã sã dea timpul înapoi, se strecoarã una pe care n-o poate uita nicicînd: cea a despãrtirii de colegii din adolescentã, de dascãli, de dragostea dintîi, pe scurt - despãrtirea de anii de liceu. Miercuri, 27 mai, a fost ziua în care absolventii Colegiului national Petru Rares si-au luat rãmas bun de la tot ceea ce a fost frumos în viata lor pînã acum. Sclipitori, frumosi, admirati si aplaudati, absolventii Generatiei 2015 au aruncat tocile în aer, si-au luat rãmas bun si si-au fãgãduit cã oriunde i-ar duce drumul vietii, nu vor uita ce-a însemnat Raresul si cã de aici au plecat într-o altã etapã a vietii, una extrem de importantã. Raresul va rãmîne al lor, cu un loc aparte în suflet si cu meritul de a-i ajuta sã ajungã oameni de valoare. Miercuri nu s-au mai fãcut clasament, nu s-au mai citit rezultate, nu s-au mai fãcut evaluãri. Miercuri, cei 184 de raresisti au fost cei care au primit flori. „Boboci pentru boboci“, avea sã declare un diriginte gîtuit de emotie, în vreme ce tinerii primeau cîte un trandafir între ale cãrui petale profesorii au pus stiintã, ei au adãugat drag de carte, iar pãrintii, suflet. Trei ingrediente care le-au dat startul în viatã. Gãtiti pentru o zi specialã, cum n-a mai fost alta pînã acum, absolventii au purtat robe si si-au acoperit capetele cu toci. Se priveau uimiti de frumusetea care îi caracteriza.

Plini de emotie, adolescentilor li s-a fãcut loc la prezidiul Sãlii Mari din Palatul Administrativ, acolo unde dirigintii au strigat pentru ultima datã catalogul. Au venit pe rînd, în ordine alfabeticã, dar au cãlcat apãsat, parcã vrînd sã lase pentru vesnicie urma trecerii lor. A fost ziua în care profesorii i-au aplaudat, iar ei, în semn de respect pentru cei care le-au fãurit destinul, au fãcut o reverentã. Au fost felicitati pentru cã au fost ai Raresului, pentru cã sînt absolventi si pentru cã vor ajunge oameni de valoare, de cãtre Constantin Iacoban - presedinte al Consiliului Judetean, Vlad Anghelutã - prefect al judetului si de cãtre Dragos Chitic - primar al municipiului Piatra Neamt. „Vã felicit pe toti, pentru cã sînteti o generatie de exceptie! De acum, vã asteaptã altceva în viatã! Eu vã doresc sã ajungeti sã aveti parte de bucurii, de lucruri de care sã fiti mîndri. Succes la examenele care vã asteaptã!“, le-a transmis presedintele. Prefectul le-a dat ca reper cîtiva termeni, precum „fortã“, „vîrfuri“, „succese“. La final i-a feliciti si le-a urat sã revinã pe meleagurile natale si mai buni ca acum, cînd sînt la început de drum. Dragos Chitic le-a vorbit despre respectul pe care îl poartã raresistilor si despre faptul cã acest colegiu a dat tãrii si lumii oameni foarte bine pregãtiti. „Sã reveniti în Piatra Neamt, pentru a influenta în bine viata comunitãtii! Pozati-vã, umpleti internetul si facebook-ul si veti primii mii si mii de like-uri, pentru cã le meritati!“, a spus primarul, rãsplãtit cu apaluze si urale adoelescentine.

Sef de promotie de 9,99, viitor student la Oxford

Dupã discursul oficialitãtilor, „lucrãrile“ au fost preluate de cãtre directorul Luminita Georgeta Vîrlan, care le-a multumit public celor sase profesori diriginti - Carmen Pughineanu, Costicã Grigoriu, Gheorghe Popa Grigoras, Mihai Atudosiei, Gheorghe Ciurãscu si Aida Ilie. Apoi le-a înmînat cîte o diplomã de recunostinã pentru devotament si entuziasm si l-a chemat în fata colegilor si cadrelor didactice pe Titus Stefan Dascãlu, de la clasa a XII-a B, declarat sef de promotie cu media 9,99, viitor student la Oxford. Frumos si destept, Titus a vorbit despre faptul cã la Rares se face performantã prin traditie si adevãrata lectie pentru el si colegi e cã adevãrul stã în oameni. „Noi sîntem o promotie la fel ca altele si sper ca traditia sã continue si sã urmeze nenumãrate alte generatii! Aplauzele de la finalul discursului meu vreau sã le acordãm domnilor profesori, pentru cã datoritã dumnealor noi ne aflãm aici!“, a spus seful Generatiei 2015. Apoi, asa cum e traditia, a înmînat „Cheia Raresului“ cãtre douã tinere din generatia „de mîine“, acum eleve de la clasa a XI-a - Sabina Fârtalã si Cristina Laios. Fetele i-au felicitat pe colegii „generatiei de azi“ si au promis cã vor merge pe urmele lor, considerîndu-i modele de urmat. „ÃŽn numele «generatiei de mîine», care sperãm sã se ridice la nivelul celei actuale, vã felicitãm si vã promitem sã atingem înãltimea generatiei de azi“, a spus una dintre viitoarele sefe de promotie din 2016.

Repere ale devotamentului

Desi nu era la primul astfel de curs festiv, emotiile au cuprins-o si pe profesoara Luminita Vîrlan, care alãturi de directorii adjuncti Dorel Haralamb si Grigorutã Dan Oniciuc a privit cu mare drag spre sala plinã. „Finalul fiecãrui an scolar, al fiecãrei promotii, creeazã un areal aparte, sufletesc, un cronotop specific în care cei îndrãgostiti de arta educatiei, elevi si profesori, intrã miraculos într-o altã dimensiune a existentei. Se naste un spirit care coloreazã de fiecare datã altfel atmosfera fiecãrui «sfîrsit». Se dezvoltã o manierã aparte de a comunica, un cult al cãrtii, un sfios deziderat al absolutului si un dialog real al ideilor; nostalgie a unui tip consolidat de intelectualitate.
Anul scolar 2014-2015 care a însemnat pentru Colegiul National Petru Rares împlinirea a 145 de existentã aduce acestei etape din economia anului de învãtãmînt trãinicia istoriei sale, dar si tumultul unui prezent ce-si cautã polemic identitatea. Ne-am strãduit sã confirmãm «Traditia prin Excelentã» si rezultatele acestei scoli au avut, si în acest an, rãsunetul performantelor care ne calificã drept o scoalã de elitã. Evaluarea ARACIP s-a finalizat cu obtinerea unui rezultat de maximã vizibilitate la nivel national: 17 calificative «Excelent» si 26 de calificative «Foarte bine». Rezultatele deosebite la olimpiadele scolare, la concursurile nationale, precum si parteneriatul cu Primãria Saint Raphael din Franta au demonstrat nu doar apetenta anvergurii de a fi dedicati studiului unei anumite discipline, ci si curajul abordãrilor, acuitatea spiritului critic. «Premiul de proiect», obtinut în Abu Dhabi, ne-a consacrat drept unici în spatiul comunitar european. De asemenea, s-a reluat o mai veche traditie a colegiului de a ne exprima artistic în diferite circumstante; astfel, noua trupã de artã dramaticã a tinerilor nostri elevi Catalogul cu teatru a invitat spectatori locali, dar si oaspeti din Franta, Austria, Polonia la jocul cu mãstile strãvezii, devenind cu totii, cu emotie si încîntare locuitorii temporari ai unui permanent spectacol. E cert, elevi si profesori, avem o pasiune comunã: cãrtile si studiul. Cel mai frumos gînd ar fi în acest context cel al lui J. Borges, care imagina Paradisul ca o imensã bibliotecã. Polemizînd cu acest simbol as întreba: si unde a ramas pomul vietii? E o întrebare cãreia, paradoxal, i-ar putea rãspunde doar cuvintele. Si astfel se ivesc, iarãsi, operele. E o alchimie secretã a existentei care se mistificã în carte si a cãrtii care evadeazã în real. Poate de aceea e atît de tentant pentru inteligenta în formare sã se apropie constant de biblioteci. Mã adresez generatiei Dumneavoastrã nu pentru cã «asa se cade» la finele anului scolar, ci pentru cã - profesor fiind - simt nevoia identificãrii unei minime coerente în vîrtejul pluralitãtii care e partitura fiecarei vieti. Stiti cã întotdeauna v-am stat alãturi într-un story - pe care l-am investit cu totii cu un imens prestigiu sentimental. Sînt constientã cã elevi, colegi sau pãrinti - iubim scoala indiferent de exasperãri si euforii, de prieteni, sau neprieteni, de frustrãri si izbînzi, de limpezimi sau confuzii sufletesti. ÃŽn numele acestui devotament dedicat scolii vã multumesc pentru dogma sãnãtoasã pe care vã întemeiati eforturile de a sluji cu realã competentã, talent moral si simt al datoriei - binele învãtãmîntului românesc!“, a declarat directorul Colegiului National Petru Rares, profesor Luminita Georgeta Vîrlan.
ÃŽn aplauzele colegilor si profesorilor, fiecare absolvent a rãspuns ultimului apel al dirigintelui, a fost felicitat, îmbrãtisat si „si-a luat zborul“, privind cu mîndrie pe Diploma de absolvent pe care, alãturi de numele sãu stãteau sigla Raresului si semnãturile dirigintelui si directorului. Exuberanta a pus stãpînire pe raresisti dupã momentul festiv al despãrtirii. Tratati ca niste oameni mari, au ciocnit o cupã de sampanie cu dascãlii lor, si-au multumit reciproc pentru frumosii ani de liceu si si-au fãgãduit un lucru: cã nu se vor uita niciodatã. Prezentãm în continuare

Clasa a XII-a A, diriginte - profesor Carmen Pughineanu

Adiaconitei Alexandra
Apetrei Andreea Beatrice
Botezatu Georgia
Chitu Horia-Octavian
Cojocaru Oana Teodora
Cosnitã Ioan Lucian
Covaliu Anca
Donciu Ioana Camelia
Grumeza Andrei
Iamandii Robert George
Ilie Ioana
Ionitã Iulia Petronela
Lungociu Elena Daniela
Manolachi Ioana
Mãzãrianu Dragos Andrei
Mitrea Raluca Florina
Neamtu Alexandra
Niculitã Stefan Rãzvan
Pavel Elena Raluca
Pintilie Oana Emanuela
Pîntea Ruben Otniel
Roman Diana
Sauciuc Andrei Cosmin
Spãtariu Andrei
Vasiliu Ioana
Vãduva Diana Alexandra
Vârlan Ioana Mãdãlina
Zaharia Teodor Florin

Clasa a XII-a B, diriginte - profesor Costicã Grigoriu

Balint Andreea Diana
Berbece Cristian
Boros Lucia Magdalena
Capelleanu Teodor Mihail
Ciobanu Otilia
Cucos Bianca Elena
Dascãlu Raluca Ioana
Dascãlu Titus Stefan
Gheorghiu Vlad
Jigãu Stefana Teodora
Melinte Sabina Ioana
Mocanu Maria Raluca
Moldovan Lavinia Ioana
Musat Elisabeta
Neacsu Ana Lavinia
Nechita Delia Diana
Pelin Radu Cristian
Rotaru Ana
Stîncescu Tudor
Toporãu Andreea Emiliana
Tigãnici Ioana Andreea
Tuculeanu Georgeana
Vancea Oana Georgiana
Vasiliu Cezar
Viziteu Andrei Dorin
Zamfirescu Diana
Zavada Maria Gabriela

Clasa a XII-a C, diriginte - profesor Gheorghe Grigoras Popa

Afrãsinei Adrian
Anghelus Dragos Anton
Apetrei Delia Andreea
Apopei Ana Maria Florina
Axinte Sandra Dumitrita
Balan Dan Stefan
Balus George Dan
Bãrbutã Stefan Cristian
Camarã Aida
Cãlin Eliza Maria
Chiper Andreea Bianca
Chiper Iulian
Chiriac Alexandru Teodor
Chistol Cãlin Stefan
Cîrjã Ionela
Diaconu Andrei
Ghindãoanu Ionut Iustin
Mihãilã Emilia Mihaela
Nutu Dumitrita
Oancea Lucian
Rotaru Teofil
Simion Sergiu Sorin
Stan Andreea Canada
Stan Andrei
Tutuianu Antonia Elena
Ungureanu Andreea

Clasa a XII-a D, diriginte - profesor Mihai Atudosiei

Agafitei Cosmin Vasile
Aioanei Georgiana
Asavei Elena
Barticel Maria Cosmina
Berejan Raluca Georgiana
Bortoae Darius Lucian
Ciocoiu Dana Ioana
Deaconu Loridiana Ioana
Enaru Ioana
Ghiurcã Roberta Mihaela
Grãpinoiu Stefan Severian
Herda Eliza Ioana
Hogea Mihai Octav
Iordache Larisa Elena
Luca Cristiana
Macarie Denisa Georgiana
Marc Ana Maria
Mares Iulia
Marin Rares Alexandru
Mihãilã Cristina Andreea
Munteanu Lenuta Ancuta
Muraru Simina Maria
Nastasã Rãzvan Petru
Nãforeanu Ionela Mãdãlina
Neacsu Mihai Ciprian
Pascariu Teodor
Popu George Florin
Ruginã Matei Nicolae
Socianu Anamaria
Stoica Iordana
Schiopu Iuliana Larisa
Soalã Raluca Elena
Versanu Elena

Clasa a XII-a E, diriginte - profesor Gheorghe Ciurãscu

Albu-Iacob Diana Alexandra
Andrei Mihai Adrian
Astancãi Maria Mãdãlina
Bob Ioan Evian
Ciocîrlan Maria-Raluca
Cojocaru Olivia
Cornea Sigrid Alexandra
Crîsmariu Emanuela Cãtãlina
Croitoriu Andreea Cãtãlina
Drãniceriu Mihaela
Dulhan Carmen Elena
Gãluscã Dan Stefan
Lalãu Dorel Nicolae
Lãcãtus Maria Alexandra
Maga Tudor
Matache Mihaela Geanina
Mihãilã Ioana Alexandra
Mihordea Dana Maria
Mina Cãlin Angelo
Oprea Matei
Paraschiv Teodora
Pãrãu Eliza Elena
Pãun Ana Cristina
Petrisor Eduard Constantin
Pîrlea Simina Livia
Popa Elena Teodora
Pricop Claudia Mãdãlina
Pughineanu Florin Iulian
Rãducu. Ioana
Rotaru-Vasiliu Raluca Ana Maria
Rusu Diana Georgiana
Savin Ioan Mircea
Sãndulache Denisa Andreea
Simon Tudor Cãlin
Tanasã Diana Elena
Toescu Emil Andrei

Clasa a XII-a F, diriginte - profesor Aida Ilie

Andrei Raluca Elena
Anghelus Maria Camelia
Asmãrãnducãi Mãdãlina
Atomei Elena Raluca
Avãdãnii Ana Cãtãlina
Baltã Roxana Ecaterina
Bilge Gabriela
Bogdan Elena Teofana
Bogza Andreea Dumitrita
Bordea Ramona Teodora
Bran Maria Mãdãlina
Bumbar Dimitrie Stelian
Burulea Gianina Nicoleta
Cadar Ana Maria
Cãrãusu Stefana
Chirilã Ana Miruna
Chirilianu Georgiana
Ciofoaia Sabina Georgiana
Crudu Iolanda Gabriela
Dumitru Andreea Mãdãlina
Focsãneanu Andreea Mãdãlina
Mãriei Alexandra Maria
Mihai Iulia Elena
Mirãutã Sabina Elena
Misãilã Alexandra
Nicutã Larisa Stefana
Nitu Anca
Paraschiv Ana Luciana
Postolache-Arimbrister Mãriuca
Rotariu Gheorghe Alexandru
Rotariu Andra Elena
Safta Mãdãlina Elena
Sîrbu Sandra Elena
Stanciu Mihai Iulian

Articol afisat de 3234 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(SIMONA TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective