Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2015
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 August 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dispute religioase de la o palmã de pãmînt

• la Sagna a izbucnit un mic rãzboi între ortodocsi si catolici • disputa a ajuns pînã si-n CL, trei consilieri fiind exclusi • o suprafatã de teren este la baza litigiului •


La Sagna a izbucnit un conflict religios, între localnicii de confesiune ortodoxã si cei catolici, întretinut de persoane care mai bine ar militeta pentru convietuire pasnicã. Este vorba despre un teren, apartinînd pînã acum cîtiva ani scolii, pe care se doreste a se ridica un azil de bãtrîni. Numai cã suprafata e rîvnitã atît de biserica ortodoxã, cît si de cea catolicã. Disputa cu pricina s-a soldat si cu victime politice. Trei dintre membrii CL: Gheorghe Ciobanu, Vasile Rãdãuceanu si Ludovic Ungureanu, pierzîndu-si calitatea de membri de partid si fiind exclusi si din forul legislativ. Liderul grupului de contestatari a devenit ex-consilierul Vasile Rãdãuceanu. „Ne-am trezit la un moment dat cu un proiect de hotãrîre de CL prin care suprafata de teren de lîngã biserica ortodoxã este datã reprezentantelor unui cult religios, care nu stim de unde provine si cine-l administreazã. Dacã despre acest proiect se stia din 2005-2006, cum se spune acum cã ar fi fost initiat, nu era normal ca în aproape 10 ani sã fie întrebati preotul paroh, Consiliul Parohial si enoriasii si sã li se spunã cã acolo se doreste înfiintarea unui asezãmînt social? Pun aceastã întrebare pentru cã în 2005 pãrintele Vasile Anghel solicita Inspectoratului Scolar acea suprafatã pentru construirea unui asezãmînt pentru persoane cu dizabilitãti. Este normal ca acum aceastã suprafatã sã fie datã Bisericii Catolice, fãrã ca Biserica Ortodoxã sã fie consultatã?“, a declarat Vasile Rãdãuceanu. Primarul Gheorghe Iacob afirmã faptul cã de ani de zile terenul scolii a reprezentat un motiv de disputã pentru multi din cei care puseserã ochii pe el.


Lot dupã lot, terenul e tot mai mic


Prima diminuare a terenului e legatã de atribuirea cãtre preotul ortodox al satului a unei suprafete pentru o casã. „ÃŽn septembrie 2011, prin hotãrîre de CL, s-a aprobat darea în folosintã gratuitã a 11.764 mp, aflati în inventarul bunurilor ce apartin domeniului privat al comunei. ÃŽn urmã cu ceva ani, în 1993 sau 1994, cînd a ars biserica veche din lemn, monument arhitectonic, a fost atribuit un lot din terenul scolii si pentru construirea bisericii noi. De fapt, dupã sfintirea acesteia a tot început diminuarea terenului scolii. Acolo, în mandatul altui primar, a obtinut un lot si colonelul Roman, sub motiv cã a donat bani de clopot bisericii. Dupã aceastã logicã toti cei care au donat sume bisericii ar fi trebuit sã primeascã cîte un lot de casã în grãdina scolii, dar asa ceva nu era posibil. Toatã disputa a pornit, de fapt, de la o adresã a preotului paroh Anghel, cãtre Inspectoratul Scolar, în 2003, care are si viza noastrã de accept, de principiu, de a i se atribui suprafata solicitatã de parohie. Acest lucru însã nu s-a mai întîmplat, pentru cã la ora respectivã legea nu permitea înstrãinarea unor astfel de terenuri. ÃŽntre timp, din punct de vedere legislativ, lucrurile s-au schimbat si la cererea Surorilor «Sfintei Providente Iasi» am hotãrît sã dãm suprafata amintitã în baza unei hotãrîri a CL, aprobatã inclusiv de consilierii care acum o contestã. Din 2011 în 2016 suprafata initialã a fost diminuatã la jumãtate, printr-o serie atribuiri de terenuri: 2.500 mp pentru locuintã preotului Vasile Anghel, care solicitase 6.000 mp. A urmat apoi atribuirea a douã loturi pentru doi cetãteni, cãrora li se luaserã, la schimb, suprafete similare pentru construirea bazinului de apã“, am aflat de la primarul Gheorghe Iacob.

Discriminare religioasã si denunt calomnios

De altfel, acesta regretã astãzi faptul cã nu a sustinut mai mult atribuirea unui lot pentru construirea unui muzeu de cãtre celebrul sculptor Pãduraru, fiu al satului. Atunci s-a tinut cont de dreptul de preemtiune la depunerea cererii. Un alt lot disputat este cel pe care functioneazã un atelier de tîmplãrie, care asigurã cîteva locuri de muncã si acesta „cui a lui Pepelea“ în aceastã disputã. „Proprietarul atelierului de tîmplãrie a solicitat vînzarea directã a terenului si a obtinut-o, tot pe bazã de preemptiune. S-a fãcut lotizare, cadastru si urmeazã perfectarea documentelor de vînzare directã“, spune alesul local. El a afirmatcã este afectat emotional de întreaga tevaturã, care îl pune în luminã proastã ca primar, ca pe un edil, care în timpul celor cinci mandate în care a fost ales de majoritatea cetãtenilor n-ar fi generat proiecte pentru comunitate, decît legate de concesionare, lucru absolut inexact. Rãdãuceanu, liderul contestatarilor, afirmã si el cã este dezgustat de toate actiunile politicianiste:. „Este revoltãtoare motivatia excluderii din CL: colegul Ludovic Ungureanu cã nu si-a plãtit cotizatia, noi cã n-am votat cum ne-a dictat partidul“. Cum se va încheia disputa este greu de prevãzut, tinînd cont de faptul cã interesele anura sînt mari în ceea ce priveste terenul care a apartinut scolii. Din pãcate, pe o legislatie incoerentã si adesea croitã politic, loturi importante de teren, din întreaga tarã, au ajuns în mîna unor grupuri de interese locale, care se luptã... Marele pãcat e cã într-o comunitate, în care pînã acum n-au apãrut dispute religioase, tocmai cei chemati sã asigure liniste învrãjbesc oamenii. „La Sagna, de sute de ani oamenii trãiesc în liniste, sînt cãsãtorii mixte. Anul acesta fiii preotului Anghel s-au cãsãtorit cu femei catolice. Si sã învrãjbesti oamenii... Cred cã voi depune plîngere pentru instigare la discriminare religioasã si denunt calomnios“, mai spune primarul Iacob.

Articol afisat de 1697 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective