Atentie! E vremea cînd tulburelul poate ucide
• pompierii atrag atentia cetãtenilor care preparã vin în gospodãrie sã tinã cont de o serie de sfaturi pentru a nu cãdea victime unor evenimente nedorite Cum toamna si-a intrat serios în drepturi, iar pietele au fost luate cu asalt de nemtenii în cãutare de struguri pentru vin, pompierii militari vin în sprijinul cetãtenilor cu o serie de sfaturi de prevenire menite sã-i fereascã de evenimente nedorite. „Avînd în vedere unele situatii de urgentã produse în anii anteriori, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Neamt atrage atentia asupra pericolului pe care îl poate aduce activitatea în incinte unde se preparã vinul. Pentru a evita cazurile de intoxicatie cu bioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, în vederea obtinerii vinului, vã recomandãm sã tineti cont de sfaturile specialistilor. Nu intrati în încãperi în care fierbe vinul, fãrã a asigura o ventilatie corespunzãtoare. Anuntati pe cineva cã veti intra într-o astfel de încãpere. Verificati cantitatea de oxigen din încãperea în care intrati. Cea mai simplã modalitate de a verifica prezenta acestuia într-o încãpere este prin aprinderea unei lumînãri. ÃŽn cazul în care se va stinge, înseamnã cã nu existã suficient oxigen. Sînt mai expusi la intoxicatia cu bioxid de carbon cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice. Nu intrati în încãperea în care existã deja o victimã pentru cã este posibil sã vã intoxicati si dumneavoastã. Cereti ajutor, folosind numãrul unic de urgentã 112, în orice astfel de situatie“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt.
În toamna anului trecut, un bãrbat din comuna Dulcesti a decedat, iar alte trei persoane, dintre care douã din satul Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, si una din Zãnesti, au fost intoxicate cu dioxid de carbon. Trebuie stiut faptul cã dioxidul de carbon este un gaz otrãvitor, fãrã miros sau gust, ceea ce face imposibilã detectarea de cãtre corpul uman.
|