Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Septembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un pietrean si amintirile sale

Un pietrean si amintirile sale

Cum i-a întîmpinat
pe sotii Ceausescu


• Constantin Munteanu împlineste, astãzi, 65 de ani, 58 dintre ei petrecîndu-i în ritm de dansuri populare • a fost instructor de dansuri pentru zeci de formatii din tot judetul timp de 42 de ani • a mers cu dansatorii prin 12 tãri, unde a cîstigat prestigioase premii • de douã ori, alãturi de dansatori, l-a întîmpinat pe Nicolae Ceausescu • instructorul îsi aminteste cu lux de amãnunte toate evenimentele la care a fost martor în lunga sa carierã artisticã •

Instructorul de dansuri populare Constantin Munteanu are 65 65 de ani. I-a împlinit azi. O vîrstã frumoasã, niste ani trãiti cum i-a plãcut si mai toti „bãtuti“ în sîrbe si hore, cãci de la sapte ani tot joacã si vrea sã o mai tinã asa, cît l-or mai ajuta puterile. Pensionarul pietrean vorbeste cu patos despre realizãrile sale, si are de ce, în domeniul artistic, pentru cã a reusit sã ducã dansul popular în cele mai îndepãrtate cãtune, i-a învãtat pe oameni sã joace, sã „strige“, sã culeagã aplauze pe scene din tarã si din strãinãtate. ÃŽsi aminteste cã de douã ori l-a întîmpinat pe Ceausescu cu pîine si sare, ori cu vinul „podgoriilor nemtene“. Nu i-au fost strãine aventurile prin strãinãtate, cînd mergea împreunã cu ansamblurile la diverse festivaluri. A trecut si prin nopti de emotie, cînd a aflat cã e chemat la „partid“, fãrã sã stie ce urmeazã sã i se întîmple, pentru ca în final sã afle cã fusese numit instructor de dansuri.

Cu prima partenerã a jucat opt ani

Constantin Munteanu s-a nãscut pe 30 septembrie 1950 si la 23 de ani a devenit profesor coregraf, dupã ce acumulase destulã experientã ca dansator. „Am început dansurile la vîrsta de sapte ani, în Piatra Neamt, la Vila Mãrioara, cum se numea pe atunci. Era pe locul unde se aflã acum magazinul Orion. Eu eram în clasa întîi si m-a luat profesorul Ene în formatie. Am dansat pînã în clasa a VIII-a cu aceeasi partenerã. Se numeste Anisoara Vasiliu. Era fiica singurului postas din Piatra Neamt si provenea dintr-o familie cu stare. Nu mai stiu nimic de ea, de ani de zile. Ne-am potrivit la dans si de aceea am format pereche atîtia ani. Dupã clasa a VIII-a am mers la Clubul Copiilor, apoi la Fabrica 8 Martie, la Casa de Culturã si dupã armatã, pe care am fãcut-o în perioada '70 - '72, am mers ca dansator la Ansamblul Firicelul de la Sãvinesti. ÃŽn '73 am mers pentru prima datã în strãinãtate cu dansurile. Am ajuns în Austria. Apoi am întemeiat prima formatie la Liceul Roznov, dupã care am mers instructor la Centrul de ÃŽndrumare a Formatiilor Artistice Piatra Neamt, la propunerea partidului. ÃŽn paralel lucram cu dansatorii din majoritatea comunelor din judet. Am fost instructor si la Casa de Culturã a Sindicatelor. ÃŽn '75 am vãzut Republica Federalã Germania, cu formatia comunei Viisoara. Am dansat în mai multe orase din Federalã, dupã care am mers în Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, în fosta Iugoslavie, Turcia, Grecia, Rusia, Olanda, Polonia. Am fãcut dansuri populare la toate liceele din judet, am pregãtit solisti de muzicã popularã si grupuri vocale la majoritatea scolilor generale din Piatra Neamt, Bicaz, Tîrgu Neamt si Roman. Din pãcate, în februarie s-au desfiintat niste posturi din învãtãmînt, inclusiv al meu, pe care îl detineam la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu. Acum, dacã se iveste vreo ocazie sã mai pregãtesc dansatori, nu o ratez!“, a povestit, cu un usor regret, sãrbãtoritul zilei de azi. Dupã '90, Constantin Munteanu a pus la punct ansamblul de dansuri la Forumul German din Piatra Neamt, la Asociatia Judeteanã a Surdo-Mutilor si la Asociatia Elenã din Piatra Neamt si Roman. Sustine cã îi plac toate dansurile populare, dar dacã e sã le nominalizeze pe cele mai dragi, specifice tinutului Neamtului, aminteste de Roata de la Dãmuc, Horoina si Sorcovãtul de la Rugionoasa, Corãghiasca, Ciobãnasul si Rata de la Gîrcina si de Bãtuta de la Tarcãu.

Primirile lui Ceausescu în judet

Constantin Munteanu l-a vãzut pentru prima datã pe Ceausescu în 1977, cînd a fost inauguratã Uzina Hidroelectricã Stejaru. „Am fãcut primirea pentru Nicolae si Elena Ceausescu si pentru sahinsahul Iranului, Mohamed Reza Patlavi Ariamel si a reginei Fara. Douã sãptãmîni mi-au trebuit ca sã le învãt numele si de atunci nu le-am mai uitat! Erau douã fete care purtau cîte o ploscã din care i-au poftit pe cei doi oaspeti sã guste vin, iar eu si un coleg, si noi cu cîte o ploscã, le-am servit pe femei. Trebuia sã zicem «Vã rugãm sã serviti din vinul podgoriilor noastre!». A doua primire i-am asigurat-o în calitate de instructor de dansuri, în '88. Erau însirati dansatorii, pe marginea drumului, de la spital si pînã la Hotel Ceahlãu, pe unde trecea Ceausescu. Dupã momentul de la Piatra Neamt a mers la Tîrgu Neamt , unde l-au asteptat circa o mie de oameni. Alte vremuri...“, a mai povestit pietreanul. Un om modest, la locul lui, care a vãzut si trãit multe. Si-n tarã, pe la nenumãratele festivaluri si concursuri la care a participat, si-n strãinãtate, acolo unde a ajuns pentru a face cunoscute frumusetea si autenticitatea folclorului românesc.

Articol afisat de 1685 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective