Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2015
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Octombrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

APA MAI IEFTINÃ, DECI SE POATE!

• pe baza unei propuneri a asociatiilor de proprietari din Piatra Neamt, guvernantii au decis sã scadã TVA la apã de la 20% la 9% • multi ani dupã Revolutie, apa nu a fost purtãtoare de taxã pe valoare adãugatã • apoi, în alti ani la rînd, Apa Serv a sustinut cã nu se poate reduce TVA •

Nemtenii au dat tonul uneia dintre cele mai importante mãsuri care se va pune în aplicare la nivel national: reducerea TVA la apã cu un procent de 11%. Teoretic, de peste douã luni, ne asteaptã o ieftinire importantã la pretul apei. Guvernul va modifica Codul Fiscal din nou, prin ordonantã de urgentã, pentru a reduce de la 1 ianuarie TVA la acest produs la 9%, de la 20%, cît este în prezent. De asemenea, va scãdea si impozitul pe dividende, ajungînd la 5%. Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ieri, cã TVA la apã va fi redusã de la începutul anului viitor, de la 20% la 9%, pentru tot consumul, atît casnic, cît si industrial, mãsura avînd un impact de 250 milioane de lei. Ministrul apreciazã cã în urma aplicãrii cotei reduse de TVA la apã, consumul va creste, iar preturile multor produse si servicii în economie vor scãdea. De asemenea, reducerea impozitului pe dividende la 5% se va aplica pentru sumele primite în 2016 aferente dividendelor realizate în acest an. Microintreprinderile vor avea plafoanele majorate de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, dar vor fi impozitate diferit, în functie de numãrul de angajati. Prin urmare, se pãstreazã impozitul pe venit de 3% pentru firmele fãrã angajati, dar scade la 2% dacã firma are un salariat si la 1% dacã angajeazã douã persoane. Facililitatea fiscalã este aplicatã pentru angajati cu normã întreagã sau cu fractie de normã, dar care cumuleazã împreunã o normã întreagã, iar salariatii trebuie pãstrati pentru o anumitã perioadã, fãrã discontinuitãti.

Apa Serv a sustinut tot timpul cã nu poate fi redusã TVA

Cererile de reducere a taxei pe valoare adãugatã au fost solicitate de cãtre nemteni de ani de zile, dar Compania Judeteanã Apa Serv a sustinut mereu cã cererea nu poate fi onoratã. În Piatra Neamt au existat si cîteva mitinguri ale cetãtenilor, care solicitau reducerea, chiar anularea TVA, dar rãspunsurile au fost negative de fiecare datã. Un fost prefect a trimis o adresã realizatã în urma unei astfel de manifestãri cãtre Guvernul României, iar ulterior a apãrut si un rãspuns, negativ. Premierul spunea în scrisoarea expediatã cãtre Piatra Neamt cã Uniunea Europeanã nu agreazã o astfel de mãsurã. Dupã cîteva luni, Guvernul condus de acelasi prim ministru vine cu alt rãspuns în fata natiunii si dã vestea bunã, cã va scãdea TVA. Alt solicitant vocal al reducerii TVA a fost ex-presedintele CJ Neamt Culitã Tãrâtã, care a cerut în nenumãrate rînduri asta, dar s-a prãpãdit în urmã cu aproape un an si nu a mai vãzut ideea sa materializatã.
Taxa pe valoare adãugatã a fost aplicatã la apã în urmã cu circa 15 ani, cînd furnizor în Piatra Neamt era Aqua Calor. Primul si cel mai potrivit la acea vreme sã atentioneze cã TVA-ul respectiv avea sã aducã mari deservicii sistemului, în directia îngrunãrii încasãrilor, era directorul general decedat în urmã cu aproape 12 ani, Vasile Stefãnescu. Spusele lui s-au adeverit, pentru cã pretul apei a tot crescut, de la an la an, si dupã el a atras si TVA, care si el a sporit, prin grija guvernantilor. Acum, dacã va fi redus la 9%, mai rãmîne o singurã grijã: sã nu creascã pretul apei brute. La momentul actual, Apa Serv factureazã apa rece cu 3,56 lei metru cub, iar canalul, cu 3,04.
Luni la rînd, de la începutul anului, compania a vrut sã ajusteze acest pret cu indicele de inflatie si sã ajungã apa brutã 3,60 lei pe metru cub, iar canalul - 3,08 lei lei metru cub. Desi diferenta nu era mare - niste unitãti de bani, autoritãtile judetene, prin vocea presedintelui CJ Constantin Iacoban si a vicelui Dan Manoliu s-au opus categoric sã avizeze majorarea ce purta numele oficial de „ajustare“.

Articol afisat de 1541 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective