Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2015
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PIETREAN, EROU MORT   ÎN IADUL DE FLÃCÃRI

PIETREAN, EROU MORT ÎN IADUL DE FLÃCÃRI

• doi pietreni au murit în incendiul de la clubul Colectiv • Adrian Ruginã si Constantin Ignat, doi tobosari apreciati, se aflau alãturi de amicii lor din trupa Goodbye to Gravity la lansarea ultimului album • iesit printre primii din club, Ruginã s-a întors pentru a veni în sprijinul celor prinsi în incendiu • nu a mai reusit sã iasã • „Am spus tuturor, fãrã sã stiu ceva, cã Adrian Ruginã, precum îl stiam, a rãmas sã ajute oamenii sã iasã din acel iad“, a postat pe internet Amalia Nãstase, fostã colegã de facultate cu Adrian • la Neamt, un control efectuat de ISU în cluburi si discoteci aratã cã siguranta lasã de dorit în astfel de spatii •

Iadul declansat în noaptea de vineri spre sîmbãtã în clubul bucurestean Colectiv a curmat si viata a doi nemteni. Adrian Ruginã, de 40 de ani si Costi Ignat, de 38 de ani si-au pierdut viata în urma incendiului soldat cu decesul a 29 de persoane (pînã asearã) si rãnirea a altor peste 160, din care cîteva zeci se aflã în stare criticã. Cei doi nemteni se cunosteau de ani buni, de pe vremea cînd au fãcut parte din trupa Teuton, înfiintatã la Piatra Neamt. Adrian Ruginã si Costi Ignat erau doi dintre cei mai apreciati tobosari nãscuti si formati la Piatra Neamt, avînd o activitate muzicalã de peste 20 de ani. Ambii se stabiliserã la Bucuresti dupã terminarea studiilor universitare. Vineri searã, cei doi au participat alãturi de alte cîteva sute de tineri la lansarea ultimului album al trupei Goodbye to Gravity, fiind buni amici cu membrii acesteia. Din nefericire si ei au avut aceeasi soartã ca a altor 27 de participanti, decedînd în incendiu. Despre Adrian Ruginã au apãrut mãrturii cutremurãtoare, el fiind catalogat drept un erou care s-a sacrificat pentru a salva cît mai multi tineri rãmasi captivi în clãdirea cuprinsã de flãcãri. Martorii au precizat cã a reusit sã iasã printre primii din club, însã s-a întors pentru a ajuta. Din pãcate, dupã ce a reusit sã evacueze mai multe persoane, Adrian nu a mai putut sã iasã si a murit ars de viu. A fost identificat la morgã de cãtre sotia sa.
Amalia Nãstase, fosta sotie a tenismenului Ilie Nãstase, l-a cunoscut pe Adrian Ruginã în facultate si au fost amici. „Am spus tuturor, fãrã sã stiu ceva, cã Adrian Ruginã, precum îl stiam, a rãmas sã ajute oamenii sã iasã din acel iad. Am înteles cã asa a fost... Sînt mîndrã cã te-am cunoscut! Eroul nostru, vei rãmîne mereu în inimile noastre...“, a postat Amalia pe contul de pe o paginã de socializare. Adrian Ruginã a absolvit Liceul Petru Rares în 1995, iar patru ani mai tîrziu finaliza studiile la Academia de Studii Economice Bucuresti. Niciodatã nu a renuntat la pasiunea sa, muzica. Era foarte cunosut în industria muzicalã pentru colaborãrile la evenimente mari precum Festivalul International de rock sau Cerbul de aur. Prietenii spun cã artistul urma sã semneze un contract cu firma German Quality.

„Of Doamne!“

Costi Ignat a rãmas si el în Bucuresti dupã finalizarea studiilor. Era cercetãtor la Institutul National de Cercetare pentru Sport, din cadrul Ministerului Tineretului si Sportului, iar în timpul liber activa ca tobosar în formatia Monarchy Band. „Institutul National de Cercetare pentru Sport anuntã cu durere trecerea în nefiintã, în evenimentul de vineri 30.10.2015 de la Clubul Colectiv, a dragului nostru coleg Constantin Ignat, un cercetãtor rebel care a pus pasiune în tot ceea ce a fãcut. Condoleante familiei!“, se aratã într-un comunicat al INCS. Paginile personale de pe site-urile de socializare ale celor doi nemteni abundã de mesaje de condoleante din partea amicilor, rudelor, a celor care i-au apreciat pentru tot ceea ce au fãcut în activitatea lor. „A iesit printre primii, s-a întors în infern, a salvat cel putin 5 persoane, dar nu s-a mai întors printre noi... Un erou... Dumnezeu sã îl odihneascã!“, este unul dintre mesajele postate pe pagina lui Adrian Ruginã. Nemteanul va fi înmormîntat în comuna Corbu, Harghita, acolo unde pãrintii locuiesc în prezent. Adi Beznã, cîntãret de muzicã folk, fost coleg cu cei doi nemteni în trupa Teuton, a postat mai multe mesaje pe pagina sa de pe o retea de socializare: „O veste grea, din pãcate! A murit un Om drag asearã în incendiul de la clubul din Bucuresti. Amintiri extraordinare mã leagã de el, de pe vremea cînd cîntam în Teuton. Dumnezeu sã te odihneascã, Adrian Ruginã!“. Dupã cîteva ore, Adi Beznã a aflat cã un alt fost membru al trupei si-a pierdut viata. „Of Doamne! Acum am aflat cã a murit si Costi Ignat! Omul cu care am împãrtit anii frumosi de rock cu trupa Teuton. Cu el si cu Adi Necula. Plîng ca un prost pentru prostiile altora. Dumnezeu sã te odihneascã prietene si îti multumesc pentru amintirile tineretii mele“. Si... „ca un fãcut al sortii, la INML, Adrian Ruginã e pe pozitia 17, iar Costi Ignat pe 18. Amîndoi din Piatra Neamt. Amîndoi doi extraordinari muzicieni. Amîndoi doi bateristi de exceptie. Amîndoi doi prieteni de care îmi era dor si cu care trebuia sã mã întîlnesc!“, a mai scris Beznã. Tragedia din clubul Colectiv a pornit, dupã cum aratã imaginile ce au fost fãcute publice, dar si mãrturiile martorilor, de la focul de artificii care trebuia sã marcheze sfîrsitul evenimentului. Scînteile au ajuns pe unul dintre stîlpii acoperiti cu bureti de antifonare, iar de aici calvarul. Focul s-a extins cu repeziciune, iar în mai putin de un minut a cuprins si tavanul acoperit cu lambriu din lemn de brad. Cei peste 300 de spectatori au încercat sã scape si s-au îmbulzit spre singura usã de iesire. Din pãcate, pentru 29 dintre ei a fost ultimul concert la care au asistat. Alte cîteva zeci de tineri se aflã în stare gravã în spitalele din Bucuresti, iar medicii sînt rezervati în ceea ce priveste sansele lor de supravietuire.

Nu-i a bine nici prin Neamt


Tragedia de la clubul Colectiv s-ar putea petrece si în Neamt. O coincidentã uimitoare a fãcut ca la sedinta Colegiului Prefectural, de zilele trecute, unul dintre subiecte sã fie tocmai bilantul activitãtilor de prevenire a incendiilor, efectuate în unitãti de turism si de agrement. O statisticã în care se însirau deficiente, nepãsarea patronilor de spatii în care ajunge lume multã, recomandãri despre cum trebuie procedat în caz de incendii a devenit extrem de importantã, dupã cazul petrecut în Capita. Respectiva statisticã, prezentatã de cãtre colonelul Ioan Niticã, sef al ISU Neamt, avea sã arate cã sînt si la noi discoteci, pensiuni, hoteluri si baruri în care cei ce intrã îsi asumã un risc. „Nu toate persoanele cu functii de conducere ale unitãtilor de turism cunosc si aplicã reglementãrile în domeniu, fapt pentru care, în unitãtile respective, continuã sã mai existe unele nereguli susceptibile de a provoca incendii, a pune în pericol siguranta persoanelor, a bunurilor sau a îngreuna actiunea de interventie în cazul unor situatii de urgentã. La cele sase controale de prevenire la cluburi si discoteci, principalele deficiente constatate se referã la reducerea dimensiunilor cãilor de evacuare prin amplasarea de garderobe si/sau aparate de cafea sau bãuturi rãcoritoare; nefunctionarea iluminatului de sigurantã pentru evacuare; nerealizarea unui sistem operativ de observare si anuntare a incendiului sau de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment; deteriorarea sau neasigurarea vizibilitãtii indicatoarelor de securitate la incendiu si neverificarea la termenele stabilite de producãtor a mijloacelor tehnice de aparare împotriva incendiilor“, se precizeazã în raportul înaintat prefectului Vlad Anghelutã. ÃŽn primul semestru din 2015, ISU Neamt a executat activitãti de prevenire la 60 de unitãti de turism si de agrement, din totalul de 282 de astfel de obiective clasificate. Au fost constatate 241 de încãlcãri ale legislatiei privind securitatea la incendiu, din care 140 au fost organizatorice, 24 legate de pregãtire, 13 au fost de naturã constructivã si 64 tehnice. Pe timpul controalelor au fost solutionate 22 de încãlcãri si s-au dat 33 de amenzi contraventionale. „ÃŽn urma desfãsurãrii controalelor, s-a constatat cã existã o serie de obiective care au fost puse în functiune fãrã obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. Pentru reducerea numãrului de astfel de obiective am propus Inspectoratului General pentru Situatii de Urgentã implicarea autoritãtilor nationale de acreditare în turism în vederea acordãrii clasificãrii turistice dupã obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu“, a declarat colonelul Niticã.

„Sã nu uitãm de incendiul care a mistuit Piata Centralã“

Constantin Iacoban, presedintele CJ Neamt, a declarat cã, fãrã a se putea compara limitele tragediei, un incendiu de dimensiuni colosale s-a petrecut si la Piatra Neamt: „Sã nu uitãm de incendiul care a mistuit Piata Centralã. Dacã ardeau oameni - Dumnezeu ne-a ferit de asa ceva - eram primii ca loc în care un spatiu public ar fi devenit crematoriu. La noi au ars mãrfuri de multe de milioane de lei si nimeni nu-i vinovat! Fãrã nici un repros direct, îmi exprim nemultumirea cã nu s-au gãsit vinovati si totusi atîta lume a avut de suferit! S-au bucurat unii cã s-au luat niste bani de la asiguratorul asiguratorului si acuma asteptãm pomana Companiei Nationale de Investitii, sã ne facã altã piatã. Dar nu plãteste nimeni pentru cã toti românii dau bani ca sã avem noi o nouã piatã, din fonduri publice! Cu focul nu e de joacã!“. Conducerea Primãriei Roman a anuntat cã, independent de tragedia de la Bucuresti, în perioada 15 august - 15 septembrie a verificat bar cu bar, pentru a vedea dacã autorizatiile de functionare corespund cerintelor. „Am demarat, prin Comitetul Local pentru Situatii de Urgentã, controale la toate unitãtile de alimentatie publicã. Ele au vizat si aspectul conformãrii în ceea ce priveste materialele de constructie si amenajãrile interioare, din punct de vedere al protectiei împotriva incendiilor. Atunci cînd am constatat cã anumite lucruri nu sînt în conformitate cu legislatia am dat termene de conformare. N-au existat decît douã asemenea situatii“, a declarat primarul Laurentiu Leoreanu.

Articol afisat de 2890 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, F. ORDEAN, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective