Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Decembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Clipe emotionante,  fratii de peste Prut  si parada militarã

Clipe emotionante, fratii de peste Prut si parada militarã

• timp de o orã, delegatia din Raionul Orhei a stat de vorbã cu reprezentati ai Consiliului Judetean despre „lucrurile care ne unesc“ • fratii si-au promis ajutor si vor „sã se tinã strîns de mînã, sã nu-i mai despartã nimeni“, dupã cum a propus un preot din delegatia de peste Prut • vicepresedinta Emilia Arcan a primit multumirile oaspetilor din Orhei, care au rãspuns invitatiei CJ de a petrece alãturi de nemteni Ziua Nationalã • parada militarã, care a avut loc în centrul orasului Piatra Neamt, a adunat cîteva mii de participanti •

O orã le-au trebuit românilor din Neamt si celor din Orhei pentru a „vorbi“ cu sufletul, pentru a-si face planuri, pentru a simti, încã o datã, chemarea sîngelui, iar dupã acel ceas plin de emotie, si-au fãgãduit sã facã fiecare ce poate, numai sã devinã toti o tarã. Asta s-a întîmplat, ieri, 1 decembrie, la Consiliul Judetean, unde vicepresedinta Emilia Arcan a primit, oficial, delegatia din Raionul Orhei, care a rãspuns invitatiei autoritãtilor, de a petrece alãturi de noi Ziua Nationalã. Dupã mai multe vizite în judet, la obiective culturale, muzee, mãnãstiri, marti, 1 decembrie, oaspetii din Orhei au fost primiti, înainte de parada militarã, la CJ. Vicepresedintei Emilia Arcan i s-au alãturat consilierii judeteni Gabriel Visan, Dionisie Dumitrascu, Mircea Pintilie, Radu Tudorel, Neculai Puscasu si Adrian Bourceanu. De asemenea, au fost prezenti prefectul Vlad Anghelutã si subprefectul Gheorghe Niculae. „Sîntem fericiti cã vã avem oaspeti si sper sã ne vedem de multe ori de acum încolo. Poporul român este în mare sãrbãtoare si pentru cã toti simtim româneste, iatã sîntem împreunã la un astfel de moment. ÃŽn numele Consiliului Judetean vã adresez cele mai alese urãri, sã vã bucurati în continuare de sedere plãcutã si sã reveniti cu drag pe meleagurile noastre!“, a declarat vicele Emilia Arcan. Apoi, pe rînd, oaspeti si gazde, au schimbat idei, opinii, au fãcut promisiuni legate de viitorul României si al Republicii Moldova. Presedintele Raionului Orhei, Tudor Golub, le-a multumit oficialitãtilor nemtene pentru toate disponibilitatea si ospitalitatea de care au dat dovadã de pe 28 noiembrie, cînd au ajuns la Piatra Neamt si a precizat cã se simte român în tara lui, în aceastã vizitã. Vicepresedintele Raionului Orhei, Sergiu Miron, a accentuat faptul cã românii de peste Prut simt cã apartin acestei natii de cînd se nasc, nu doar la astfel de zile de sãrbãtoare si a spus cã fiecare trebuie sã facã un pas spre valorificareaa ceea ce e comun românilor si moldovenilor, pentru cã asa vor simti sã sînt alãturi unii de altii.

„Moldova e un stat artificial, e fiul rãtãcitor care trebuie sã se întoarcã la tara mamã, la România!“

Consilierul Mircea Pintilie a transmis, prin prefect, un mesaj cãtre Guvernul României, prin care a anuntat dorinta fratilor de pe malurile Prutului de a se uni. „Românii adevãrati nu îsi lasã fratii si noi nu-i putem lãsa departe de tara lor“, a spus Mircea Pintilie. Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, a povestit cã el a cîstigat alegerile pentru cã le-a vorbit oamenilor, în campania electoralã, despre unirea cu România, despre integrarea în UE si despre istoria falsã a sovieticilor, de care au aflat, cîndva, copiii din Republica Moldova, cã România ar fi un dusman al lor. „Ajutati-ne sã ducem cartea româneascã peste Prut, sã o citeascã românii de acolo, sã se bucure de o sansã pe care nu au avut-o pînã acum! Moldova e un stat artificial, e fiul rãtãcitor care trebuie sã se întoarcã la tara mamã, la România!“, a fost mesajul emotionant al primarului moldovean. Au rãspuns acestei chemãri, prin declaratii optimiste, consilierii Neculai Puscasu, Adrian Bourceanu, Radu Tudorel, care au sustinut cã 1 decembrie trebuie sã devinã sãrbãtoarea românilor de pretutindeni, cã relatiile de colaborare trebuie intensificate, românii de peste Prut trebuie sã fie sprijiniti efectiv pentru a simti cã au frati de partea cealaltã si cã dotarea bibliotecilor din Republica Moldova cu carte româneascã va deveni o realitate. Apoi, la propunerea lui Radu Tudorel, s-a stabilit ca la Festivalul Traditiilor si Obiceiurilor de Anul Nou, de pe 17 decembrie, la Piatra Neamt sã fie prezentate si traditii de peste Prut, de cãtre o formatie de 10-15 persoane. Dupã aceste discursuri, oaspetii si gazdele s-au deplasat în centrul orasului, unde au asistat la o paradã militarã dedicatã zilei de 1 decembrie. „Sã ne tinem strîns de mînã, sã nu ne mai despartã nimeni!“, a spus, înainte de a iesi din sala unde a avut loc întîlnirea, pãrintele Sergiu Matei, de la Mitropolia Basarabiei în cadrul Patriarhiei Române, membru al Comisiei pentru problemele cultelor în cadrul Consiliului Raional Orhei. Apoi cu totii s-au bucurat de o paradã miliatarã de exceptie, ce a urmat discursului prefectului, care a relatat importanta zilei de ieri. Si pentru cã orice sãrbãtoare la români înseamnã multã voie bunã, eveniemntul s-a incheiat cu un spectacol pe cinste, asigurat de cãtre Ansamblul Floricicã de la Munte al Centrului pentru Culturã si Arte Carmen Saeculare.

O paradã care a meritat a fi urmãritã

Fatã de anii trecuti, cîteva mii de persoane, dupã unii vreo 2.000, chiar 3.000 conform altora, au tinut sã fie prezenti ieri, cu ocazia Zilei Nationale, la manifestãrile organizate în centrul orasului Piatra Neamt cu ocazia împlinirii a 97 de ani de la Marea Unire. Soarele, mai prietenos ca niciodatã în luna lui decembrie, chiar dacã rafalele de vînt nu puteau fi ignorate si o atmosferã mai specialã a fãcut ca multimea sã iasã din case si sã asiste la manifestãrile dedicate celei mai importante sãrbãtori a românilor. Cu mic cu mare, pietrenii, dar si cetãteni din alte localitãti, au ascultat discursurile oficialitãtilor, au urmãrit parada militarã a Batalionului 634 Infanterie Petrodava, Jandarmeriei Neamt, Politiei Neamt, Serviciului Român de Informatii, Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã si Politiei Locale Piatra Neamt. Drintre participanti, foarte multi au fost copii dotati cu stegulete tricolore pe care le-au fluturat atît în timpul cuvîntãrilor tinute de cãtre oficialitãti, dar mai ales în timpul paradei militare. Pe scena instalatã în fata parcului au urcat prefectul Vlad Anghelutã, vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, Emilia Arcan, sefii institutiilor subordonate MAI, precum si consilieri judeteni si locali. Conform protocolului, prefectul Vlad Anghelutã a primit raportul sefului Garnizoanei. A urmat un serviciu religios si discursul reprezentantului Guvernului în teritoriu dedicat Zilei Nationale a României. Unul dintrecele mai asteptate momente a fost parada militarã, cei prezenti urmãrind cu maximã atentie defilarea cadrelor militare din cadrul Batalionului 634 Infanterie Petrodava si a altor structuri militarizate. Tehnica de luptã, reprezentatã ieri de cîteva TAB-uri, camioane, autospecialele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt si autospecialele Politiei au fãcut, de asemenea, deliciul celor prezenti. Micutii, însotiti de cãtre pãrinti, nu au contenit cu întrebãrile, interesati fiind de absolut tot ce se desfãsura în fata lor si în special de autospecialele Armatei Române pe care cei mai multi dintre ei le-au vãzut pentru prima datã în viata lor. Ceea ce a atras atentia a fost multimea de copii, care la trecerea militarilor, îi copiau salutînd cu mîna la tîmplã.

Articol afisat de 1657 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective