Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2015
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Decembrie 2015
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primarul Ion Rotaru pe lungul drum si continua   zbatere pentru modernizarea Sanatoriului Bisericani

Primarul Ion Rotaru pe lungul drum si continua zbatere pentru modernizarea Sanatoriului Bisericani

Primarul de Alexandru cel Bun este unul dintre alesii nemteni care are cu ce se mîndri cînd e vorba despre realizãrile din unitatea administrativ teritorialã pe care o pãstoreste. Are scoli dichisite, drumuri bune, dispensare, un consiliu local care îl sustine si, nu în ultimul rînd, comunitatea care îl apreciazã. Ion Rotaru a învãtat administratie din lunga experientã ca ales local. A plecat din functia de primar al celui mai mare oras al judetului si a preluat frîiele uneia dintre cele mai atrãgãtoare comune nemtene. Cele cîteva sute de vile, case arãtoase si pensiuni cresc valoarea zonei pe care o vegheazã de sapte ani si jumãtate si de care vrea sã aibã grijã în continuare. A fãcut întelegere cu elevii din comunã cã îi sprijinã neconditionat, dacã îsi vãd de carte. Le face cadouri, le asigurã cele mai bune conditii de învãtat, iar scolile lor le bat pe multe dintre cele de oras. La Alexandru cel Bun, laboratoarele din unitãtile de învãtãmînt sînt dotate dupã ultimele standarde, iar cadrele didactice sînt stimate de primar. Ion Rotaru e convins cã nu poate face nimic singur, asa cã s-a înconjurat de specialisti, începînd de la colegii din primãrie, medicii din comunã si pînã la cadrele didactice, de pe mîna cãrora ies fii satului. Si cum vrea sã aibã lume bunã la Alexandru cel Bun, face tot ce îi stã în putere ca sã fie toatã lumea multumitã. Nu supãrã si nu e supãrat, pentru cã toti au înteles cã mai presus de orice e buna întelegere, stare generalã într-o comunã cu reale aspiratii europene. În acest articol prezentãm eforturile Primãriei Alexandru cel Bun, care s-a trezit cã trebuie sã se ocupe si de soarta Sanatoriului Bisericani, o unitate în care sînt internati anul cîteva mii de suferinzi. Totul a însemnat o continuã zbatere în cãutarea de fonduri pentru investitii, spiatalul avînd nevoie urgentã de ele. Si eforturile au meritat, pentru cã cele realizate la sanatoriu în ultimii ani fiind evidente.

Comuna Alexandru cel Bun, din judetul Neamt. este o comunitate ce numãrã 5. 833 de locuitori. Prin Hotãrîrea Guvernului României nr. 866/16.08.2002, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, aflat pe teritorul administrativ al localitãtii nemtene, trece din proprietatea Statului si administratia Ministerului Sãnãtãtii si Familiei în proprietatea publicã a comunei si administrarea Consiliului Local al Comunei Alexandru cel Bun, iar prin Ordonanta de Urgentã nr.86/2010 si Hotãrîrea Guvernului Românie nr. 529/2010 se transferã si managementul asistentei medicale cãtre autoritãtile administratiei publice locale. Clãdirile spitalului, provenind din vechile constructii ale Mãnãstirii Bisericani (realizate în perioada 1492-1909), partial reconstruite dupã 1909 (cînd se înfiinteazã Spitalul T.B.C.) si cu imobile noi în timpul Primului Rãzboi Mondial si pînã în 1930, se prezentau la data preluãrii, în 2002, cu numeroase probleme, inclusiv de stabilitate staticã. Ca o primã prioritate a fost accesat Programul privind diminuarea riscurilor în cazul producerii calamitãtilor naturale si pregãtirea pentru situatii de urgentã - Componenta B - Reducerea riscului seismic (program finantat de Guvernul României).
Proiectul intitulat Spitalul de Pneumo-Ftiziologie Bisericani - Interventii de Primã Urgentã la Constructii Vulnerabile si care Prezintã Pericol Public, cu o valoare de 3.091.890,81 lei (cu TVA inclus), reprezentînd etapa I de reabilitare, s-a finalizat la data de 19.11.2013. Acest program a cuprins numai lucrãri de consolidare fundatii si pereti. Toate fondurile necesare pentru tîmplãrie, usi si ferestre, refacere instalatii, finisaje interioare si învelitori nu au fost cuprinse în proiect.

Sume alocate:


1. Compania Nationalã de Investitii - Programul de reabilitare - interventii de primã urgentã la Sanatoriul Bisericani corp A - 1.000.000 euro.
2. Ministerul Mediului prin Administratia Fondului de Mediu - Program de solutii alternative cu surse regenerabile pentru Spitalul Bisericani, valoare de 300.000 euro (apã caldã obtinutã cu panouri solare si pompe cu schimbãtoare de cãldurã în plãci).
3. Ministerul Sãnãtãtii - Dotare cu aparaturã medicalã (aparat rediologie fix, aparat radiologic mobil, monitoare pacienti, analizor hematologie, analizor determinãri imunologice, fibrobronhoscop, linie video endoscoape autofluorescentã, spirometru, aparat pentru testarea ventilatiei pulmonare) pentru Spitalul de Pneumo-Ftiziologie Bisericani - 500.000 euro.
4. Consiliul Judetean Neamt - 400.000 de euro la diverse programe de investitii lift, generator etc.
5. Primãria si Consiliul Local al comunei Alexandru cel Bun - 220.000 de euro care reprezintã contributia obligatorie de 10% din valoarea investitiilor. În anul 2014 au fost internati în acest spital un numãr de 4.574 pacienti, din care: 1.968 acuti, 1.361 cronici, 153 paliativ, 122 recuperare, 970 spitalizare de zi. Personalul unitãtii sanitare este format din: 12 doctori, 7 rezidenti, 1 farmacist, 2 biologi, 1 chinetoterapeut, 71 asistenti medicali, 58 de infirmiere si ingrijitoare, 40 - personal administrativ (paznici, bucãtarese etc). Altfel spus, un total de192 de cadre medicale si personal administrativ, care se ocupã anual de cîteva mii de bolnavi, care provin din aprope toatã Moldova.

„Multumesc tuturor celor care ne-au ajutat sã realizam aceste actiuni de suflet pentru oameni, respectiv modernizarea întregului complex spitalicesc de la Bisericani“

De cînd a preluat spitalul, administratia din Alexandru cel Bun a trecut prin momente critice, cauza fiind lipsa fondurilor pentru investitiile extrem de necesare la sanatoriu. Primarul Ion Rotaru chiar spunea la un moment dat: „numai Dumnezeu stie cîte drumuri am fãcut pe la Bucuresti, pe la ministere si la cîte usi am bãtut pentru a obtine bani“. Si, încet, încet, lucruruile au început sã se miste, obtinîndu-se finantãri pentru reabilitatrea pavilioanelor, dotãri tehnice si medicale. „Multumesc tuturor celor care ne-au ajutat sã realizam aceste actiuni de suflet pentru oameni, respectiv modernizarea întregului complex spitalicesc de la Bisericani. Demersurile au pornit în anul 2009, cînd la conducerea Consiliului Judetean Neamt se afla profesorul Vasile Pruteanu iar împreunã cu doamna Elena Udrea am realizat primii pasi. Primii dar esentiali în dezvoltarea serviciilor spitalicesti. O altã etapã a demarat în anul 2015, promotorii de facto fiind deputatii Ioan Munteanu si Ionel Arsene, care s-au implicat si au sensibilizat administratia României, reprezentatã de premierul Victor Ponta si ministrul Sãnãtãtii, domnul Banicioiu. La inaugurarea din 2016 vor fi invitate toate persoanele susmentionate, dar am o rezervã. Nu îi voi invita pe parlamentarii Colegiului electoral din care face parte comuna noastrã. Mai aduc multumiri unor consilieri judeteni, precum si domnului presedinte Constantin Iacoban, care ne-au sprijinit în promovarea proiectelor si a intentiilor noastre“, a declarat Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun. De la directorul unitãtii sanitare am aflat cã, în prezent, se oferã bolnavilor un act medical de calitate.
„Investitiile realizate în ultimii sase ani au schimbat radical conditiile de la Spitalul Bisericani, acum oferindu-se pacientilor servicii decente de spitalizare si servicii medicale la standarde europene. Nu uit douã aspecte esentiale. ÃŽn primul rînd, la Bisericani este o unitate spitaliceascã mamut, care, printr-un ordin al guvernului, a ajuns în administrarea Consiliului Local al comunei Alexandru cel Bun. De atunci si pînã astãzi, eforturile domnului primar Ion Rotaru, ale celor care ne-au sprijinit, s-au soldat cu o modernizare radicalã si schimbarea totalã a conditiilor de la sanatoriu“, ne-a declarat dipl. ing. Emilia Ciobanu, managerul Spitalului de Pneumo-Ftiziologie Bisericani.

Lift, generator, canalizare

Pe 27 februarie anul acesta, primarul Rotaru si managerul sanatoriului au invitat presa si o parte a consilierilor judeteni la sanatoriu, anuntînd finalizarea a douã investitii. Era vorba despre un lift pentru pacientii adusi cu targa, o facilitate care n-a mai existat vreodatã în unitate si un generator, care atunci cînd au loc întreruperile de curent acoperã necesarul de energie pentru tot spitalul. „Mai sînt destule de fãcut la Bisericani, dar multe s-au fãcut deja. La bisericã, monument istoric de pe vremea lui Stefan cel Mare, trebuie sã facem o interventie de urgentã si la interior, si la exterior. Trebuie întãrite zidurile“, spunea primarul. Trebuie spus cã anul trecut si în 2015, Consiliul judetean a alocat pentru Spitalul Bisericani 4,5 milioane de lei, bani cu care s-au achizitionat liftul, generatorul si s-au plãtit niste lucrãri de santier. De ajutor s-a dovedit si primarul de Tasca, Alexandru Drãgan, care a directionat cãtre Bisericani 30 de tone de balast, care a fost folosit la zidãrit. Directorul Emilia Ciobanu sustinea cã spitalul avea un generator vechi de vreo 60 de ani, care nu mai functiona cam de un an si jumãtate si nici nu mai existã piese de schimb: „Ne era extrem de necesar generatorul pentru cã se întîmplã des sã cadã curentul si nu e usor lucru ca în miez de noapte un spital sã rãmînã în întuneric, fãrã posibilitatea de a asigura oxigen în instalatii si fiind nevoiti sã ducem tuburile la capul pacientului. Si ca fãcut, aceste pene de curent se înregistreazã în special noaptea. Acum am depãsit aceastã fazã. Ne bucurãm nespus cã avem si liftul“. Sanatoriul Bisericani va avea canalizare, dupã ani de zile în care apele uzate ale acestei unitãti sanitare au fost evacuate impropriu. Pe 18 octombrie 2014, presedintele Administratiei Fondului de Mediu semna cu primarul Ion Rotaru, în prezenta autoritãtilor judetene nemtene, contractul de finantare a proiectului în baza cãruia se va asigura canalizarea în zona respectivã. Prin realizarea acestuia, judetul scapã de una dintre cele mai grave probleme, cea a lipsei canalizãrii la un spital. Lucrarea este prevãzutã a fi terminatã în 2016. „Vreau sã le multumesc celor care au fost de acord cu implementarea acestui proiect. Prin el vom rezolva mai multe probleme care privesc nu doar comuna Alexandru cel Bun, ci tot judetul. ÃŽn primul rînd, va exista canalizare pentru Spitalul Bisericani si pentru toate constructiile - vile, hoteluri, locuinte particulare - din zonele Bistrita, Plopusor si Ursuleti. ÃŽn acest fel vom putea respecta directivele europene în ceea ce priveste legislatia din domeniul protectiei mediului. De patru ani asteptãm semnarea acestui proiect. Bine cã s-a rezolvat cu finantarea si cã vor fi curate în final cele douã surse de apã care alimenteazã circa o treime din populatia judetului Neamt“, ne spunea alesul local de la Alexandru cel Bun.

Articol afisat de 1415 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective