Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

A „împrumutat“ din vesnicia Ceahlãului

• traiul pe Valea Bistritei, la poale de Ceahlãu, desi aspru, pare sã priascã localnicilor • recent, Maria Coman, o munteancã din Borca a împlinit 100 de ani • centanara are cinci copii, 11 nepoti, cel mai mare de 55 de ani, iar cel mai mic de 6 ani, 11 strãnepoti si cinci strã-strãnepoti • „Sînt bucuroasã cã am copii sãnãtosi, gospodari si nepoti multi si destepti“, a povestit tanti Maria •

Ceahlãul si Valea Bistritei au, se vede treaba, un rol însemnat în sãnãtatea si viata celor ce-si duc traiul în vecinãtatea lor. Afirmatia este sustinutã de numãrul relativ mare de oameni care au atins de-a lungul timpului si chiar depãsit vîrsta de 100 de ani. Din suita centenarilor nu putem trece cu vederea pe douã dintre recentele aniversate, Maria Rãducanu din Bicaz, cu cei 103 ani ai sãi, si Maria Coman din Borca, cu cei fix 100 de ani împliniti înainte de Sãrbãtorile de iarnã. Dacã despre mãtusa Maria Rãducanu am tot scris de la o 100 de ani încoace, bãtrînica deschizîndu-si cu generozitate sufletul opiniunii publice prin intermediul Monitorului, despre munteanca Maria Coman, ce locuieste pe Sabasa, la o azvîrliturã de bãt de Crucea Talienilor, ne face plãcere sã spunem cîte ceva cu acest prilej. „Ne mîndrim cu existenta ei printre noi. Este o femeie simplã, dar cu o personalitate puternicã. O cunosc de 45 de ani, are cinci copii, un bãiat si patru fete, 11 nepoti, cel mai mare de 55 de ani, iar cel mai mic de 6 ani, 11 strãnepoti si cinci strã-strãnepoti, ultimul vãzînd lumina zilei la cîteva zile de la aniversarea centenarului. Dacã fetele sînt gospodine de marcã ale comunei, fiul, Costel, a urmat cariera de silvicultor a tatãlui, dar la un nivel superior, aceea de inginer, la Ocolul Silvic Brosteni, Suceava. Vîrsta centenarã a doamnei Maria a fost cel mai sigur mostenitã genetic de la strãbunica sa, care a atins etatea de 113 ani“, a povestit Ovidiu Nitã, primarul comunei Borca, de altfel, cel care a tinut sã fie alãturi de sãrbãtoritã si rudele acesteia cu prilejul aniversãrii venerabilei vîrste de 100 de ani, înmînîdu-i cu aceastã ocazie o diplomã de onoare, un cos cu flori, un tort si un premiu, însemnînd o sumã modicã de bani. Desi emotionatã, la prezenta oaspetelui oficial, bãtrîna nu s-a pierdut în discutiile purtate cu primarul, pãstrîndu-si lucidatea, vioiciunea si coerenta. La aniversare s-au adunat majoritatea urmasilor, inclusiv feciorul, care avea sã ne povestescã cîte ceva din existenta familie, mai cu seamã a pãrintilor.

„Dumnezeu m-a ajutat sã fac suta de ani“

„Tata a fost un om aspru, poate si din cauza celor sase ani de rãzboi si prizionerat, dar asta a fãcut sã ajungem oameni gospodari si cu credintã în Dumnezeu. De altfel, pe mama a tinut-o în viatã rugãciunea, postul si munca. Si astãzi mai citeste cãrtile de rugãciune. Dacã e sã privim în urmã, viata ei n-a fost dintre cele mai usoare. Primul sot s-a pierdut în rãzboi, iar cel de-al doilea, care nu mai este, de fapt tatãl meu bun, asa cum am spus, a trecut la rîndu-i prin acelasi iad, numai cã a fost ceva mai norocos. S-a întors acasã de pe front si dupã cîtiva ani, a fãcut prin cãsãtorie casã bunã cu mama, aducînd pe lume trei copii printre care si pe mine. Revenind la mama, este încã bine, desi a cãlcat în cea de-a doua sutã de ani. ÃŽsi aduce singurã cîteva lemne de afarã, o gãletusã cu apã si-si face singurã cîte ceva de mîncare. Este bucuroasã cã în familia noastrã a apãrut recent si un nou strã-strãnepot, cel de-al cincilea“, a povestit inginerul Costel Coman, care desi locuieste în Brosteni, vine des la Borca, pentru a-i trece mamei pragul si a-i cãuta de grijã. „Dumnezeu m-a ajutat sã fac suta de ani. Sînt bucuroasã cã am copii sãnãtosi, gospodari si nepoti multi si destepti“, a povestit tanti Maria, fericitã nevoie mare cã de ziua ei îi cãlcase pragul însãsi primarul comunei si majoritatea membrilor familiei despre care avea doar vorbe de laudã. „ÃŽl stiu pe primar de cînd era copil. Acum este un bãrbat voinic, bun gospodar. Sã-i dea Dumnezeu sãnãtate!“, a spus femeia peste chipul cãreia vremea brãzdase unele urme, dar nu îndeajuns de adînci, ca sã-i trãdeze vîrsta.

Multe i-a fost sã trãiascã

Vãduvã de veteran de rãzboi, mamã a cinci copii, cu zeci de nepoti, strãnepoti si strã-strãnepoti în jurul sãu, familie cu oameni gospodari realizati, functie de vremi si vremuri, decanul de vîrstã al Vãii Sabasei, loc cãlcat de Vitoria Lipan în cãutarea dreptãtii, poate fi socotit fãrã rezerve cronicarul în viatã al secolului trecut si primului deceniu al secolului XXI. Soarta i-a hãrãzit sã treacã prin întreaga perioadã interbelicã, prin cea de-a doua conflagratie mondialã, prin foametea din 47, prin perioada comunistã, sã afle ceea ce presupunea viata cotidianã la Domeniul Coroanei Borca si sã prindã si schimbarea din 90. Dar evenimentul care i-a schimbat fundamental viata a fost rãzboiul, fiindcã n-a fost deloc usor sã rãmîi singurã cu doi copii mici, mai apoi vãduvã si cînd credeai cã viata nu-ti mai poate oferi vreo sansã s-o iei de la capãt, cu un alt om, cu care sã mai faci trei copii, sã tii gospodãria si sã dai mai apoi comunitãtii viitori gospodari. Gîndul în astfel de cazuri, ne duce la tãria si vesnicia stîncilor din jur. Afirmam la începutul articolului cã Valea Muntelui a fãcut ca multi dintre trãitori sã treacã pragul celor 100 de ani, împrumutînd parcã ceva din tãria si vesnicia muntelui Ceahlãu si a Bistritei. Pentru a fi convingãtor, as aminti cîteva nume, precum Ilie Tutuianu din Borca, Natalia Chiorbeja din Farcasa, Pantelimon Dumitresei din Ceahlãu, Maria Rãducanu si Maria Costin din Bicaz, ca sã spun doar numele celor care au fãcut subiectul unor reportaje ale cotidianului Monitorul de Neamt. Cît le priveste pe cele douã Mãrii, Coman din Borca si Rãducanu din Bicaz, Dumnezeu sã le tinã în viatã, pentru noi fiind adevãrate modele demne de urmat.

Articol afisat de 1562 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective