Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2016
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Februarie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pîngãraþi ºi Vaduri, ambele lacuri cu clostridii

• apariþia bacteriei în cele douã acumulãri face obiectul unui studiu de care se vor ocupa cei de la Apele Române, care administreazã lacurile • pînã la dispariþia bacteriei, municipiul Piatra Neamþ ºi multe comune învecinate rãmîn alimentate cu apã din captarea de adîncime de la Vaduri •

Problema potabilitãþii apei din lacurile Pîngãraþi ºi Vaduri rãmîne în continuare o provocare pentru mulþi specialiºti, care se confruntã cu bacteria Clostridium perfrigens, despre care nimeni nu ºtie sigur de unde a apãrut. Pentru identificarea sursei, zilnic se recolteazã probe de apã din cele douã lacuri declarate oficial ca avînd problema ºi investigaþiile s-au extins ºi în amonte de ele, reprezentanþii Comitetului Judeþean pentru Situaþii de Urgenþã aºteptînd cu mare interes rezultatele privind existenþa bacteriei mai la deal de cele douã acumulãri. Subprefectul Gheorghe Neculae a condus o ședințã de lucru a Grupului de suport tehnic formatã din reprezentanții GNM Neamț, DSP Neamț, SGA Neamț, ISU Neamț și Hidroelectrica Neamț, în care s-a fãcut referire la faptul cã analizele zilnice ale apei potabile, luate în punctele de mãsurare de pe tot teritoriul municipiului Piatra Neamț (realizate atît de cãtre DSP cît și de cãtre laboratorul ApaServ), au evidențiat cã aceasta este potabilã, fãrã riscuri pentru cetãțeni, bacteria Clostridium perfringens nefiind prezentã (valoarea determinãrii 0,00 conform SREN ISO 26461-2/2002 – calitatea apei).
Asigurarea apei potabile pentru cetãțenii din municipiul Piatra Neamț și celelalte localitãți alimentate din același sistem se face din captarea Vaduri, sursã de adîncime. Nu sînt probleme privind asigurarea debitelor de apã potabilã la populație. Hidroelectrica continuã acțiunea de curãțare a luciului de apã al acumulãrilor din administrarea sa. Stația de tratare apã potabilã Bîtca Doamnei este funcționalã tehnologic. Controalele în echoipe mixte, dispuse de membrii CJSU imediat dupã apariþia problemei, continuã zilnic și vor fi completate cu prezența și a altor reprezentanți de la instituții ce pot sprijini aceste acțiuni.
Cauza apariției bacteriei în apa lacurilor Bîtca Doamnei, Vaduri și Pîngãrați va face obiectul unui studiu ce se va realiza prin grija Apelor Române, conform Hotãrîrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgențã.
Conform studiilor de specialitate, bacteria Clostridium perfringens este prezentã în toate mediile (apã, sol, tractul digestiv al animalelor etc.) și ca atare, cea mai bunã mãsurã pentru a reduce impactul acesteia asupra surselor de apã este aceea ca fiecare comunitate și fiecare cetãțean în parte sã respecte normele de depozitare a gunoiului, de eliminare în sistem controlat a apelor menajere și a cadavrelor de animale.

Articol afisat de 2024 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective