Clostridiile curg gîrlã pe Bistrita
• bacteria Clostridium perfringens este prezentã pe rîul Bistrita pînã la limita cu judetul Suceava • medicii recomandã fierberea apei, mai ales cea din alimentãrile familiale, unde nu se face clorinarea în sistem centralizat • Prefectura Neamt a remis presei la începutul sãptãmînii un nou comunicat în care se arãta ceea ce se stia încã de sãptãmîna trecutã referitor la bacteria Clostridium perfringens. Acest microorganism este prezent si „zburdã“ în toate lacurile de acumulare din amonte de Piatra Neamt si pe cursul rîului Bistrita, pînã la Borca. „Vã aducem la cunostintã ultimele rezultate ale analizelor probelor recoltate de cãtre Directia de Sãnãtate Publicã Neamt, din data de 22 februarie. Localitatea Lunca - comuna Borca (rîul Bistrita) - valoare analizã pentru Clostridium perfringens - 270 ufc/100ml; localitatea Topoliceni - comuna Poiana Teiului, - valoare analizã pentru Clostridium perfringens - 280 ufc/ml“, se aratã în informarea Prefecturii. Nu s-au mai dat valorile din acumulãrile Bîtca Doamnei, Pîngarati, si Izvorul Muntelui, care sãptãmîna trecutã (15-19 februarie), erau de 68 ufc (unitãti formatoare de colonii/100 ml); 140 ufc/ml, respectiv 46 ufc/ ml în lacul de la Bicaz. Comparînd ce era în intervalul amintit mai sus la Topoliceni - 231 ufc/100ml - cu analiza de luni - 280ufc/ml, rezultã o crestere a indicatorului la bacteria Clostridium perfringens. Dacã n-ar fi probleme cu infestarea apei, valoarea ar trebui sã fie zero. De la Prefecturã s-a mai transmis cã, în continuare, se actioneazã conform mãsurilor stabilite prin Hotãrîrea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã nr. 1 din 03.02.2016 privind mãsurile pentru asigurarea calitãtii apei din Lacul Bîtca Doamnei, în sensul cã se asigurã apã pentru Piatra Neamt si comunele învecinate din captarea de adîncime de la Vaduri, iar în amonte de Bîtca încã se mai cautã sursele care ar putea duce la contaminarea apei. O ipotezã este si aceea cã clostridiile ar putea veni din judetul Suceava, dar nu se cunoaste exact sursa lor. Si Directia de Sãnãtate Publicã a transmis un comunicat, „subiectul“ fiind bacteria care a pus pe jar autoritãtile.
Despre bacterie
Bacteriile din genul Clostridium sînt în totalitate anaerobe, în marea lor majoritate mobile, iar sporul lor (forma de rezistentã a bacteriei) depãseste în diametrul transversal pe cel al celulei vegetative (forma care asigurã înmultirea bacteriei). Formele vegetatice nu prezintã o rezistentã particularã fatã de diversi factori fizici si chimici, acestea fiind distruse în 15 minute la 63-65 de grade Celsius, sporii în schimb, rezistã la temperaturi mult mai ridicate. La om si animale se gãseste în mod natural, fãrã a provoca semene si simptome de boalã, pe piele, mucoase si 100% în continutul intestinal. Clostridium perfringens este cel mai rãspîndit din genul Clostridium, care poate provoca infectii la om, are o rãspîndire universalã, se gãseste în orice mediu (sol, apã, aer, pe orice suprafatã, în orice aliment care nu a fost sterilizat). Fiind o bacterie anaerobã, la o fîntînã corect construitã (apa provine dintr-o pînzã freaticã de adîncime, adicã din cel putin al doilea strat al pînzei freatice, la o distantã de mãcar zece metri de sursele de contaminare - latrine, sãlasuri pentru cresterea animalelor, abatoare, ferme, statii de epurare) si corect utilizatã (curãtatã la un an, dezinfectatã, cu capac), nu poate fi contaminatã cu Clostridium perfringens. Dacã nu sînt respectate conditiile de construire si utilizare, apa de fîntînã poate fi contaminatã. Bacteriile în formã vegetativã sînt distruse la temperaturi cu 10-15 grade C mai mari decît temperatura lor maximã de dezvoltare. Majoritatea bacteriilor, în formele vegetative, mor în timp de 10 minute, la 50-60 de grade Celsius. Sporii bacterieni, cei mai multi, sînt distrusi în 10 minute la 100 de grade C. Deci fierberea cel putin 10 minute a apei duce la distrugerea Clostridium perfringens, atît în forma vegetativã, cît si în forma sporulatã. La instalatiile mici, fîntîni cu hidrofor, puturi familiale, bazine, se recomandã clorinarea apei la sursã, dupã prealabila curãtire, periodic, la 6-12 luni, fieberea apei cel putin 10 minute si montarea la robinet a unui filtru osmotic, care distruge în proportie de 99% bacteriile si virusurile.
|