Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Martie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un pont dat la cismea

Un pont dat la cismea

• cu prilejul unei documentãri pentru un articol, un pietrean ne-a dat un pont • în plinã crizã a apei dupã avaria de la magistrala de alimentare a orasului Piatra Neamt, printr-o teavã se deversa o imensã cantitate de apã în albia Cuiejdiului • verificînd cele aflate, am constatat cã situatia era realã, joi si vineri, 11/12 martie, petrecîndu-se toate acestea • De cînd s-a dispus ca apa sã fie pur si simplu aruncatã în albia Cuiejdiului? Cine a luat aceastã decizie? Care a fost motivul sau motivele ce au stat la baza hotãrîrii? Ce cantitate de apã s-a deversat în Cuiejdi? - sînt doar cîteva întrebãri pe care le adresãm sefilor de la Apa Serv •

Vineri, 11 martie 2016. Pe drumul ce duce la barajul de la Bîtca Doamnei sirul de masini parcate pe dreapta începe din coama dealului, în dreptul portii pe unde se intrã în curtea bisericii de Peste Vale, asa cum mai e cunoscutã zona. O luãm la pas prin ploaia rece si iritantã spre cismeaua de unde pietrenii i-au apã de ani de zile deoarece ar fi mult mai bunã decît cea de la robinet. Dar motivul aglomeratiei din respectiva zi era altul: eram în plinã crizã a apei potabile în Piatra Neamt, dupã ce miercuri, 9 martie, o avarie majorã afectase magistrala de alimentare a urbei. Oameni buluc, fiecare cu cel putin opt-zece bidoane, stau la coadã pentru a-si face rezerve de apã si discutã, evident, despre situatia creatã de defectiunea apãrutã în „curtea“ Companiei Apa Serv. Care firmã a manageriat extrem de prost situatia, termenele avansate pentru remediere nefiind respectate. Ploia si ziua mohorîtã agitã spiritele, mai ales cînd ne apucãm sã facem fotografii si lumea aflã cã a venit „presa“. „Scrieti!, Scrieti! ÃŽntrebati-i pe sefii de la Apa Serv pe ce s-au bazat cînd au spus cã dau drumul la apã de ieri si azi-i vineri si tot nu curge. ÃŽn astfel de situatii aratã dacã-s capabili sau nu. Stiu doar sã ne someze sã plãtim facturile, iar dacã într-un bloc se adunã restante de la cîtiva rãi platnici opresc furnizarea chiar dacã majoritatea e la zi. Proastã socotealã!“, spune cineva din multime, aprobat de ceilalti cu alte si alte vorbe nu prea plãcute la adresa conducerii societãtii amintite. Atmosfera este destinsã de un pietrean care zice cã din cauza apei s-a certat rãu cu nevasta: „M-a prins, ieri, vremea fãrã pic de apã în casã si pe searã am iesit sã cumpãr, plus cã trebuia musai sã merg la toaletã. Asa cã am intrat si într-un bar de lîngã magazin. Acasã, sotia foc pe mine si dã-i scandal, vorbe grele... Stãtusem vreo douã ceasuri la cîrciumã. Asa se întîmplã mereu, exact cînd nu trebuie te întîlnesti cu unul, cu altul...“. Apoi, unul dintre cei ce se pregãteau sã se aseze la coadã ne dã un pont. Lîngã podul rutier de la Pietricica, dintr-o teavã curge apã cu nemiluita în albia Cuiejdiului. Pontul devine apoi certitudine cînd pietreanu ne aratã o probã indubutabilã - o fotografie realizatã cu telefonul joi, în plinã crizã a apei.

Un sofer cu spirit practic

Plecãm de la cismea spre masinã, cu gîndul sã verificãm dacã din teava respectivã se mai iroseste utilitatea care lipsea cam în jumãtate din Piatra Neamt si comunelor dinspre Bacãu. Parcãm la Pieta Centralã si privirea ne este atrasã de un miniexcavator pe roti, care încãrca în remorca unui tractor deseurile din albia Cuiejdiului. Se întîmpla asta în apropierea podului de pe soseaua de centurã, lîngã mall. Ajungem la podul de la Pietricica si cele povestite de pietreanul de la cismea cã se petreceau joi erau reale si vineri. Din teava respectivã, care „izvora“ din malul betonat la vreo jumãtate de metru deasupra albiei, curgea apã cu nemiluita si cu o presiune foarte mare, limpezimea ei atestînd cã este potabilã. Cît timp facem fotografii, hop si miniexcavatorul care trebãluise mai în aval. Soferul, spirit practic, decide sã dea o utilitate apei care se irosea. Cu manevre sigure, întorce-n loc utilajul (se pare cã apartine firmei Salubritas) si a purces la curãtarea cupei, murdarã în urma muncii prestate. Apa se tulburã brusc în timpul operatiunii executate de conducãtorul auto, care nici mãcar n-a fost nevoie sã coboare din cabinã pe timpul operatiunii. Presiunea lichidului i-a fost de ajuns. „Ca la noi la nimenea! Orasul n-are apã de miercuri si ãstia o aruncã pe Apa Cuiejdiului. Care o fi ratiunea acestui lucru pare peste puterea mea de întelegere. Mã îndoiesc cã este o manevrã necesarã în urma avariei de la magistralã“, ne spune un trecãtor, oprit din drum de faptul cã fãceam fotografii la inedita situatie. La fel de contrariati am fost si noi, drept pentru care punem niste întrebãri conducerii Apa Serv. Asta pentru cã firma nu e una privatã, ci apartine Consiliului Judetean Neamt. De cînd s-a dispus ca apa sã fie pur si simplu aruncatã în albia Cuiejdiului? Cine a luat aceastã decizie? Care a fost motivul sau motivele ce au stat la baza hotãrîrii? Ce cantitate de apã s-a deversat în Cuiejdi? Cîte zile a curs apa, pentru cã e cert cã joi si vineri, 10/11 martie, acest lucru s-a petrecut? Asteptãm rãspunsurile cuvenite în speranta cã nu vor fi atît de grele pentru compania condusã de managerul Cãtãlin Dughir. Precizãm cã în aceastã sãptãmînã am fost cu ochii pe respectiva teavã, dar n-a mai curs nici un firicel de apã.

O cronologie a avariei


Miercuri, 9 martie, în jurul orei 15.30, mare parte din orasul Piatra Neamt a rãmas fãrã apã în urma unei avarii majore la principala magistralã de alimentare care aduce utilitatea de la captarea de adîncime de la Vaduri. ÃŽn primã fazã, Compania Apa Serv a anuntat cã echipele de interventie au intervenit în scurt timp si se spera cã avaria va fi rezolvatã pînã în jurul orei 4 a zilei de joi. Previziunea s-a dovedit a fi mult prea optimistã, astfel cã s-a revenit, fiind avansatã ora 19 pentru reluarea alimentãrii. La locul avariei, joia trecutã, angajatii firmei spuneau cã de vinã este vechimea tevii, una foarte mare, cu un diametru de circa un metru si presiunea mare a apei. Asta pentru cã, odatã ce s-a renuntat la captarea din lacul Bîtca Doamnei din cauza descoperirii bacteriei clostridium perfringes, a trebuit sã se pompeze mai mult din cea de la Vaduri, pentru a satisface nevoia de apã a orasului si a comunelor aflate pe drumul spre Bacãu. Cãtãlin Dughir, directorul companiei Apa Serv, preciza: „ Ploaia, dar si betoanele gãsite peste magistralã, au îngreunat interventia. Am gãsit problema si am comandat fabricarea de urgentã a unei vane la o societate din Piatra Neamt. Avem promisiunea cã, în jurul orei 17,00, va fi gata“.

Vineri, altãzi proastã

Vineri, 11 martie, avea sã fie iar o altã zi fãrã apã în Piatra Neamt. Termenele optimiste avansate de sefii firmei amintite, care sustineau cã furnizarea de apã va fi reluatã joi dimineatã, joi dupã prînz, joi seara, vineri dimineatã, vineri la prînz sau cîndva vineri, nu s-au adeverit. „Am întîmpinat mai multe probleme la aceastã lucrare iar piesa comandatã, o vanã, a avut nevoie de mai multe ajustãri. ÃŽn aceastã dimineatã (vineri - n.r.) a fost nevoie sã comandãm, la o societate privatã la care am fãcut acea vanã, o nouã lucrare si sperãm ca în jurul prînzului sã fie finalizat montajul“, afirma acelasi director. Situatia creatã a bãgat autoritãtile în sedinte, prefectul Niculina Dobrilã si Emilia Arcan, presedintele Consiliului Judetean, convocîndu-i pe toti factorii responsabili de lipsa apei potabile. Cei mai vehementi s-au dovedit a fi sefa CJ si primarul Dragos Chitic. „Nu e posibil ca o avarie sã tinã orasul 48 de ore fãrã apã rece! Dacã sefii Apa Serv sînt depãsiti de situatie, au toate motivele sã demisioneze“, declara edilul pietrean. „Trecem printr-o situatie de neconceput, în care mii si mii de familii nu au apã din cauza unei avarii. Sper sã se respecte termene date de Apa Serv si vineri seara, toatã lumea sã aibã apã. Fãrã pic de subiectivitate, cred cã interventia companiei pentru managerierea situatiei nu a fost una eficientã“, sustinea presedinta CJ.

„Cer public demisia directorului Dughir“

Sîmbãtã, miile de nemteni, care sperau cã vineri seara si în noaptea ce urma cele preconizate de Apa Serv în cazul avariei vor fi de domeniul trecutului, s-au înselat. Tot nu era apã la robinete, mai ales la etajele superioare ale blocurilor cu mai mult de patru nivele, iar dacã era nu avea presiune, astfel cã utilizarea centralelor sau a masinilor de splãlat nu era posibilã, si nici sã gãteascã ceva nu puteau. Si iar a fost o sedintã, de aceastã datã tensionatã, fiind convocat un nou comandament de urgentã, coordonat de Emilia Arcan, presedintele CJ, care a cerut demisia directorului de la Apa Serv. „Jumãtate din Dãrmãnesti si o parte din Dacia nu au apã si vreau sã stiu care e cauza, cîtã vreme asearã (vineri - n.r.) problema trebuia sã disparã! Cer public demisia directorului Dughir si nu mai avem ce discuta!“. Directorul Dughir a sustinut cã presiunea era maximã în retea, dar era problema cu „echilibrarea sistemului“: „Pompãm cu presiune maximã, dar consumul e foarte mare. Ce se întîmplã acum nu mai tine de noi, ci e un lucru firesc, privind echilibrarea sistemului“. Abia sîmbãtã, spre searã, toti cei afectati de „secetã“ aveau sã aibã apã în apartamente.

Reactii pe retelele de socializare

Criza apei a generat ample comentarii în spatiul virtual, pietrenii postînd tot felul de mesaje în care îsi arãtau indignarea. Iatã cîteva dintre ele: „Cred cã ar fi ok ca Apa Serv sã deconteze bonurile la apa îmbuteliatã tuturor pietrenilor“; „La Apa Serv sunt mai multi functionari decît muncitori, sã lase birourile cãldute si sã iasã la muncã. Ar trebui sã iesim în stradã si sã le cerem socotealã pentru tot rãul fãcut comunitãtii: apã mai scumpã ca-n Bucuresti, apã cu impuritãti si alte bacterii, conductele neschimbate de zeci de ani“; „Apa Serv nu poate gestiona situatia, sunt depãsiti de situatie, nu-i putem condamna pentru nepricepere“; „Unica solutie e... SCHIMBAREA... celor ce rãspund în primul rînd de Securitatea Sãnãtãtii Comunitãtii Nemtene (întîi... Bacteria... apoi Avariile)...si recuperarea prejudiciilor! Dupã asa zisa revolutie... nimeni nu s-a preocupat sã facã NIMIC pe aceastã linie... numai au CÃŽRPIT!“; „Ãsta se numeste management defectuos, iar dacã ar mai fi trãit rãposatul, sigur s-ar fi gãsit un antidot pentru a trata incapacitatea de a gestiona o situatie de urgentã ca aceasta“; „Stiu doar sã exploateze resursele si infrastructura existentã de ani de zile si sã ia banii dar nu investesc nimic decît în salarii si prime pt. directori si sefi, cum se întîmpla si în energie, gaze si multe alte
sectoare“

Articol afisat de 2115 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. SOFRONIA, V. ORZA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective