Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2016
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Martie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Puneti-i pe presedinti la treabã!

• blocurile de locuinte se pot schimba la fatã prin reabilitare energeticã • sumele puse la bãtaie prin noul Program Operational Regional sînt foarte mari • Primãria Piatra Neamt îsi aratã disponibilitatea de a sprijini asociatiile • pe 31 martie, presedintii asociatiilor vor fi instruiti despre cum trebuie procedat pentru obtinerea finantãrii •

Pietrenii au posibilitatea de a obtine fonduri importante de la MDRAP, cu care sã schimbe fata blocurilor în care locuiesc, prin intermediul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020. Bugetul minim al unui proiect de crestere a eficientei energetice la o clãdire rezidentialã este de 100.000 de euro, iar cel maxim de 5 milioane de euro. Un proiect poate cuprinde cel mult 10 blocuri cu minim 2 niveluri (P+2). Astfel, cu fonduri europene se pot reabilita din punct de vedere energetic blocurile care respectã conditiile prevãzute în ghidul solicitantului. Asociatiile de proprietari au un rol foarte important în aceste demersuri, Primãria Piatra Neamt urmînd sã fie partenerul care coordoneazã, elaboreazã si depune proiectul. Cererile de finantare se pot depune dupã data de 16 mai la sediul Agentiilor pentru Dezvoltare Regionalã, timp de 6 luni, pînã la închiderea apelului. „Vom organiza pe 31 martie o întîlnire cu presedintii asociatiilor de proprietari din Piatra Neamt în care le vom prezenta conditiile de înscriere în acest program. Avem ocazia sã obtinem finantare pentru reabilitarea termicã a cît mai multor imobile din Piatra Neamt. Primãria va fi un sprijin pentru asociatiile de locatari si îi asigurãm pe cetãteni de întreaga noastrã atentie si concentrare pentru a înscrie cît mai multe imobile în acest program“, a declarat primarul Dragos Chitic. Asociatiile pot solicita accesarea de fonduri nerambursabile pentru blocuri care îndeplinesc patru conditii: sînt construite în baza unor proiecte elaborate în perioada 1950-1990, au regim de înãltime de minimum P+2, nu au mai beneficiat de finantare publicã în ultimii cinci ani pentru acelasi tip de lucrãri si nu beneficiazã de fonduri publice din alte surse de finantare. Nu se poate obtine finantare pentru aceste lucrãri doar pentru o singurã scarã, ci numai pentru întregul bloc.

Asociatiile contribuie cu doar 25%

Asociatiile de proprietari trebuie sã depunã o adresã si documentele justificative la Primãria Piatra Neamt, urmînd a contribui financiar cu 25% din valoarea lucrãrilor de interventie a apartamentelor cu destinatie locuintã (inclusiv a apartamentelor declarate la ONRC ca sedii sociale de firmã, care nu desfãsoarã activitate economicã) aflate în proprietatea persoanelor fizice si 100% din valoarea lucrãrilor de interventie aferente spatiilor comerciale sau spatiilor cu altã destinatie decît cea de locuintã, apartamentelor cu destinatie locuintã aflate în proprietatea persoanelor juridice, a UAT sau a autoritãtilor si institutiilor publice. Persoanele cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întretinere, persoanele care realizeazã venituri medii nete lunare pe membru sub cîstigul salarial mediu net pe economie, veteranii de rãzboi si sotul/sotia acestora, pensionari ale cãror venituri medii nete lunare pe persoanã sînt sub cîstigul salarial mediu net pe economie pot beneficia de ajutoare de naturã socialã pentru reabilitarea termicã a locuintei din partea primãriei. Contributia acestora nu poate fi mai micã de 3,5% din valoarea lucrãrilor. Primãria va semna un contract cu asociatia pentru a elabora, depune si derula proiectul de reabilitare termicã a blocurilor. Proiectele se vor contracta în ordinea depunerii acestora, cu conditia sã obtinã minim 60 de puncte. Linia de finantare este deschisã, în limita fondurilor disponibile, pînã în data de 16 noiembrie 2016.

Tipuri de lucrãri care pot fi finantate

Prin noul POR 2014 - 2020 se asigurã finantãri pentru izolarea termicã a fatadei, înlocuirea ferestrelor, închiderea balcoanelor, izolarea termicã a planseului peste subsol; lucrãri de reabilitare a sistemului de încãlzire (în cazul blocurilor cu centrale de bloc/scarã sau a celor racordate la sistemul centralizat); instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile; înlocuirea corpurilor de iluminat din spatiile comune cu unele eficiente energetic; înlocuirea lifturilor; implementarea sistemelor de management a functionãrii consumurilor energetice. De asemenea, prin proiecte se pot finanta, în limita a 15% din costul total al investitiei, lucrãri precum înlocuirea circuitelor electrice pe scãri si în subsol; construirea /repararea acoperisului tip terasã/sarpantã, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei; refacerea finisajelor interioare în zonele de interventie; repararea /refacerea canalelor de ventilatie din apartamente în scopul mentinerii /realizãrii ventilãrii naturale a spatiilor ocupate; repararea trotuarelor în scopul eliminãrii infiltratiilor la infrastructura blocului de locuinte; repararea /înlocuirea instalatiei de apã si/sau a colectoarelor de canalizare menajerã si/sau pluvialã din subsolul blocului de locuinte; mãsuri de reparatii/consolidare a clãdirii (acestea nu vizeazã interventii anterioare neautorizate); crearea/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilitãti (rampe de acces).

Articol afisat de 1559 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective