Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Aprilie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O fi iar pus carul înaintea boilor?

• deputatii din Comisia de Agriculturã au dat undã verde legii care prevede o prezentã de 51% a produselor românesti în magazine • rãmîne ca initiativa sã treacã de votul în plenul Camerei Deputatilor • mãsurile sînt primite cu scepticism de cei cu atributii în agriculturã • „ÃŽn România, s-a distrus de cãtre guvernanti aproape tot ce a fãcut investitorul privat, iar acum ne aruncã praf în ochi cu acest gen de initiative“, a declarat Cezar Sava, presedintele Camerei Agricole Neamt •

Dupã lupte „seculare“, care au durat cel putin doi ani, deputatii din Comisia de Agriculturã si-au gãsit într-un final putin timp si pentru producãtorii autohtoni si pentru problemele acestora. Astfel, hipermarketurile vor trebui sã comercializeze minimum 51% produse achizitionate pe un „lant scurt de aprovizionare“, printre care carne, legume, fructe, miere, ouã si produse lactate si de panificatie, potrivit unui proiect adoptat de Comisia de agriculturã. „Am reusit azi dupã o muncã de 2-3 luni si dupã zbateri de aproape 2 ani sã dãm votul final în comisie pe aceastã lege. A fost o muncã de duratã. Noi sîntem multumiti de ce a iesit. ÃŽncã o datã repet: nu închidem magazinele în week-end. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole“, a declarat Nini Sãpunaru, presedintele Comisiei de agriculturã din Camera Deputatilor. Potrivit raportului votat, comerciantii - persoane juridice autorizate, au obligatia ca pentru categoriile carne, ouã, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sã achizitioneze aceste produse în proportie de cel putin 51% volum de marfã pe raft, corespunzãtor fiecãrei categorii de produse, din „lantul scurt de aprovizionare“. Exceptie fac comerciantii cu o cifrã de afacere de pînã la 2 milioane de euro, echivalentã în lei. Metodologia de desfãsurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare - care ar favoriza producãtorii români - se aprobã prin hotãrâre de guvern. O altã modificare se referã la etichetarea cãrnii proaspete, respectiv indicarea locului de provenientã, locul unde a fost transat animalul si dacã acesta provine din tara noastrã. Totodatã, pe produsele procesate din carne trebuie sã se specifice procentul de carne provenitã din România. Sigur cã, pînã cînd producãtorii autohtoni se vor bucura efectiv de aceastã prevedere legalã, mai e de trecut de votul din plenul Camerei Deputatilor, dar nu putini sînt cei care nu se bucurã încã, pînã nu vor vedea metodologia care picã în sarcina Guvernului. Pe principiul cã multe initiative lãudabile au esuat lamentabil, metodologia fie deturnînd intentia initialã, fie dovedindu-se de neaplicat.

„Cred cã este o initiativã bunã“

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, sustine cã modificãrile aduse proiectului de lege pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare reprezintã o initiativã bunã, care încurajeazã prezenta produselor românesti în hipermarketuri.
„Initiativa Parlamentului cred cã este bunã. Sigur cã Parlamentul a prevãzut o portitã: în sezonul în care nu sînt disponibile produse românesti, de exemplu în sezonul rece, sã se facã o derogare de la acest procent. Cred cã e foarte important sã încurajãm prezenta produselor românesti în magazine. Foarte important e sã reusim sã încurajãm producãtorii nostri sã se regãseascã cît mai mult în hipermarketuri“, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a fost prezent la dezbaterile din Comisia de agriculturã din Camera Deputatilor.

Scepticism

Mãsura, care cel putin declarativ, ar putea veni în sprijinul producãtorilor autohtoni, era asteptatã cu scepticism pronuntat de cãtre reprezentantii agricultorilor. „Ca initiative am putea spune cã sînt bine-venite, însã sînt initiative sporadice, nu vin în completarea, sau ca parte a unor programe substantiale, închegate, de sustinere a producãtorilor autohtoni. Ceea ce ar trebui sã facã Ministerul Agriculturii este sã schiteze un program care sã ducã la o agriculturã consolidatã. Se dau ca exemple Belgia si Germania, însã diferenta între acestea si România este imensã. ÃŽn aceste tãri putem vorbi despre o agriculturã consolidatã, cu 50-60 de ani de sustinere în spate. ÃŽn România, s-a distrus de cãtre guvernanti aproape tot ce a fãcut investitorul privat, iar acum ne aruncã praf în ochi cu acest gen de initiative. Pentru a fi viabile, ar trebui sã avem pus la punct un întreg sistem, în asa fel încît producãtorul autohton sã poatã ajunge cu preturi competitive în piete sau unde îsi vinde produsele“, declara, în urmã cu cîteva sãptãmîni, Cezar Sava, presedintele Camerei Agricole Neamt. Rãmîne de vãzut dacã nu cumva din nou este pus carul în fata boilor. ÃŽn sensul cã este minunat cã se fac eforturi pentru a securiza sau chiar favoriza prezenta pe piatã a producãtorilor autohtoni, însã guvernanti nu au miscat si nu miscã nici un pai pentru a-i sprijini pe producãtori sã... producã. De competitivitate, în ceea ce priveste costurile si preturile, cu producãtorii europeni ce au în spate peste 50 de ani de sprijin guvernamental, nici nu mai poate fi vorba, în acest context.

Articol afisat de 1290 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective