Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2016
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Aprilie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Omorurile din Italia, descoperire sinistrã

• în cazul în care un tînãr din Ghindãoani este acuzat cã si-a transat mama si sora vitregã, ies la ivealã noi amãnunte socante • o geantã în care se afla un trunchi uman a fost recuparatã dintr-un rîu • se pare cã este vorba despre o parte a cadavrului Elenei Bãlan • nemteanul arestat a fost mutat în alt penitenciar, pentru a fi protejat de„colegii“ care-l „pedepseau“ •

Andrei Filip, nemteanul în vîrstã de 20 de ani, din Ghindãoani, care a socat Italia dupã ce pe 13 februarie si-a ucis si transat mama, Mirela Bãlan, de 41 de ani, si sora vitregã, Larisa, de 12 ani, a fost transferat la închisoarea din Vicenza. Tînãrul ar fi fost amenintat de alti detinuti în penitenciarul din Montorio, din cauza uciderii fetitei. ÃŽn închisori, conform unei legi nescrise, cei care omoarã sau violeazã copii au parte de un tratament special din partea „colegilor“, fiind pedepsiti în fel si chip, viata devenindu-le un calvar. Tocmai din acest motiv, dupã cum aratã publicatia on-line gazetaromaneascã.com, anchetatorii care se ocupã de cazul lui Andrei Filip au decis transferul acuzatului la penitenciarul San Pio X, pentru a-l proteja. Rãmîne de vãzut dacã românul nu va avea parte de acelasi tratament din partea celorlalti infractori, din moment ce cutuma se respectã în toate centrele de detentie. Si cînd spunem asta nu ne referim doar la închisorile italiene si în România ea functionînd. ÃŽntre timp, anchetatorii au mai fãcut un pas spre finalizarea dosarului si trimiterea în judecatã a tînãrului care si-a ucis mama si sora în localitatea Albaredo d'Adige si le-a aruncat cadavrele în rîul Adige. Pe 8 aprilie a fost efectuatã autopsia resturilor iesite la suprafatã din Adige cu douã zile înainte. O geantã rosie care continea resturi umane a fost recuperatã în seara de 6 aprilie din apa rîului. Geanta a fost observatã cînd se întuneca de cîtiva trecãtori în dreptul unui pod si s-a solicitat interventia pompierilor si carabinierilor. Operatiunile de recuperare au durat destul de mult din cauza cresterii nivelului rîului. Geanta purtatã de curenti a fost agãtatã cu ajutorul unei plase, primele verificare confirmînd cã în interiorul gentii era trunchiul unei persoane, cu o probabilitate de 90% sã fie vorba de Mirela Bãlan.

Date de anchetã

Datã fiind grozãvia comisã de român, autoritãtile italiene au organizat conferinte de presã, dezvãluind amãnunte socante. Detaliile dublei crime au fost fãcute publice de colonelul Pietro Oresta, comandant provincial al carabinierilor din Verona si de cãpitanul Lucio De Angelis, comandant al Unitãtii din Legnano, care a coordonat anchetele. „Andrei Filip a fost mereu lucid si cu sînge rece“, l-au descris carabinierii, dupã ce acesta a mãrturisit dublului omor comis pe 13 februarie. „Am tãiat capul mamei mele si mi-am strangulat sora. Apoi am retras 200 de euro cu cardul mamei“, ar fi detaliat nemteanul, fãrã nici o urmã de regret. Ca mãrturie a sîngelui sãu rece investigatorii subliniazã cã Filip a încercat sã inducã în eroare ancheta si sã facã sã se creadã cã mama si-a luat viata. I-a luat poseta si a aruncat-o într-un alt loc de lîngã rîu decît cel unde a aruncat gentile cu resturile umane, depistat de cîinii de urmã. Dupã ce a fost retinut, suspectul a recunoscut acuzatiile dupã circa patru ore de audieri „Nu a arãtat nici cel mai minim semn de regret, demonstrînd un sînge rece care ne cutremurã cu adevãrat. ÃŽn timpul interogatoriului a cerut o tigarã si sã meargã la toaletã. Lucid, rece si în special fãrã remuscãri pentru faptele sale, aproape pãrea cã povestea un fapt comis de altcineva, ca si cînd ar fi vãzut un film“, a declarat colonelul Pietro Oresta. Cercetãrile în acest caz aveau sã scoatã la ivealã si alte aspecte surprinzãtoare. Dacã initial s-a crezut cã acuzatul, în seara crimei, era singur în casã cu mama si sora, lucrurile nu au stat asa. De fatã la atentatul sîngeros a fost si prietena acestuia, de 17 ani, tot din Ghindãoani, cea de la care a pornit conflictul între fiu si cea care i-a dat viatã. Fata venise în Italia cu Filip, locuiau împreunã cu viitoarele victime, nu aveau nici o sursã de venit si se pare cã mama nu prea era de acord cu relatia fiului ei.

Spovedania iubitei

Adolescenta de 17 ani a povestit jurnalistilor de la Antena 1 cã femeia dorea sã o dea afarã din casã, din acest motiv au avut loc certuri, care au rãbufnit în seara de 13 februarie 2016 si cã, de fricã, n-a putut interveni. A auzit cearta dintre tînãr si mama sa, iar într-un moment de furie el a încercat sã o ucidã pe Mirela Bãlan si ar fi strîns-o de gît. Nu a reusit sã-i ia viata, astfel încît s-a înarmat cu un cutit mare, de bucãtãrie si i-ar fi tãiat gîtul. La scurt timp si-a fãcut aparita sora vitregã, Elena Larisa, iar ucigasul s-a temut cã aceasta a vãzut crima si îl va da de gol. În aceste conditii, a luat decizia de a-i lua viata minorei, strangulînd-o. În aceeasi searã, cu acelasi cutit de bucãtãrie cu care i-a luat viata mamei, Andrei Filip a transat cele douã cadavre. Ulterior, pãrti din cele douã trupuri au fost îngrãmãdite în trei trolere, pe care Andrei Filip le-a aruncat în apele rîului Adige. Iubita de 17 ani a criminalului a mai sustinut cã s-a fãcut curãtenie în casã, fiind sterse cu un mop toate urmele de sînge, iar ustensila casnicã a fost arsã în crucea noptii, în garajul imobilului. Mai apoi, adolescenta a relatat cã i-a fost foarte fricã pentru viata ei si ar fi invocat faptul cã îi expirã cartea de identitate, astfel încît era necesar sã se întoarcã acasã. Au plecat din Verona împreunã, chiar a doua zi, cu un microbuz, si fiecare a mers la casa lui. Andrei Filip nu a stat decît o zi cu tatãl lui, cãruia i-a relatat cã trebuie sã se întoarcã în Italia deoarece mama si sora lui ar fi dispãrut. A plecat singur, fãrã iubita lui, ajungînd pe 20 februarie, datã la care a si fost retinut de carabinieri. Suspectul a mers cu anchetorii pe malul Adige, la locul în care a aruncat gentile cu cadavrele transate, scafandrii recuperînd parte din ele. Acum, cã a fost gãsitã si geanta în care se afla trunchiul femeii ucise, este posibil ca rudelor sã li se permitã sã aducã la Ghindãoani cele douã cadavre, pentru a fi îngropate crestineste. Andrei Filip este acuzat de omor voluntar si ascundere de cadavre si dacã va fi gãsit vinovat el ar putea fi condamnat de autoritãtile strãine la închisoare pe viatã. Oricare va fi pedeapsa, dupã ce a acesta va deveni definitivã, italienii îl vor trimite în România pentru a executa detentia pe cheltuiala statului al cãrui cetãtean este.

Articol afisat de 1834 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective