Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2016
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Mai 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Audit prin spitale de la scandalul HexiPharma

• autoritãtile din Neamt care au în subordine spitale trebuie sã raporteze în trei zile situatia contractelor cu HexiPharma • sîmbãtã, politistii au ridicat mostre din produsele pentru dezinfectie folosite la Spitalul Judetean • managerul SJU Neamt este îngrijorat de ceea ce se va întîmpla în conditiile în care HexiPharma a încetat productia • la Roman, Spitalul Municipal are contracte si cu alti furnizori •

La solicitarea Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Neamt a cerut ieri autoritãtilor locale care au în subordine spitale sã demareze un audit intern în aceste unitãti. Verificãrile vor trebui sã aibã în vedere contractele încheiate cu compania HexiPharma în perioada 2012-2015. Conform unui comunicat de presã, rezultatele auditului vor fi centralizate la nivelul Institutiei Prefectului si vor fi transmise joi, 12 mai, Ministerului Afacerilor Interne. Prefectul judetului, Niculina Dobrilã, a avut ieri o întîlnire cu directorul adjunct al Directiei de Sãnãtate Publicã, Mirela Grãdinaru, pe tema obligatiilor legale ce revin Directiei, referitoare la controlul utilizãrii biocidelor în spitale. „Directorul adjunct a informat prefectul cã, în cadrul actiunilor tematice de control impuse de Ministerul Sãnãtãtii, în fiecare an, au fost verificate periodic stocurile de substante dezinfectante si au fost prelevate probe de sanitatie (aeromicroflorã si spãlãturi pe suprafete), atît de cãtre DSP, cît si de cãtre specialistii din cadrul unitãtilor spitalicesti. La nivelul judetului, pe trimestrul I, s-au înregistrat un numãr de 46 de cazuri de infectii nosocomiale, fatã de 47 în aceeasi perioadã a anului 2015. ÃŽn unitãtile sanitare cu paturi din judetul Neamt nu s-au înregistrat focare de infectii nosocomiale, iar valoarea prevalentei infectiilor nosocomiale se încadreazã în media nationalã“, se aratã în comunicatul de presã al Institutiei Prefectului. Reprezentantii DSP au informat prefectul despre controalele efectuate în perioada 29 aprilie - 4 mai în cele 6 spitale din judet, în cadrul cãrora s-au recoltat teste de sanitatie de pe suprafetele de lucru si au fost verificate stocurile de substante dezinfectante existente si achizitionate de la compania HexiPharma. De asemenea, s-a precizat cã specialistii Departamentului de Control în Sãnãtate Publicã din cadrul DSP au recoltat sîmbãtã, 7 mai, esantioane de probe din produsele comercializate de compania HexiPharma, probe care au fost predate Inspectoratului Judetean de Politie, în vederea trimiterii lor pentru verificarea eficientei de cãtre un laborator de specialitate acreditat.

Spitalele mari rãmîn fãrã dezinfectanti

Pe lista neagrã a celor 50 de spitale care se aprovizioneazã doar de la HexiPharma se aflã si Spitalul Judetean Neamt. Conducerea unitãtii a primit sîmbãtã, 7 mai, echipa de politisti care a ridicat probe de substante biocide, folosite în dezinfectarea instrumentarului, a mîinilor personalului, a suprafetelor de mobilier, de pe pereti si de pe îmbrãcãmintea si încãltãmintea folosite de personal. Managerul spitalului a apreciat, însã, cã vina nu trebuie cãutatã în curtea spitalelor, ci la Bucuresti, acolo unde se fac si se desfac contractele. „La Spitalul Judetean de Urgentã achizitia de biocide se face la pretul cel mai mic, în baza unei licitatii pe SEAP. Vineri, am fost anuntati de cei de la Directia de Sãnãtate Publicã cã politistii vor veni sã ridice mostre de biocide, care vor fi duse la testare. Este stiut faptul cã aceste biocide au primit certificat de garantie si eficacitate, din partea unei comisii din Ministerul Sãnãtãtii. Acolo trebuie sã-si facã probleme, cei care nu si-au fãcut datoria si este normal ca acum sã rãspundã. Personal, sînt îngrijorat de criza majorã de dezinfectanti care se va declansa în urmãtoarele sãptãmîni, cînd se va termina stocul. Nu avem alternativã. ÃŽntrebarea este: le retragem, dar ce punem în loc? Nici într-un caz nu putem închide spitalul“, a precizat Alexandru Juncu, managerul Spitalului Judetean. Reamintim faptul cã achizitia de substante biocide folosite în dezinfectia din majoritatea spitalelor românesti se face prin ordin de ministru al Sãnãtãtii, cu avizul unei comisii centrale din cadrul ministerului, care functioneazã româneste, dupã principiul dîmbovitean al pretului cel mai mic si al calitãtii minime, ca dupã pret. Managerul SJU este extrem de îngrijorat de ceea ce se va întîmpla peste trei-patru sãptãmîni în spitale, avertizînd cã aceste unitãti vor intra în crizã de dezinfectanti, din cauza faptului cã HexiPharma si-a oprit productia, motivat de mega-scandalul în care firma este implicatã.

Liniste la Spitalul Municipal Roman

Conducerea Spitalului Municipal de Urgentã Roman (SMUR) este multumitã cã nu se regãseste pe lista neagrã a Ministerului Sãnãtãtii si pentru moment poate sta linistitã, în cazul în care mai marii din sãnãtate vor dispune retragerea totalã a biocidelor livrate de HexiPharma. Norocul SMUR este acela cã, avînd nevoie de o cantitate mai micã de dezinfectante, nu a fost obligat de legislatie sã facã achizitii electronice pe SEAP, situatie în care are contracte directe si cu alti furnizori. „Am tinut în permanentã legãtura cu Directia de Sãnãtate Publicã Neamt. Din fericire, SMUR nu se aflã pe lista celor 50 de spitale, publicatã de Ministerul Sãnãtãtii. Am vorbit cu doamna Cãescu, director adjunct al DSP, care ne-a linistit spunîndu-ne cã atîta vreme cît nu sîntem pe aceastã listã nu trebuie sã ne facem nici un fel de probleme. Sîntem în situatia fericitã de a avea si alte contracte, de la care asteptãm sã ne parvinã comenzile“, a declarat Maria Andrici, managerul SMUR. Conducerea unitãtii asteaptã dispozitii din partea Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt, care la rîndul ei tine în permanentã legãtura cu Ministerul Sãnãtãtii, legat de problema dezinfectantelor botezate cu apã chioarã. Nivelul infectiilor nosocomiale la unitatea sanitarã romascanã este în parametri normali, sub aceea de la nivelul tãrii, respectiv de doar 0,15% -0,20% pe întreg anul 2015, cu mult sub procentul mediu de la nivel national. La Roman s-au declarat în 2015 doar 35 de cazuri de infectii intraspitalicesti, iar pe primele trei luni ale anului 2016 numai 12 cazuri de asemenea infectii nosocomiale. ÃŽntre timp, Ministrul Sãnãtãtii, Achimas Cadariu, si-a depus demisia, ceea ce nu înseamnã cã problema s-a si rezolvat.

Articol afisat de 1610 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(F. ORDEAN, M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective