Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2016
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Mai 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primatar, mina de uraniu, redeschisã

• dupã ani si ani în care s-a tot vorbit de reluarea exploatãrii de uraniu se fac pasi concreti în acest sens • Gelu Mãrãcineanu, directorul general al CNU a fost zilele trecute la Grinties • a fost depusã documentatia pentru certificatul de urbanismn • „Au solicitat un spatiu pentru deschiderea unui punct de lucru si chiar din vara asta vor începe primele angajãri“, a declarat primarul Vasile Alexandroaia •

Grintiesenii sperã de-o „vesnicie“ în redeschiderea minei de uraniu. La începutul acestei sãptãmîni, a poposit la Primãria Grinties o delegatie din partea Companiei Nationale a Uraniului (CNU), condusã de directorul general Gelu Mãrãcineanu, cu scopul de a pune în practicã unele demersuri în vederea redeschiderii exploatãrii miniere de la Primatar - Grinties. Cu acest prilej, s-a depus documentatia pentru certificatul de urbanism, iar în cadrul discutiilor cu reprezentantii administratiei locale cei de la companie au stabilit etapele concrete de demarare, încã din acest an, a lucrãrilor. „Pentru început, reprezentantii Companiei Nationale a Uraniului au solicitat un spatiu pentru deschiderea unui punct de lucru la Grinties, mai precis pentru birouri, loc în care sã-si desfãsoare activitatea initiatorii investitiei. Din spusele reprezentantilor CNU, chiar din vara asta vor începe primele angajãri. Va fi doar personal tehnic, care sã facã legãtura între Grinties si Bucuresti, urmînd ca din toamnã, dupã obtinerea cerificatului de urbanism, a autorizatiei de constructie si a avizelor de rigoare sã înceapã amenajarea drumului de acces, ca mai apoi din primãvara urmãtoare sã înceapã cu toate fortele exploatarea“, a declarat Vasile Alexandroaia, primarul comunei Grinties, care sperã ca atunci cînd lucrurile vor merge din plin, numãrul salariatilor de la mina de uraniu plus serviciile conexe, sã depãseascã 1.000 de persoane. Desi localnicii îsi doresc de ani buni redeschiderea minei, privesc totusi lucrurile cu oarecare neîncredere, deoarece de prea multe ori li s-a promis acest lucru si concret nu s-a întîmplat nimic. „Acum se pare cã lucrurile vor cãpãta o formã concretã, deoarece directorul general Mãrãcineanu ne-a declarat cã dacã nu se va începe exploatarea zãcãmîntului de la Grinties, atunci Compania riscã sã rãmînã fãrã obiect de activitate. Asta pe motiv cã zãcãmîntul de la Crucea, judetul Suceava s-a epuizat, nu mai e rentabil, iar statul român importã uraniu din Canada. Din ce am înteles, zãcãmîntul de la Grinties este foarte consistent, astfel încît ar asigura materia primã pentru vreo 20 de ani cu exploatare masivã, la aceasta adãugîndu-se si perioada de ecologizare de vreo 10 ani. As vrea sã linistesc oamenii din zonã si unii factori care privesc lucrurile cu reticentã, cã am primit asigurãri de la Compania Uraniului cã exploatarea se va face respectîndu-se absolut toate conditiile de mediu, încît nu vor fi pericole pentru sãnãtatea localnicilor“, a mai afirmat primarul Alexandroaia. Cît priveste forta de muncã, va fi încheiat un protocol între Primãria Grinties si CNU prin care prioritate la angajare vor avea locuitorii comunei si dupã aceea cei din zona apropiatã. Din spusele primarului, chiar dacã activitatea din Grinties a fost întreruptã de ani buni, încã existã fosti minieri care ar putea lucra în continuare: „Va fi o gurã de oxigen pentru fostii mineri, care mai au 2-3 ani pînã la pensionarea de drept“.

Anuntul companiei

La începutul sãptîmînii trecute, compania amintitã anunta cã a decis sã închidã temporar mina Crucea-Botusana, consideratã o exploatare neeconomicã si sã demareze activitãtile necesare pentru începerea exploatãrii de la Tulges-Grinties, mãsuri luate în cadrul noii strategii a firmei. Alte decizii luate în ultimele luni vizeazã identificarea rolului CNU si a potentialului de a-si îndeplini obiectul de activitate, restructurarea firmei în raport de noile obiective, modernizarea proceselor de productie pentru cresterea randamentelor si actualizarea si modernizarea procedurilor si a proceselor manageriale.
De aici si anuntul cu demararea procedurilor pentru redeschiderea minei de la Grinties. Trebuie spus cã pînã în 2011, activitatea de extragere si prelucrare a uraniului a fost subventionatã de stat cu procente de 55-75% din valoarea costului de productie, dupã care activitatea firma a început sã meargã prost. „Practica incorectã a fost identificatã de Curtea de Conturi în luna mai a anului 2012, însã aceastã formã de management a continuat si între octombrie 2012 si decembrie 2015“, a anuntat miercuri, 11 mai, compania. CNU a încercat sã actualizeze pretul cu care furniza dioxid de uraniu cãtre Societatea Nationalã Nuclearelectrica, mãrindu-l cu aproximativ 75%. Noul pret nu a fost acceptat de SNN, astfel cã acel contract a fost reziliat, iar acum se importã din Canada. „ÃŽn aceste conditii, CNU a rãmas farã principala sursã de venit, cu o perspectivã minimã de redresare. CNU a terminat anul 2015 cu o pierdere de aproximativ 21 de milioane lei“, mentioneazã compania. De-a lungul anilor, dupã închiderea, în 2001, a minei de la Grinties si pînã în prezent au tot fost zvonuri cã exploatarea se va relua, dar n-a fost sã fie. Au fost avansate diverse proiecte, s-au fãcut prospectiuni, s-au cerut acorduri de mediu si, cã asa-i la noi, au apãrut vii polemici. La un moment dat, în 2006 si în 2013, chiar se vorbea de un referendum prin care cetãtenii din zonã sã fie întrebati dacã-s de acord cu reluarea mineritului. Rãmîne de vãzut ce va mai petrece în acest an si în 2017.

Articol afisat de 2456 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective