Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2016
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Mai 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Inventia unui licean

Inventia unui licean

• Emanuel Muraru, un elev de-a XII-a de la Rares, s-a calificat la faza internationalã a concursului Infomatrix • el s-a impus în fata altor 21 de competitori la sectiunea de Hardware Control a întrecerii de proiecte inovative în domeniul IT • liceanul a gîndit un sistem pentru controlul echipamentelor electronice dintr-o casã • dispozitivul poate fi controlat si de la distantã de pe telefon, tabletã, laptop sau calculator •

Un elev de-a XII-a de la Colegiul National Petru Rares va participa la o competitie internationalã. Este vorba despre Emanuel Ioan Muraru, care va merge la etapa internationalã a concursului Infomatrix, care se va desfãsura la Bucuresti, în perioada 26-30 mai 2016. Trebuie precizat cã InfoMatrix este o competitie internationalã de proiecte inovative în domeniul IT, organizatã de Fundatia Lumina Institutii de ÃŽnvãtãmînt si Ministerul Educatiei, manifestare aflatã deja la a 13-a editie. Proiectul cu care se va prezenta liceanul pietrean se numeste „Raspi Home“, profesor coordonator fiind Liviu Constantin Olaru. Selectia lui Emanuel Ioan Muraru s-a fãcut în urma etapei nationale a concursului, etapã în care judetul Neamt a obtinut o medalie de aur si douã medalii de argint. Pietreanul s-a clasat pe locul întîi si cu aur la sectiunea Hardware Control, cu proiectul cu care va merge la internationalã. Medalie de argint a primit echipa formatã din elevele Valentina Chele si Elena Gavril, de la sectiunea Shirt Movie, numele proiectului fiind „100%“. Fetele sînt tot de la Colegiul National Petru Rares si sînt coordonate de cãtre acelasi profesor, Liviu Constantin Olaru. Al doilea argint a fost cucerit de cãtre Andrei Petrescu, raresist si el, care a participat la sectiunea Computer Art, cu proiectul Exousia. Profesorul coordonator pentru el este Grigorutã Oniciuc. Meritã apreciati pentru tot efortul lor si alti doi elevi nemteni, care chiar dacã nu au urcat pe podium, pentru cã au muncit serios pentru a ajunge în faza nationalã a acestui concurs. Unul este Andrei Vasiliu, de la Colegiul Rares, concurent la sectiunea Computer Art, cu proiectul Keep going, profesor Liviu Constantin Olaru si elevul Cezar Alin Dosoftei, de la Colegiul Tehnic Gheorghe Cartianu, care a concurat la sectiunea Computer Art cu proiectul A.Poly, îndrumat de cãtre profesor Claudia Vãideanu. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt îi felicitã pe toti acesti elevi si pe profesorii coordonatori, pentru rezultatele obtinute.

Despre Raspi Home

La o descriere sumarã a proiectului gîndit de Emanuel Muraru s-ar putea spune cã el este un fel de telecomandã pentru controlul echipamentelor electronice dintr-o casã. Cînd spunem telecomandã nu ne referim la una clasicã, pentru TV, aer contiþionat etc, ci la un dispozitiv de control. „Ideea mi-a venit din stilul meu de viaþã, mai precis din necesitatea de a controla elementele locuinþei ºi de a mã trezi dimineaþã. Pentru aceastã ultimã problemã, am prevãzut un joc de lumini intitulat Morning Helper“, ne spune pietreanul de 18 ani. Emanuel a explicat cã sistemul sãu prevede o interfaþã de control pentru elemente ale casei: încãlzire, aer condiþionat ºi toate echipamentele care funcþioneazã prin infraroºu precum televizor, home cinema, sisteme audio, ect. De asemenea, se poate controla lumina din locuinþã ºi camerele de securitate. „Interfaþa sistemului poate fi accesatã de oriunde: de pe telefon, tabletã, laptop, calculator ºi funcþioneazã asemeni unei telecomenzi cu aplicaþie practicã. Sistemul recunoaºte doar digital, nu ºi analogic“, mai aflãm de la „proiectantul“ Raspi Home. Telecomanda funcþioneazã cu un cablu de alimentare, cel de conexiune la internet, cablul pentru camera de supraveghere plus restul componentelor, adicã relee ºi senzorul de temperaturã. „Creierul“ sistemului este un computer cu sistem de operare Linux. Emanuel Muraru ne mai destãinuie cã „Partea spectaculoasã a proiectului þine de faptul cã elementele din casã pot fi controlate de la distanþã. Oriunde aº fi, în orice þarã, avînd conexiunile de date mobile, pot avea control deplin asupra locuinþei ºi pot da comenzi“. ÃŽn faþa juriului din concurs, tînãrul a demonstrat cã proiectul sãu este cel mai bun din cele 22 înscrise la secþiunea Hardware Control. Sistemul sãu de control poate avea aplicaþie în practicã ºi are costuri reduse. A fãcut ºi o demonstraþie pentru modul în care funcþioneazã sistemul inventat de el: „De exemplu, dacã apar modificãri în interiorul locuinþei, vine prin mail la telefonul mobil o avertizare. Astfel, sînt atenþionat cã este o problemã în casã - a crescut temperatura prea repede într-un timp foarte scurt ºi e posibil sã fie incendiu, sau a intrat cineva în camerã ºi primesc fotografii de pe camerele de supraveghere. Dacã e vorba de un incendiu, de exemplu, pot suna chiar eu la 112 sã anunþ pompierii“. Pe lîngã utilitatea lui, sistemul este gîndit astfel încît sã se optimizeze costurile la utilitãþi ºi sã rezulte o economie importantã de energie. „Cel mai mare avantaj este cã pot adapta sistemul la oricîte elemente vreau, atîta timp cît îl pot controla digital“, conchide liceanul.

Experimentul

În a doua fotografie ce ilustreazã acest articol este sistemul cu care raresistul s-a impus la faza nationalã a concursului Infomatrix. Pentru a-i explica utilitatea am fost martorii unui experiment. În imagine este o casã în miniaturã, iar înãuntru a fost introdusã o lumînare aprinsã. Apoi, cînd dispozitivul a sesizat cresterea temperaturii, telefonul mobil al tînãrului a primit un mesaj de avertizare. Simplu, practic si eficient. De la Emanuel Muraru am mai aflat cã pentru competitia internationalã sistemul va fi îmbunãtãtit.

Articol afisat de 1731 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective