Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2016
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Mai 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

100.000 zic „nu“ cãsãtoriilor „altfel“

• Coalitia pentru Familie a depus la Parlament listele cu cele 3 milioane de semnãturi pentru revizuirea Constitutiei • se vrea modificarea actualei definitii „cãsãtoria se bazeazã pe uniunea liber consfintitã dintre soti“ cu „Familia se întemeiazã pe cãsãtoria liber consimtitã între un bãrbat si o femeie“ • din Neamt s-au strîns peste 100.000 de semnãturi •

Peste 100.000 de nemteni au semnat pentru modificarea Constitutiei României în sensul interzicerii cãsãtoriilor între persoane de acelasi sex. Ei au aderat astfel la un demers initiat de Coalitia pentru Familie la nivelul întregii tãri, la care au subscris Biserica Ortodoxã, cea Catolicã, cea Penticostalã precum si majoritatea bisericilor de alte rituri din România. Luni, 23 mai, initiatorii au depus trei milioane de semnãturi strînse, listele fiind aduse cu un camion la Parlament. „Asistãm cu totii la o premierã istoricã, nationalã si europeanã - trei milioane de cetãteni români, într-un enorm efort de solidaritate, au semnat proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei, mai precis a articolului 48 alineatul 1, care vizeazã definirea cãsãtoriei ca uniune dintre bãrbat si femeie. ÃŽncercãm astfel sã înlocuim textul actual din Constitutie, care spune: «cãsãtoria se bazeazã pe uniunea liber consfintitã dintre soti», deci aducem un plus de precizare în definirea cãsãtoriei. De altfel, România se înscrie într-un trend european în acest sens. Existã o initiativã la nivel european pentru definirea în acesti termeni a cãsãtoriei si avem si exemplele de anul trecut ale Croatiei si Sloveniei, care au fãcut deja referendumuri soldate cu succes pentru înscrierea în Constitutiile lor a acestei definitii“, a declarat presedintele comitetului de initiativã constitutionalã al Coalitiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu. El a adãugat cã initiativa a fost semnatã de reprezentanti ai tuturor cultelor din România si cã sperã ca pînã la toamnã aceasta sã fie luatã în discutie în Parlament si sã se organizeze un referendum pe acest subiect.

„Familia trebuie sã rãmînã o notiune ce tine de firesc, de uman“

„Au venit alãturi de noi nemteni din toate categoriile de vîrstã, socio-profesionale, religioase. Am strîns semnãturi de la crestinii ortodocsi, catolici, de rit vechi, penticostali si de la altii, acest lucru întîmplîndu-se la nivelul întregii tãri“, a sustinut Marius Apopii, presedintele Coalitiei pentru Familie Neamt. „Actiunea de strîngere de semnãturi nu a avut o conotatie religioasã, culticã, ci a fost una care s-a adresat celor care cred în valorile unanim acceptate. Familia trebuie sã rãmînã o notiune ce tine de firesc, de uman, ca uniune dintre un bãrbat si o femeie. Demersul nostru tocmai asta a vizat; vrem ca acest lucru sã nu fie mentionat doar în Codul Civil, ci si în Constitutie. Trebuie o definitie concretã, pentru a nu lãsa loc de interpretãri. Nu ne intereseazã ce fac unii, sau altii. Repet, initiativei i s-au alãturat toti cei care cred în valori, în familia traditionalã“, a declarat Liviu Axinte, pastorul Bisericii Penticostale Elim Piatra Neamt, care a fost prezent luni, în Parlament, alãturi de alti initiatori ai actiunii amintite, pentru a depune voturile strînse din toatã tara. Cît priveste motivatiile pentru care nemtenii sprijinã aceastã initiativã, cîteva lãmuriri au fost oferite de scriitorul Dan Iacob: „M-am alãturat actiunilor de sustinere a familiei pentru cã, citind mai multe materiale referitoare la conceptul «Corectitudinii politice», expresie a marxismului cultural ce bîntuie astãzi Europa, am realizat pericolul în care ne aflãm. Cred cã în fata tãvãlugului globalist trebuie sã reafirmãm rolul Bisericii, al familiei, al neamului, în pãstrarea nealteratã a fiintei românesti, pentru a nu ne transforma dintr-un popor crestin într-o populatie pradã tuturor vînturilor societãtii de consum. Avem în spate o istorie milenarã, a cãrei «axis mundi» este credinta în Iisus Hristos si, dacã vrem ca acest neam sã dãinuie, trebuie sã afirmãm, zi de zi, cu vorbele, dar mai ales cu faptele noastre, valorile crestine ce l-au plãmãdit, valori care îi vor asigura eternitatea“.

Front comun al ONG-urilor

Reprezentantii Coalitiei au subliniat, la demararea actiunii, cã se doreste strîngerea unui numãr de semnãturi mai mare decît cel prevãzut de legislatie pentru a schimba Constitutia, pentru ca aceste semnãturi sã devinã o atentionare a tuturor factorilor politici si guvernamentali privitoare la importanta subiectului si necesitatea de a proteja familia prin înscrierea definitiei cãsãtoriei în articolul 48 alineat 1 din Constitutia României. Proiectul de lege propus revizuieste articolul 48, alineat 1 din Constitutia României astfel: „Familia se întemeiazã pe cãsãtoria liber consimtitã între un bãrbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea pãrintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor“. Proiectul de lege, expunerea de motive si avizul Consiliului Legislativ au fost publicate în Monitorul Oficial, pe data de 25 noiembrie 2015. Din Coalitia pentru Familie fac parte 23 de asociatii si ONG-uri. ÃŽn paralel cu actiunea de revizuire a Constitutiei, Coalitia pentru Familie doreste si elaborarea unui set de politici publice privind familia, care sã vizeze crearea unui Secretariat de Stat pentru Familii în cadrul Ministerului Muncii, crearea unui Institut pentru Politici Familiale, realizarea unui sondaj anual privind starea familiei românesti, întocmirea si monitorizarea unui plan de redresare demograficã a natalitãtii. Potrivit datelor furnizate de Coalitia pentru Familie, dintre tãrile europene 13 permit cãsãtoria între persoane de acelasi sex. Celelalte tãri recunosc doar cãsãtoria bãrbat-femeie, dintre care 16 o protejeazã prin Constitutie.

Articol afisat de 734 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. FILIP, D. SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective