Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scumpe tare alegerile. 50 de miliarde vechi

Scumpe tare alegerile. 50 de miliarde vechi

Prefectura anuntã cã la nivelul judetului Neamt au fost luat toate mãsurile organizatorice pentru ca în data de 5 iunie, cei 470.816 alegãtori sã-si poatã exercita dreptul de vot în conditii de normalitate si legalitate. Sectiile vor fi deschise de la ora 7 si pînã la 21. Se vor alege primarii, consilierii locali si consilieri judeteni. Concret, vor fi alesi 83 de primari, 35 de consilieri judeteni si 1.115 consilieri municipali, orãsenesti si comunali. Pentru scrutinul electoral de sîmbãtã, fatã de actiunile desfãsurate anterior conform calendarului stabilit, în ultima sãptãmînã s-a finalizat actiunea de distribuire a celor 1.558.800 buletine de vot în cele 4 locatii organizate în zonele Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt si Bicaz, precum si a celorlalte materiale necesare procesului de votare, pe sectii de votare; au fost informate autoritãtile cu privire la procedura de extragere a buletinelor de vot necesare pentru afisare si competitori electorali, precum si asupra mãsurilor de pazã instituite la locul de depozitare a buletinelor de vot. Totodatã, în perioada 1 - 3 iunie 2016, au avut loc, pe zone, instruirile presedintilor birourilor electorale de circumscriptie, ale presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, ale informaticienilor si secretarilor unitãtilor administrativ - teritoriale din localitãtile arondate Judecãtoriei Piatra Neamt, Judecãtoriei Roman, Judecãtoriei Bicaz si, respectiv, pentru cele arondate Judecãtoriei Tîrgu Neamt. Paza celor 486 sectii de votare este asiguratã de efective de cadre din rîndurile politiei (pentru 244 sectii de votare), jandarmeriei (pentru 102 sectii de votare), Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgentã (pentru 125 sectii de votare), serviciilor comunitare (pentru 10 sectii de votare), imigrãrilor (pentru o sectie de votare) si altor structuri (pentru 4 sectii de votare). Pentru organizarea alegerilor autoritãtilor publice locale, judetului Neamt i-a fost alocatã o sumã totalã de 4.911.000 lei. „Am realizat toate activitãtile specifice organizãrii alegerilor. Urmeazã ca sîmbãtã, 4 iunie, buletinele de vot sã fie preluate de la cele 4 locatii organizate pe centre zonale, de cãtre primar, împreunã cu presedintele biroului electoral de circumscriptie, urmînd a fi predate de cãtre acestia spre birourile electorale ale sectiilor de votare. Pînã duminicã buletinele se vor pãstra la sectiile de votare în încãperi speciale, încuiate, sigilate. Mesajul pe care institutia noastã l-a transmis este ca toti cei implicati în organizarea si desfãsurarea procesului electoral sã dea dovadã de responsabilitate maximã si sã respecte cu strictete prevederile legale referitoare la desfãsurarea alegerilor“, a declarat prefectul Niculina Dobrilã. La Tîrgu Neamt vor vor functiona 13 sectii de votare, iar la urne sînt asteptati 18.190 alegãtori cu drept de vot.

Atentie la vot

Inspectoratul de Politie al Judetului Neamt a fãcut publicã o informare a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în cadrul unei campanii care are ca tel un scrutin curat la finele acestei sãptãmîni. „Tu votezi! MAI te informeazã!“ aratã cã sînt infractiuni si se pedepsesc, în conformitate cu Codul Penal, urmãtoarele fapte: Coruperea alegãtorilor - oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze o anumitã listã de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitãrii unor drepturi. Frauda la vot înseamnã fapta persoanei care voteazã fãrã a avea acest drept, de douã sau mai multe ori, prin introducerea în urnã a mai multor buletine de vot decît are dreptul un alegãtor - ceea ce se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã si interzicerea exercitãrii unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã utilizarea unei cãrti de alegãtor sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Legea nr. 115/2015 stabileste cadrul juridic general de organizare si desfãsurarea alegerilor pentru autoritãtile administratiei publice locale. Contraventiile legate de procesul alegerilor locale sînt prevãzute la Capitolul V din Legea nr. 115/2015, iar printre acestea se numãrã si prezenta mai multor persoane în cabina de vot (cu exceptia situatiilor prevãzute de lege) precum si fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de cãtre alegãtori în timpul exercitãrii dreptului de vot - fapte care se sanctioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei. Continuarea propagandei electorale dupã încheierea campaniei electorale precum si sfãtuirea alegãtorilor, în ziua votãrii, la sediul sectiilor de votare sau in perimetrul acestora sã voteze sau sã nu voteze un anumite partide politice, aliante politice ori candidati independenti este sanctionatã cu amendã de la 1.400 lei la 2.000 lei. Comercializarea sau consumul de bãuturi alcoolice pe o distantã de 500 de metri în jurul localului sectiei de votare - se sanctioneazã cu amendã de la 2.200 lei la 3.000 lei.

Unii au deja probleme

De la începutul campaniei electorale si pînã în prezent, 178 de persoane, care si-au schimbat resedinta într-o altã locatie decît cea de domiciliu, au fost verificate de politisti. Conform dispozitiei ministrului Afacerilor Interne, Petru Tobã, prioritatea acestei perioade a fost organizarea în bune conditii a alegerilor locale, sens în care la nivel national au fost dispuse activitãti în vederea asigurãrii ordinii publice si a gestionãrii posibilelor incidente cu caracter electoral. Totodatã, în aceastã perioadã, Politia Românã a desfãsurat verificãri cu privire la situatiile în care mai multe persoane si-au stabilit resedinta la aceeasi adresã sau în cazul persoanelor care în mod repetitiv îsi stabilesc resedinta în perioada pre-electoralã. Astfel, de la începutul campaniei electorale si pînã în prezent, politistii nemteni au verificat 194 de persoane, 95 dintre acestea provenind din mediul urban, iar 99 din mediul rural. ÃŽn urma acestor verificãri, au fost aplicate 12 sanctiuni contraventionale, conform OUG 97/2005. De asemenea, politistii au desfãsurat o serie de activitãti de informare, în cadrul campaniei amintite, prin intermediul cãrora cetãtenii au primit recomandãri în legãturã cu procesul electoral: sã detinã documente de identitate valabile, sã nu accepte mitã electoralã si sã respecte confidentialitatea votului, precum si informatii cu privire la principalele prevederi legale referitoare la alegeri, contraventiile si infractiunile prevãzute de Codul Penal. Totodatã, prin sprijinul lucrãtorilor Prefecturii Neamt la fiecare locatie a sectiilor de votare din judet a fost distribuitã spre a fi postat afisul Campaniei „Tu votezi! MAI te informeazã!“.

Iatã cum votãm

La alegerile locale din acest an, cetãtenii români cu domiciliul sau rezidenta în tarã sînt chemati sã îsi aleagã primarii, consilierii locali si consilierii judeteni. Votarea va începe la ora 7:00 si se va încheia la ora 21:00, odatã cu închiderea urnelor. Introducerea buletinului de vot în altã urnã nu anuleazã votul! Alegãtorii vor primi trei buletine de vot, pentru consilieri locali, consilieri judeteni si primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanti care vor fi alesi direct la scrutinul local din 2016. Consilierii locali si cei judeteni sînt alesi în baza scrutinului de listã, potrivit principiului reprezentãrii proportionale, în timp ce primarii sunt alesi în urma scrutinului uninominal. Pentru ca buletinul de vot sã nu fie declarat nul, stampila cu mentiunea „Votat“ se aplicã în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului care se doreste a fi ales. Dupã aplicarea stampilei, cetãtenii îndoaie buletinul de vot si îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altã urnã decît cea destinatã candidaturii nu atrage dupã sine nulitatea votului. Dupã introducerea buletinului de vot în urnã, alegãtorii trebuie sã predea stampila membrilor sectiei de votare, care au obligatia sã stampileze actul de identitate, cu data scrutinului si mentiunea „Votat“. La fel ca în 2012, si în acest an primarii sînt alesi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat ales acel candidat care a obtinut majoritatea simplã a voturilor din circumscriptia electoralã localã, fãrã sã mai fie nevoie de un al doilea tur de scrutin. Spre deosebire de alegerile parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare, la care românii din strãinãtate pot vota si în tara în care au domiciliul sau resedinta, la alegerile locale, si deci si la scrutinul din iunie 2016, nu vor putea vota cetãtenii români care au resedinta sau domiciliul în strãinãtate. ÃŽn ceea ce îi priveste pe cetãtenii români din tarã, restrictiile privind locul în care voteazã sînt mai mari decât în cazul celorlalte tipuri de alegeri, la care se poate vota pe liste speciale sau suplimentare. Astfel, la alegerile locale se poate vota doar în comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorialã în care alegãtorul îsi are domiciliul si numai la sectia de votare la care este arondatã strada sau localitatea de domiciliu. ÃŽn situatia în care anumiti alegãtori cu drept de vot au fost omisi din lista electoralã permanentã a unei sectii de votare, dar care fac dovada cã domiciliazã în raza sectiei respective, pot vota, fiind însã înscrisi în lista electoralã suplimentarã întocmitã de presedintele biroului electoral al sectiei. Totodatã, cetãtenii care si-au stabilit resedinta într-o altã localitate cu cel putin trei luni înaintea datei alegerilor, pot vota în unitatea administrativ-teritorialã respectivã.

Articol afisat de 1485 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU, R. AANEI, Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective