Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2016
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Iunie 2016
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Biblia“ elevilor, iatã ce contine

• acestea apar într-un proiect de lege privind regulamentul scolar, pe care Ministerul Educatiei l-a supus dezbaterii publice • pãrintii pot fi sanctionati cu amendã (între 100 - 1.000 de lei), dacã nu-si trimit copiii la scoalã • elevii pot contesta notele • pãrintii au obligatia de a lua legãtura cu învãtãtorul sau dirigintele, cel putin o datã pe lunã • abaterile scolarilor pot fi sanctionate cu pierderea burselor, eliminarea de la ore timp de 3-5 zile, mutarea disciplinarã si exmatricularea •

Dupã ani în care s-a vorbit doar despre drepturile angajatilor din sistemul de învãtãmînt, despre mãririle salariale, bonusurile acordate pentru achizitia de materiale didactice, pentru cã sînt navetisti sau cã au înregistrat rezultate profesionale exceptionale si li se cuvin gradatiile de merit, Ministerul Educatiei a lansat în dezbatere publicã un proiect în care sînt avuti în vizor elevii. Documentul contine atît drepturi, cît si obligatii ale scolarilor chiar dacã unele dintre prevederi sînt vechi, ele sînt readuse în actualitate, pentru a fi cuprinse în „Biblia“ scolarã. Pentru buna desfãsurare a activitãtii didactice, elevii au dreptul de a primi manuale de la scoala pe care o frecventeazã. Dreptul are si revers, pentru cã manualele trebuie restituite, fãrã a fi fost rupte peste an, chiar dacã unele dintre ele sînt rufoase, abia se mai tin paginile sau unele foi lipsesc. ÃŽn cazul în care elevul nu restituite cãrtile, este obligat dea altele în loc, noi, cu conditia sã aibã acelati continut, an al aparitiei si editurã cu al celor prãpãdite. ÃŽn caz contrar, trebuie sã achite contravaloarea lor. ÃŽn baza acestei prevederi, rãmîne de vãzut cum se va descurca ministerul cu sutele de mii de manuale pe care copiii si le cumpãrã an de an, pentru cã nu primesc de la scoalã. Desigur, sînt foarte multe cazuri în care manualele se gãsesc pe bãnci în prima zi de scoalã, dar profesorii cer alte exemplare, de la alte editori, pentru cã nu agreeazã continutul cãrtilor asigurate gratis. Rãmîne în picioare pedeapsa cu scãderea notei la purtare cu 1 punct pentru minimum 10 absente nemotivate pe semestru sau pentru minimum 10% absente la o singurã orã.

Schimbarea profesorului, o chestiune iritantã

Se mai pedepsesc abaterile disciplinare, consumul de tutun, alcool, droguri, violenta ori furturile. Important este cã s-a avut în vedere un aspect care a existat si pînã acum, dar pe model românesc a fost trecut cu vederea cã „merge si asa“ si decontarea navetei copiilor - partial sau integral, în functie de situatie, a fost în multe cazuri facultativã. Acum se prevede cã „internistii“ au dreptul la opt cãlãtorii gratuite într-un anumit interval si cã tuturor li se deconteazã 50% din naveta zilnicã. Din pãcate, pentru cã elevii nu prea au organizatii puternice în care sã fie constituiti, chiar dacã existã consilii locale ori consilii judetene ale elevilor, care sã le apere interesele, pe modelul sindicatului cadrelor didactice, ei au rãmas uneori cu banii dati din buzunar pe navetã, au terminat scoala si nu s-au mai vãzut îndreptãtiti. Lista drepturilor si obligatiilor din regulament continuã cu libertatea de a alege dacã poartã sau nu uniformã, cum sã fie recompensati cu premii si diplome pentru rezultate deosebite, în ce conditii sînt exmatriculati, pot întrerupe scoala ori cere transferul. O prevedere care i-a iritat pe dascãli este cea care face trimitere la posibilitatea schimbãrii profesorului de la clasã, dacã acesta nu este pe placul elevilor. Schimbarea se face cu votul a douã treimi dintre elevi, dar dupã mai multe analize, sedinte si comitete. De asemenea, elevii ar putea oferi semestrial o pãrere despre cadrele didactice care le predau, sub protectia anonimatului. Profesorii considerã cã dreptul elevilor de a-i schimba ar fi o amenintare la demnitatea si statutul lor. Apoi, elevii au dreptul de a nu li se confisca bunurile, inclusiv telefoanele mobile, dar nici nu el vor mai putea folosi în timpul orelor, ci numai dupã cursuri ori în situatii de urgentã.

Elevii por fi eliminati de la cursuri 3-5 zile

Elevii din sistemul de învãtãmînt de stat, particular si confesional autorizat si acreditat, care sãvîrsesc fapte prin care se încalcã dispozitiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele scolare, vor fi sanctionati în functie de gravitatea acestora. Sanctiunile care se pot aplica sînt: observatia, avertismentul, mustrarea scrisã, retragerea temporarã sau definitivã a bursei de merit, bani de liceu si bursa profesionalã, eliminarea de la cursuri pe o perioadã de 3-5 zile, mutarea disciplinarã la o clasã paralelã, din aceeasi unitate de învãtãmînt sau la o altã unitate, preavizul de exmatriculare si exmatricularea. Cu exceptia observatiei si a avertismentului, toate sanctiunile aplicate elevilor trebuie comunicate, în scris, pãrintilor, tutorilor sau sustinãtorilor legali si elevului major.

Contestarea notelor

Elevul sau pãrintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluãrilor de la clasã, solicitînd învãtãtorului sau profesorului sã le justifice în termen de cinci zile de la comunicare. În situatia în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sînt considerate satisfãcãtoare, elevul sau pãrintele, tutorele sau sustinãtorul legal poate solicita, în scris, directorului unitãtii, reevaluarea lucrãrii scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice. Pentru solutionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna douã cadre didactice de specialitate, din unitatea de învãtãmînt, care nu predau la clasa respectivã si care vor reevalua lucrarea scrisã. Media notelor acordate separat de cele douã cadre didactice este nota rezultatã în urma reevaluãrii. În cazul învãtãmîntului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de cãtre cele douã cadre didactice. În cazul în care diferenta dintre nota initialã, acordatã de cadrul didactic de la clasã si nota acordatã în urma reevaluãrii, este mai micã de un punct, contestatia este respinsã si nota acordatã initial rãmîne neschimbatã. În cazul în care diferenta dintre nota initialã si nota acordatã în urma reevaluãrii este de cel putin de un punct, contestatia este acceptatã. Calificativul sau notele obtinute în urma contestatiei rãmîn definitive. Potrivit noului regulament scolar, pãrintii au obligatia sã ia legãtura cu învãtãtorul sau dirigintele, cel putin o datã pe lunã, pentru a cunoaste evolutia elevului. Prezenta pãrintelui, tutorelui sau sustinãtorului legal va fi consemnatã în caietul cadrului didactic. Tot potrivit regulamentului, conducerea si personalul din unitatea de învãtãmînt nu pot face publice datele personale si rezultatele scolare, ale elevilor.

Comisie de combatere a violentei si semnul distinctiv pentru sigurantã

Acelasi regulament prevede si existenta unei Comisii pentru prevenirea si combaterea violentei în fiecare scoalã, care sã adopte anual un plan al unitãtii privind reducerea fenomenului violentei în mediul scolar. Comisia are obligatia de a colabora cu autoritãtile administratiei locale si cu reprezentantii Politiei si ai Jandarmeriei pentru a creste siguranta în scoalã. Regulementul scolar prevede si care sînt actele de violentã ce pot fi sãvîrsite în scoli, de la violarea secretului corespondentei - accesarea fãrã consimtãmîntul persoanei a calculatorului, telefonului mobil etc, discriminare, insulte si amenintãri grave si repetate si lãsarea fãrã ajutor sau lãsarea fãrã ajutor prin omisiune de înstiintare, la violente fizice. Introducerea unor persoane strãine în incinta scolii, alarma falsã, incendierea si tentativã de incendiere, introducerea armelor în spatiul scolar, dar si consumul sau traficul de alcool sau stupefiante în scoalã sînt considerate atentat la securitatea unitãtii scolare. Printre inovatiile aduse de noul regulament este si stabilirea de cãtre fiecare unitate de învãtãmînt cel putin a unui semn distinctiv pentru elevi, avînd drept scop cresterea sigurantei. Semnul distinctiv este stabilit de cãtre Consiliul profesoral din fiecare scoalã în urma consultãrii Consiliului reprezentativ al pãrintilor si a Consiliului reprezentativ al elevilor si poate fi un ecuson, o uniformã, o esarfã sau altele asemenea. Semnele distinctive vor fi comunicate Politiei si Jandarmieriei din judetul respectiv.

Amenzi date pãrintilor care nu îsi trimit copii la studii

Pãrintii au obligatia de a trimite copilul la scoalã, altfel va fi sanctionat. Potrivit prevederilor legale, pãrintele, tutorele sau sustinãtorul legal are obligatia de a asigura frecventa scolarã a elevului în învãtãmîntul obligatoriu si de a lua mãsuri pentru scolarizarea elevului, pînã la finalizarea studiilor. În cazul în care nu se asigurã scolarizarea elevului, pe perioada învãtãmîntului obligatoriu (pînã în clasa a X-a inclusiv), pãrintii poat fi sanctionati cu amendã cuprinsã între 100 si 1.000 de lei ori este obligat sã presteze muncã în folosul comunitãtii. Problema e cum se procedeazã în cazul în care pãrintii sînt sãraci lipiti pãmîntului si trãiesc de pe o zi pe alta, trimiterea la cursuri a odraslelor fiind exclusã. Tot pãrintele rãspunde material pentru distrugerile bunurilor din patrimoniul scolii cauzate de elev. Regulamentul mai prevede cã unitãtile de învãtãmînt sunt obligate sã asigure elevilor servicii complementare: consilierea în scopul orientãrii profesionale, consilierea psihologicã si socialã, prin personal de specialitate.

Agresarea de orice fel a elevilor de cãtre profesori, interzisã

Prin noul Regulament, personalului din învãtãmîntul preuniversitar îi este interzis sã aplice pedepse corporale, precum si sã agreseze verbal, fizic sau emotional elevii sau colegii. Totodatã, personalului din învãtãmîntul preuniversitar îi este interzis sã desfãsoare actiuni de naturã sã afecteze imaginea publicã a elevului, viata intimã, privatã si familialã a acestuia. Si pãrintii ar trebui sã se apropie mai mult de unitãtile de învãtãmînt si sã colaboreze cu dascãlii pentru binele elevilor si al scolii. Angajatii unitãtilor de învãtãmînt trebuie sã aibã o tinutã moralã demnã, o vestimentatie decentã si un comportament responsabil, potrivit regulamentului. Unitãtile de învãtãmînt sînt obligate sã asigure elevilor servicii complementare cum ar fi: consilierea si informarea de cãtre cadrele didactice, în cadrul orei de consiliere, consilierea în scopul orientãrii profesionale, consilierea psihologicã si socialã prin personal de specialitate. Elevii nu vor putea pãrãsi incinta scolii în timpul pauzelor sau dupã începerea cursurilor, fãrã avizul profesorului de serviciu sau al profesorului pentru învãtãmîntul primar/dirigintelui.

Beneficii din statutul de elev

Statul acordã premii, burse, locuri în tabere si alte asemenea stimulente materiale elevilor cu performante scolare înalte, precum si celor cu rezultate remarcabile în educatia si formarea lor profesionalã sau în activitãti culturale si sportive, mai prevede regulamentul. Tot în regulament este prevãzut ca elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, operã, film si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutiile publice. De asemenea, elevii din învãtãmîntul obligatoriu, profesional si liceal de stat, particular autorizat/acreditat beneficiazã, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval. La începutul fiecãrui an scolar, pe baza metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului Educatiei si ministrului Sãnãtãtii, se realizeazã examinarea stãrii de sãnãtate a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor. Proiectul supus dezbaterii publice se gãseste integral pe site-ul ministerului -www.edu.ro, iar la 30 de zile dupã ce va fi scos din dezbatere si va fi publicat în Monitorul Oficial, va deveni „literã de lege“.

Articol afisat de 1570 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective